Babinet.cz  /  Recepty  /  Studená kuchyně  /  Tvaroh není jen na sladko: zkuste tyto originální a chutné slané recepty

Tvaroh není jen na sladko: zkuste tyto originální a chutné slané recepty

3.2.2024 - AndreaP.

Co je to vlastně tvaroh? Je to mléčný výrobek smetanové chuti, tužší konzistence a obvykle bílé barvy. Vzniká srážením mléčné bílkoviny – kaseinu. Je to velmi sytá potravina a obsahuje výživné látky - plnohodnotné bílkoviny, minerální látky a vitamíny. Které to jsou? Především obsahuje vápník, proto se tvaroh doporučuje dětem či lidem s osteoporózou. Dále je v něm obsažen draslík, fosfor, měď, hořčík, vitaminy A, E a vitaminy ze skupiny B. Díky velkému množství prospěšných látek si tvaroh oblíbili i sportovci a příznivci zdravé výživy. S ohledem na vysoký obsah bílkovin a naopak malý obsah tuků je ideální také při hubnutí. Tvaroh je výborným pomocníkem v kuchyni, dá se připravit na mnoho různých způsobů, a to jak ve sladké, tak i slané verzi. A právě na tu druhou se dnes zaměříme.

(fotografie: Freepik)

DOMÁCÍ SÝR:

  • 1 měkký tvaroh, 3-4 lžíce mléka (nesmí být trvanlivé) nebo smetany, sůl, trocha kmínu.

Tvaroh zabalíme do plátýnka a vymačkáme přebytečnou syrovátku. Vidličkou smícháme s mlékem, osolíme a okmínujeme. Naložíme do většího hrnku, zakryjeme plátýnkem, upevníme gumičkou. Během zrání několikrát promícháme.

DOMÁCÍ PIVNÍ SÝR:

  • 500 g měkkého tvarohu, 3 dl světlého piva, 1 rovná kávová lžička soli, špetka kmínu, špetka mletého pepře.

Ve větší nádobě rozmícháme tvaroh s kořením, solí a zalijeme pivem. Přikryjeme a necháme při pokojové teplotě až 5 dnů uzrát. Dobře proleželý sýr má nažloutlou barvu a mažeme jej na chleba s máslem.

PEČENÝ TVAROH:

Utřeme 1/2 osminky másla, 2 žloutky a po částech přidáváme uleželý tvaroh a dobře roztíráme. Trochu opaprikujeme a není-li dost slaný, přisolíme. Přidáme 1/4 litru kyselé smetany a dáme péct do vymazané, houskou vysypané formy. Nejlepší je tvaroh dříve naložený, kmínem , solí posypaný a uleželý.

SYRNICA Z HANÉ:

  • 250 g tvarohu, 2 kolečka pokrájených tvarůžků, 1/4 litru mléka, 3/4 litru vody, kmín, sůl.

Tvaroh zabalíme do plátýnka a vymačkáme přebytečnou syrovátku nebo použijeme tvaroh na strouhání. Do mísy nadrobíme nebo nastrouháme tvaroh. Mléko povaříme s vodou, nakrájenými tvarůžky, osolíme, okmínujeme a vařící nalijeme na rozdrobený tvaroh. Přikryjeme a necháme chvíli stát. Podáváme po chvíli s brambory vařenými ve slupce.

JEDNODUCHÉ TVAROHOVÉ TYČINKY:

  • 250 g hl. mouky, 250 g tvarohu, 250 g tuku

Vypracujeme těsto, vyválíme asi na půl cm výšku, celý povrch potřeme rozšlehaným vejcem, posolíme a posypeme kmínem. Rádýlkem nakrájíme tyčinky široké asi 1 cm. Upečeme.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz