Velikonoční období vrcholí a Bílá sobota představuje významný mezník mezi postní zdrženlivostí a nadcházejícím svátečním hodováním. Je to den, kdy se domácnosti důkladně uklízí, zahrady se probouzejí k životu a přípravy na velikonoční neděli jsou v plném proudu. Staré tradice velí zatřást ovocnými stromy, aby přinesly bohatou úrodu, a v kuchyních se rozvoní pečivo – především mazanec, beránek či nádivka. Děvčata barví vajíčka.
Mazanec je jedním z nejtypičtějších velikonočních pokrmů, jehož receptura se předává z generace na generaci. Tento konkrétní recept pochází z kuchařské knihy vydané už v roce 1935, a tak přinášíme kousek historie přímo na váš stůl.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
-
1 kg polohrubé mouky
-
200 g másla
-
250 g cukru
-
2 žloutky + 1 celé vejce
-
strouhaná citronová kůra
-
špetka soli
-
vanilka
-
50 g droždí na kvásek
-
500 ml mléka
-
100 g rozinek
-
80 g nasekaných mandlí
-
1 vejce na potření
Droždí rozdrobíme do vlažného mléka, přidáme špetku cukru a necháme vzejít kvásek.
V míse smícháme mouku, cukr, rozpuštěné máslo, vejce, citronovou kůru, sůl a vanilku. Přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto.
Přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi hodinu na teplém místě.
Do vykynutého těsta zapracujeme rozinky a nasekané mandle.
Vytvarujeme bochánek, položíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě chvíli kynout.
Povrch potřeme rozšlehaným vejcem, uprostřed nařízneme křížek a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C. Nejprve krátce na vyšší teplotu, poté dopékáme přibližně hodinu při mírnějším žáru.
A jaké velikonoční tradice dodržujete vy? Máte svůj vlastní osvědčený recept na mazanec?
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.