Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  10 kouzelných způsobů, jak využít pampelišky v kuchyni

10 kouzelných způsobů, jak využít pampelišky v kuchyni

23.4.2025 - AndreaP.

Když se podíváme na rozkvetlou louku nebo zahradu, kde se žluté hlavičky pampelišek pyšně tyčí směrem k slunci, většina z nás si možná pomyslí: „jen obyčejný plevel“. Opak je ale pravdou! Tato nenápadná květina je ve skutečnosti pokladem přírody plným živin, léčivých účinků a překvapivých možností také v kuchyni.

Pampeliška je po staletí ceněná v tradičním léčitelství a dnes si znovu získává popularitu jako udržitelná superpotravina. Její listy, kořeny i květy obsahují vitamíny, minerály a látky podporující detoxikaci těla, zdraví jater, ledvin a celkové regenerace organismu. A to je teprve začátek! V kuchyni dokáže pampeliška zázraky – její jemná hořkost krásně oživí chuť pokrmů, květy dodají jídlu na eleganci, a kořeny překvapí svou univerzálností.

(fotografie: Freepik)

V tomto článku vám představíme 10 inspirativních způsobů, jak pampelišku využít nejen jako léčivou bylinu, ale také jako nečekaného kulinářského pomocníka. Od svěžího salátu až po lahodné pampeliškové víno.

Vydejte se na jarní procházku, nasbírejte pár zlatých květů a vyzkoušejte poté některou z inspirací, jak tuto všestrannou bylinku využít:

1. Pampeliškový sirup

Podobně jako pampeliškový med, sirup je ideální do čaje, limonád nebo jako sladidlo na palačinky. Postup je podobný, ale nemusíte ho vařit tak dlouho.

2. Pampeliškové víno

Vyzkoušejte přírodní fermentaci a připravte si domácí pampeliškové víno. Má jemnou chuť a překvapí svou lehkostí.

3. Čerstvé saláty

Mladé lístky pampelišek mají jemnou hořkost, která krásně doplňuje salát. Smíchejte je s polníčkem, cherry rajčaty, ořechy a olivovým olejem.

4. Polévka z pampeliškových listů

Lístky pampelišky můžete využít podobně jako špenát. Připravte z nich zdravou polévku, třeba s bramborami a smetanou.

5. Pampelišková tinktura

Pro zdravotní účely můžete vyrobit tinkturu z kořenů pampelišky. Kořeny nakrájejte, zalijte je alkoholem a nechte louhovat několik týdnů.

6. Pampelišková káva

Sušené a opražené kořeny pampelišky mohou posloužit jako bezkofeinová alternativa kávy. Má jemně oříškovou chuť.

7. Pampeliškový olej

Vložte květy pampelišek do oleje (např. olivového) a nechte několik týdnů na slunci louhovat. Pampeliškový olej je skvělý na pokožku nebo do salátů.

8. Slané pokrmy

Květy pampelišek můžete obalit v těstíčku a usmažit jako netradiční „jedlé květy“. Podávejte s dipem.

9. Pampeliškový likér

Skvělá volba pro ty, kdo rádi experimentují – sladký bylinný likér z pampelišek je lahodný i dekorativní.

10. Domácí bylinné máslo

Nakrájejte mladé listy pampelišek nadrobno, smíchejte je s máslem, citronovou šťávou a trochou česneku. Ideální na pečivo nebo grilovaná jídla.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte si nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.