Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Nejen léčivá, ale i chutná: Kopřiva v tradiční kuchyni

Nejen léčivá, ale i chutná: Kopřiva v tradiční kuchyni

2.5.2025 - AndreaP.

Kopřiva dvoudomá je často považována za obyčejný plevel, ale ve skutečnosti je jednou z nejvýživnějších a nejprospěšnějších rostlin, které nám příroda nabízí. Už po staletí se využívá v lidovém léčitelství díky svým detoxikačním účinkům, podpoře metabolismu a pozitivním vlivům na pokožku, klouby a krevní oběh. Její listy obsahují vysoké množství vitamínů, minerálů a antioxidantů, které posilují imunitní systém a dodávají tělu energii.

Jednou z největších výhod kopřivy je její využití v kuchyni. Na rozdíl od špenátu neobsahuje kyselinu šťavelovou, která může být nevhodná při některých zdravotních potížích. Mladé kopřivy sbírané brzy na jaře jsou ideální pro přípravu polévek, omáček nebo nápojů. Jejich jemná chuť připomíná špenát, ale s lehkým bylinným nádechem.

(fotografie: Freepik)

Tipy na využití kopřivy v kuchyni

  • Špenát z kopřivy – lze použít stejně jako klasický špenát, třeba do těstovin nebo jako přílohu k masu.

  • Kopřivový čaj – výborný pro detoxikaci a podporu trávení, ideální zejména na jaře.

  • Kopřivové smoothie – přidání několika listů kopřivy do ovocného smoothie zvýší jeho výživovou hodnotu.

  • Kopřivové lívanečky – jemně nasekané listy lze přidat do těsta na lívance nebo placky.

  • Domácí kopřivový olej – listy kopřivy naložené v olivovém oleji vytvoří přírodní kosmetiku na vlasy a pokožku.

O kopřivě samotné jsme si rovněž psali nedávno v článku Je kopřiva jen plevel? Ne, je to poklad pro váš talíř!

A nyní recept na skvělou kopřivovou polévku, která je jednoduchá na přípravu, výživná a dokonale zahřeje.

Potřebujeme:

  • 300 g brambor

  • 1 cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 2 hrsti mladých kopřiv

  • 50 g másla

  • 3 lžíce mouky

  • petrželka

  • sůl

  • pepř

  • kmín

 

Očištěné brambory, cibuli a česnek nakrájíme na drobné kousky.

V hrnci přivedeme k varu 1 1/4 l osolené vody, přidáme pokrájenou zeleninu a koření. Vaříme, dokud brambory nezměknou.

Mezitím na suché pánvi opražíme mouku dorůžova.

Když jsou brambory téměř měkké, přidáme opraženou mouku a povaříme.

Oprané a nasekané kopřivy přidáme do polévky, necháme krátce přejít varem.

Nakonec do hotové polévky vmícháme máslo a nasekanou petrželku.

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte si nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.