Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Sezóna černého bezu začíná! Jak jej využít naplno?

Sezóna černého bezu začíná! Jak jej využít naplno?

3.5.2025 - AndreaP.

S příchodem jara, respektive právě v tomto období, můžeme kolem sebe spatřit rozkvétající černý bez, jehož jemné květy nejen lahodí oku, ale také rozvoní okolí svou charakteristickou vůní. Tato rostlina není jen esteticky přitažlivá – její květy mají nesmírné zdravotní přínosy a dlouho se těší oblibě v lidovém léčitelství.

Černý bez  patří mezi tradiční léčivé rostliny, které podporují zdraví hned několika způsoby:

  • Protizánětlivé účinky – Pomáhá při nachlazení, ulevuje od rýmy, kašle i bolesti v krku.

  • Posílení imunity – Díky obsahu vitamínu C a antioxidantů podporuje obranyschopnost organismu.

  • Antivirová podpora – Černý bez se tradičně používá jako přírodní prostředek proti virům.

  • Detoxikace těla – Čaj z květů černého bezu má diuretické účinky a přispívá k očistě organismu.

Černý bez v kuchyni

Kromě zdravotních benefitů lze bezové květy využít i v kuchyni. Jejich jemná chuť dodává receptům jedinečný charakter a nabízí osvěžující, lahodné a leckdy i nečekané způsoby využití. Pojďme si společně ukázat tři recepty, jejíž hlavní surovinou je právě černý bez.  Které to budou? Osvěžující limonáda, zdravý a velmi chutný čaj a jako poslední recept v tomto článku si pak ukážeme, že černý bez můžeme také smažit.

(fotografie: Pixabay)

Bezová limonáda

Tento nápoj je skvělým společníkem na horké letní dny. 

  • 10 květů černého bezu

  • 2 citrony

  • 1 l vody

  • Med podle chuti

 

Květy černého bezu opláchněte a vložte do nádoby s vodou.

Přidejte citronovou šťávu a dle chuti oslaďte medem.

Nechte louhovat několik hodin v chladu, poté sceďte a podávejte vychlazené.

Čaj z květů černého bezu

Přírodní nápoj ideální jako prevence proti nachlazení. 

  • 1 lžička sušených bezových květů

  • 250 ml vroucí vody

  • Med podle chuti

 

Sušené květy zalijte vroucí vodou a nechte 5–10 minut louhovat.

Přeceďte, oslaďte medem a vychutnejte si blahodárné účinky teplého nápoje.

Smažené kosmatice

Lahodná chuťová specialita, která příjemně překvapí.

  • Čerstvé květy černého bezu

  • 100 g hladké mouky

  • 1 vejce

  • 100 ml mléka

  • Špetka soli

  • Olej na smažení

 

V misce vyšlehejte vejce s mlékem, přidejte mouku a sůl, aby vzniklo hladké těstíčko.

Květy namočte do těstíčka a smažte dozlatova v rozpáleném oleji.

Hotové kosmatice nechte okapat na ubrousku a podávejte například s medem nebo marmeládou.

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte si nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.