Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Mrkev: Neopomenutelná součást podzimního jídelníčku. Připravte si z ní skvělé hranolky nebo placičky

Mrkev: Neopomenutelná součást podzimního jídelníčku. Připravte si z ní skvělé hranolky nebo placičky

31.10.2025 - redakce Babinet.cz

Oranžově zbarvená zelenina, pro kterou se najde místo ve spíži každé domácnosti, a to obzvláště v chladnějším období. Řeč je o mrkvi, která se sice na první pohled může jevit jako poněkud fádní, její využití v kuchyni je však mnohem širší, než jste si možná mysleli.

 

Popusťte uzdu kreativitě a vyzkoušejte dobroty, které v podzimní kuchyni rozhodně najdou své místo!

Připravte si z mrkve skvělé hranolky nebo placičky / se svolením myjsmebio.gov.cz

Známá je pro svůj vysoký obsah beta-karotenu, provitamínu A nebo také vitamínu C, B či E. Mezi minerálními látkami v mrkvi zase dominuje draslík a hořčík[1]. Organismu prospěšných látek v této surovině najdeme opravdu mnoho. Připravit z ní můžete třeba i skvělou pomazánku, nebo i sladký a slaný koláč

Mrkvové hranolky s parmezánem

  • 2–3 větší mrkve
  • lžíce oleje
  • ¼ hrnku parmezánu
  • lžíce sušeného česneku
  • petržel
  • pepř, sůl

Mrkve důkladně oškrabte, osušte papírovou utěrkou a nakrájejte na středně tenké hranolky. V míse smíchejte olej, najemno nastrouhaný parmezán, sušený česnek, nasekanou petržel, pepř, sůl a důkladně vše promíchejte. Hranolky obalte směsí a rovnoměrně rozložte na pekáček vystlaný pečicím papírem. Pečte při teplotě 200 stupňů přibližně 15 až 20 minut, dokud mrkev nezměkne.

Lehké mrkvové placičky se sýrem

  • 3 střední mrkve
  • 2 menší cibule
  • svazek koriandru
  • stroužek česneku
  • 3 vejce
  • 50 g hladké mouky
  • 100 g sýra typu feta

Mrkev oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Cibuli oloupejte a nakrájejte na malé měsíčky, koriandr nasekejte najemno. Ingredience vložte do mísy a důkladně promíchejte. Přidejte prolisovaný česnek, vejce, mouku, nadrolený sýr a vše spolu pořádně zamíchejte. Z mrkvové směsi tvarujte placičky. Ty na rozpálené pánvi opékejte z každé strany přibližně 2 minuty a poté pokládejte na papírovou utěrku, která nasaje přebytečný tuk. Placičky podávejte s lehkým salátkem nebo jogurtovým dipem.

Praktické TIPY:

  • Ruce při škrábání mrkve  nezhnědnou, když je předem opláchneme v octové vodě. Skvrny na prstech po jejím čištění naopak zmizí, když je potřeme šťávou z citrónu.
  • Zvadlou mrkev před čištěním namočíme do studené vody. Mrkev se tam zpevní a snadněji ji očistíme.
  • Chuť mrkve zlepšíme tak, že při jejím vaření přidáme do vody trošku másla a citrónovou šťávu.

  • Mrkev je nezbytný pomocník také při smažení. Pár koleček vhozených do omastku při smažení způsobí, že ten se nepřepaluje, a navíc pokrm získá na chuti.

  • Mrkev lze i sušit, a sice krájenou na tenké nudličky nebo kostičky.

Zdroj: redakce, myjsmebio.gov.cz/rady-a-tipy

[1] https://www.nzip.cz/clanek/994-mrkev

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte si nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.