Recepty

  • Sýrové špagety

    Prosinec je sladký měsíc. Sladký proto, že je tradičně spojen s pečením a následně pojídáním vánočního cukroví (a nejen toho pochopitelně). A...

  • Žemlovka s meruňkami a kysanou smetanou

    Jednoduché, nenáročné a hlavně rychlé jídlo, které zvládne připravit opravdu každý. Potřebujeme minimum surovin a dobrota je velmi rychle na...

  • Narozeninové menu Marie Janků-Sandtnerové

    8.prosince roku 1885 , tak to je den narození Marie Janků-Sandtnerové, dnešní den je tudíž dnem výročí jejího narození. Jak asi dotyčná...

  • Duhoví sobíci

    Včera jsme zapálili již druhou svíčku na adventním věnci. Vánoce se nám připomínají stále víc a víc. Stejně jako každý rok přichází pomalu řada...

  • Perníčky na stromeček (rok 1929)

    Marie Janků Sandtnerová (1885-1946) lidově nazývaná "Sandtnerka" - legenda české kuchyně. Byla českou učitelkou, autorkou mnoha kuchařských...

  • Krajové speciality - Chodsko

    Chodsko je historická etnografická oblast v okolí západočeského města Domažlice. V daleké historii byli Chodové svobodní sedláci, kteří měli za...

  • Čertovy brambůrky

    A je to tady ... ten tajemný, strašidelný předvečer sv. Mikuláše, kdy krom již zmíněného Mikuláše můžeme potkat anděly, ale hlavně čerty. A s...

  • Perníčky pro děti

    Zima se už pevně ujímá nadvlády a Vánoce jsou tu co nevidět. A rosničky slibují, že se můžeme těšit na pořádnou bílou nadílku! Podle chování...

  • Mikulášské perníčky

    Venku to klouže. Doslova pekelně .... a to už je jen malý krůček k svátku sv. Mikuláše, který nás čeká doslova za pár hodin. Ano, neodpustila...

  • Vaříme s Čiřinou - ZIMA a VÁNOCE

    Dnešní článek bude jiný, neb celý bude koncipován jako vyprávění vyhlášené kuchařky Čiřiny, která vařila jak prezidentovi, tak diplomatům či...

  • Drobné slané pečivo našich (pra)babiček

    V minulém díle sladkého vánočního listování knihou Stolečku prostři se z roku 1949 jsem vám mimo jiné slíbila, že nás čekají také drobné...

  • Drobné vánoční zákusky (rok 1949)

    Dnes přináším pár tipů na drobné zákusky našich babiček, které zdobily vánoční stoly už před mnoha desítkami let. Pokračujeme tímto v sérii...

  • Vánoční cukroví našich (pra)babiček

    Díky knize kuchařských předpisů s kouzelným názvem "Stolečku prostři se", kterou jsem si s ohledem na svou vášeň pro staré kuchařky zakoupila...

  • Bramborové koule (rok 1949)

    V dnešním díle opět zalistujeme v  kuchařce Stolečku prostři se z roku 1949 , otevíráme další díl historických receptů. Dnes jsem pro vás...

  • S tradicí našich babiček: Měchurka

    Nejnovější kuchařky se vrací ke starým tradičním recepturám. A není divu. Komu by nechutnal svět poctivých surovin a selské kvality? Takový...

  • AUDIO rozhovor: S cukrářkou Veronikou Klamtovou jsme poodhalili tajemství přípravy raw foodu

    Víte, že … Raw food neboli vitariánství nebo také syrojedění je forma zdravého stravování, která má pozitivní dopad jak na vaše tělo,...

Náš tip