Oranžově zbarvená zelenina, pro kterou se najde místo ve spíži každé domácnosti, a to obzvláště v chladnějším období. Řeč je o mrkvi, která se sice na první pohled může jevit jako poněkud fádní, její využití v kuchyni je však mnohem širší, než jste si možná mysleli.
Popusťte uzdu kreativitě a vyzkoušejte dobroty, které v podzimní kuchyni rozhodně najdou své místo!
Známá je pro svůj vysoký obsah beta-karotenu, provitamínu A nebo také vitamínu C, B či E. Mezi minerálními látkami v mrkvi zase dominuje draslík a hořčík[1]. Organismu prospěšných látek v této surovině najdeme opravdu mnoho. Připravit z ní můžete třeba i skvělou pomazánku, nebo i sladký a slaný koláč.
Mrkvové hranolky s parmezánem
- 2–3 větší mrkve
- lžíce oleje
- ¼ hrnku parmezánu
- lžíce sušeného česneku
- petržel
- pepř, sůl
Mrkve důkladně oškrabte, osušte papírovou utěrkou a nakrájejte na středně tenké hranolky. V míse smíchejte olej, najemno nastrouhaný parmezán, sušený česnek, nasekanou petržel, pepř, sůl a důkladně vše promíchejte. Hranolky obalte směsí a rovnoměrně rozložte na pekáček vystlaný pečicím papírem. Pečte při teplotě 200 stupňů přibližně 15 až 20 minut, dokud mrkev nezměkne.
Lehké mrkvové placičky se sýrem
- 3 střední mrkve
- 2 menší cibule
- svazek koriandru
- stroužek česneku
- 3 vejce
- 50 g hladké mouky
- 100 g sýra typu feta
Mrkev oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Cibuli oloupejte a nakrájejte na malé měsíčky, koriandr nasekejte najemno. Ingredience vložte do mísy a důkladně promíchejte. Přidejte prolisovaný česnek, vejce, mouku, nadrolený sýr a vše spolu pořádně zamíchejte. Z mrkvové směsi tvarujte placičky. Ty na rozpálené pánvi opékejte z každé strany přibližně 2 minuty a poté pokládejte na papírovou utěrku, která nasaje přebytečný tuk. Placičky podávejte s lehkým salátkem nebo jogurtovým dipem.
Praktické TIPY:
- Ruce při škrábání mrkve nezhnědnou, když je předem opláchneme v octové vodě. Skvrny na prstech po jejím čištění naopak zmizí, když je potřeme šťávou z citrónu.
- Zvadlou mrkev před čištěním namočíme do studené vody. Mrkev se tam zpevní a snadněji ji očistíme.
-
Chuť mrkve zlepšíme tak, že při jejím vaření přidáme do vody trošku másla a citrónovou šťávu.
-
Mrkev je nezbytný pomocník také při smažení. Pár koleček vhozených do omastku při smažení způsobí, že ten se nepřepaluje, a navíc pokrm získá na chuti.
-
Mrkev lze i sušit, a sice krájenou na tenké nudličky nebo kostičky.
Zdroj: redakce, myjsmebio.gov.cz/rady-a-tipy
[1] https://www.nzip.cz/clanek/994-mrkev





Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.