Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Slané kouzlo tvarohu aneb připravte si sýry, pečené dobroty i křupavé tyčinky

Slané kouzlo tvarohu aneb připravte si sýry, pečené dobroty i křupavé tyčinky

2.5.2025 - AndreaP.

Tvaroh je jedním z nejvšestrannějších mléčných výrobků, který si našel pevné místo v české kuchyni. Díky své jemné chuti a výživné hodnotě lze tvaroh použít nejen ve sladkých dezertech, ale také v řadě slaných pokrmů, které potěší každého. Tento tradiční mléčný produkt vzniká srážením kaseinu, mléčné bílkoviny, a je bohatý na bílkoviny, vápník a další cenné živiny. Právě díky svým výživovým vlastnostem je oblíbeným základem mnoha zdravých jídel.

(fotografie: Pixabay)

V následujícím článku vám představíme pět osvědčených receptů na tvarohové pochoutky ve slané verzi. Ať už se rozhodnete vyzkoušet domácí sýr, pečený tvaroh nebo lahodné tvarohové tyčinky, každý recept nabízí jedinečné spojení chutí a skvělou možnost, jak využít tvaroh v každodenní kuchyni.

1. Domácí sýr

Jemný a lahodný, tento domácí sýr je skvělou alternativou k běžně dostupným mléčným výrobkům.

Potřebujeme:

  • 1 měkký tvaroh

  • 3–4 lžíce mléka (nesmí být trvanlivé) nebo smetany

  • sůl podle chuti

  • trocha kmínu

Tvaroh zabalíme do plátýnka a důkladně vymačkáme přebytečnou syrovátku. Vidličkou smícháme s mlékem, osolíme a přidáme kmín. Směs vložíme do větší nádoby, přikryjeme plátýnkem a upevníme gumičkou. Necháme zrát při pokojové teplotě, během procesu několikrát promícháme. Výsledkem je jemný domácí sýr, který si nejlépe vychutnáte s čerstvým pečivem.

2. Domácí pivní sýr

Výraznější chuť tohoto sýra ocení zejména milovníci piva a tradičních českých specialit.

Potřebujeme:

  • 500 g měkkého tvarohu

  • 3 dl světlého piva

  • 1 rovná kávová lžička soli

  • špetka kmínu

  • špetka mletého pepře

Tvaroh rozmícháme ve větší míse s kořením a solí, poté zalijeme pivem. Směs přikryjeme a necháme zrát při pokojové teplotě až 5 dnů. Po uzrání získá sýr nažloutlou barvu a výraznou chuť. Nejlépe se hodí na krajíc chleba s máslem.

3. Pečený tvaroh

Tento recept přináší skvělou kombinaci másla, smetany a tvarohu, která se rozplývá na jazyku.

Potřebujeme:

  • 1/2 osminky másla

  • 2 žloutky

  • uleželý tvaroh (může být naložený s kmínem a solí)

  • špetka papriky

  • sůl dle chuti

  • 1/4 litru kyselé smetany

Máslo utřeme se žloutky a postupně přidáváme uleželý tvaroh. Dobře rozetřeme a dochutíme solí a paprikou. Nakonec přidáme kyselou smetanu, směs vložíme do vymazané a houskou vysypané formy a pečeme dozlatova. Nejlépe chutná jako teplý předkrm nebo lehká večeře.

4. Syrnica z Hané

Jemná polévka s tvarůžky a tvarohem zahřeje a zasytí.

Potřebujeme:

  • 250 g tvarohu

  • 2 kolečka pokrájených tvarůžků

  • 1/4 litru mléka

  • 3/4 litru vody

  • kmín

  • sůl podle chuti

Tvaroh důkladně vymačkáme nebo použijeme strouhaný tvaroh. Do mísy nadrobíme či nastrouháme tvaroh. Mléko povaříme s vodou, tvarůžky, solí a kmínem, poté nalijeme na tvaroh. Přikryjeme a necháme chvíli stát. Podáváme s brambory vařenými ve slupce.

5. Jednoduché tvarohové tyčinky

Křupavá pochoutka, která se skvěle hodí k vínu či pivu.

Potřebujeme:

  • 250 g hladké mouky

  • 250 g tvarohu

  • 250 g tuku

  • 1 vejce na potření

  • sůl, kmín

Vypracujeme těsto, vyválíme na tloušťku asi půl cm, potřeme rozšlehaným vejcem, posolíme a posypeme kmínem. Rádýlkem nakrájíme na tyčinky široké asi 1 cm. Pečeme dozlatova.

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte si nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.