Dnes slavíme Tučný čtvrtek, známý také jako Tučňák, což znamená začátek závěrečné fáze masopustu. Na programu je tradiční české jídlo vepřo knedlo zelo a následující dny budou ve znamení masopustního veselí, které vyvrcholí příští úterý.
Masopustní oslavy dosáhnou svého vrcholu v neděli, ale podle tradice by se již dnes mělo hodně jíst a pít. Říká se, že to dodává sílu na celý příští rok. Páteční a sobotní dny budou poklidné, aby se vše stihlo dobře strávit, a pak už vypukne opravdová zábava.
Nedělní oběd bude ve znamení svíčkové a večer nás čekají tancovačky. Pondělní ráno bude ve znamení odpočinku a večer opět tance. V úterý se můžeme těšit na průvody masek, zabijačkové lahůdky, pivo a kořalku, koblihy, boží milosti, pečené husy, vepřové pečínky, kolena, zelí a různé druhy knedlíků. Každý by měl mít mastné rty a těsné pásky.
Před půlnocí z úterý na středu se symbolicky pohřbí basa. Tento hudební nástroj, který je nedílnou součástí masopustní hudby, se na celý půst uzavře do komory, protože žádné zábavy ani setkání nebudou povoleny. Během následujících šesti týdnů se nebudou konat plesy, karnevaly ani maškarády. Jakmile odbije půlnoc, všechno utichne, lidé se odeberou ke spánku a probudí se do postního rána.
Co se jídla týče, respektive dnešního receptu, tak právě koblihy budou středem našeho zájmu. Masopustní kobliha je údajně jediným pokrmem, který se již v 1. století rozšířil po celé zemi coby neodmyslitelný a opravdový masopustní chod. Tomuto moučníku byla dříve přisuzována magická síla. Několik kousků z první upečené várky koblih se vždy uschovalo, usušilo a posléze rozdrtilo na prášek. Během roku se pak tento prášek přidával do krmiva nemocným zvířatům. Osobně upřednostňujeme koblihy raději sníst, nežli sušit. Ovšem proti gustu žádný dišputát, že ano :) Tak pojďme na recept.
(fotografie: https://depositphotos.com)
Masopustní koblihy
- 400 g polohrubé mouky
- 200 g hladké mouky
- 8 žloutků
- 3 lžíce moučkového cukru
- 100 g másla
- 0,3 l mléka
- 42 g droždí
- 3 lžíce rumu
- sůl
- marmeláda
- olej
Do vlažného mléka vsypeme lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek.
Mouku smícháme se zbylým cukrem, špetkou soli, vzešlým kváskem a změklým máslem, v němž jsme ušlehali žloutky. Těsto důkladně propracujeme vařečkou, přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu vykynout. Pak jej na vále vyválíme asi na 1 cm silnou placku, vykrájíme kolečka, lžičkou naneseme marmeládu, prázdným kolečkem přikryjeme, okraje stiskneme a přesahující těsto odkrojíme. Ještě chvíli necháme kynout.
Mezitím rozehřejeme větší vrstvu tuku, aby v něm koblihy plavaly. Smažíme po obou stranách dozlatova. Usmažené koblihy pocukrujeme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.