Jaro je v plném proudu, příroda se zcela probudila do krásy, a my si můžeme užívat čerstvé sezónní ingredience. Květen je ideální čas pro lehké a výživné pokrmy, které dodají energii, protože mnohé z nás řeší i to, že se blíží plavková sezóna a nutně tak potřebujeme ještě shodit nějaké to kilo. Takže zelenina v této době hraje prim. A právě teď je pórek ve skvělé kondici – svěží, aromatický a plný vitamínů. Proto si dnes připravíme lahodnou pórkovou polévku, která je nejen chutná, ale i jednoduchá na přípravu. Je perfektní na rychlý oběd nebo lehkou večeři a přinese na stůl voňavou jarní svěžest.
(fotografie: Freepik)
Co budeme potřebovat:
-
4 velké pórky
-
2 střední brambory
-
1 cibule
-
50 g másla
-
850 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
-
250 ml mléka (lze nahradit rostlinnou alternativou)
-
sůl, mletý pepř
Pórky očistíme, podélně rozpůlíme a nakrájíme najemno. Propláchneme pod tekoucí vodou a scedíme.
Brambory oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky, cibuli nasekáme nadrobno.
V hrnci rozpustíme máslo a přidáme pórek, brambory a cibuli. Krátce osmahneme, aby se zelenina obalila máslem.
Osolíme, opepříme, přikryjeme pokličkou a necháme na mírném plameni dusit asi 15 minut, občas promícháme.
Přidáme vývar a mléko, přivedeme k varu a vaříme, dokud zelenina nezměkne (cca 20 minut).
Hotovou polévku rozmixujeme ponorným mixérem do jemné konzistence.
Na talíři dozdobíme pažitkou a můžeme přidat lžičku smetany.
Tipy a doplnění:
-
Variace: Pro krémovější strukturu můžeme přidat trochu zakysané smetany nebo mascarpone.
-
Veganská verze: Máslo nahradíme olivovým olejem, použijeme zeleninový vývar a rostlinné mléko.
-
Dochucení: Skvělý šmrnc dodá špetka muškátového oříšku nebo pár kapek citronové šťávy.
-
Servírování: Výborně se hodí s čerstvým pečivem nebo domácími krutony.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.