Jidáše jsou tradiční velikonoční pečivo, které se dle lidových zvyků připravují na Zelený čtvrtek. Jejich tvar připomíná svinutý provaz nebo hada, což symbolizuje zradu Jidáše. Podle pověry kdo sní jidáše za svítání, zajistí si pevné zdraví na celý rok.
V minulosti měly jidáše různé podoby – nejčastěji šneky, kroužky nebo uzly, avšak dnes už si je můžeme přizpůsobit dle své fantazie. Tradičně se podávají s máslem a medem.
Tento alternativní recept zachovává chuťovou podstatu jidášů, ale namísto svinutých tvarů budeme vykrajovat kolečka. Výsledkem jsou nadýchané, sladké kousky s jemným medovým nádechem.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme :
- 40 g droždí
- necelý hrnek mléka
- 2 lžíce cukru
- 2 žloutky
- 500 g polohrubé mouky
- 100 g másla
- 100 g tekutého medu
- špetka soli
- vejce na potření
- med na pomazání
Z droždí, cukru, trochy mléka a 2 lžic mouky připravíme kvásek.
V míse utřeme máslo s medem a žloutky. Přidáme mouku se špetičkou soli, zbylé mléko a kvásek. Zpracujeme, až se nechytá nádoby ani vařečky (dobře se zpracovává v robotu) a necháme kynout.
Vykynuté těsto vyválíme asi na 1 cm a vykrajujeme kolečka. Klademe na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech. Potřeme rozšlehaným vejcem, špejlí nebo vidličkou několikrát propíchneme. Necháme ještě na plechu asi 20 minut kynout a upečeme v předehřáté troubě.
Nejlepší jsou čerstvé, lehce vychladlé a potřené medem. Skvěle se hodí ke kávičce nebo čaji, ideální k snídani. Pokud chcete zachovat tradici, namažte je máslem.
Jidáše nejen skvěle chutnají, ale přinášejí kousek velikonočního kouzla přímo na váš stůl.
Vyzkoušíte je letos?
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.