Na podzim přichází také sezóna vlašských ořechů . Ty se díky jejich blahodárným účinkům řadí mezi jednu ze superpotravin, kterou určitě stojí za to si během chladných měsíců dopřát! Vlašské ořechy obsahují důležité minerální a stopové prvky, bez kterých náš organismus funguje takříkajíc „na šetřící režim“. Ořechy jsou ale také bohaté na tuky. Jestli se snažíte hubnout, dopřejte si je klidně ob den.
Čas jejich sklizně je tady a proto je dobré si připomenout, jak poznat, že je ořech zralý a už je čas ho sklidit? Důležité je také neudělat chyby při uskladnění, protože hrozí hořkost i plíseň. Velice brzy začne období pečení vánočního cukroví, a při něm se bez ořechů zcela jistě neobejdeme. Ořechy totiž cukroví dávají nejlepší chuť. Víte, jak je správně připravit pro to nejlepší vánoční cukroví?
Chutnají zkrátka skvěle a jejich využití v kuchyni se meze nekladou. Obohaťte proto svůj pokrm právě jimi! A že vás zrovna nenapadá žádný originální recept, na němž by si pochutnala celá rodina? Inspirujte se našimi tipy!
Domácí granola s vlašskými ořechy a brusinkami
- 180 g vlašských ořechů
- 50 g lískových ořechů
- 300 g vloček
- lžíce lněných semínek
- lžíce chia semínek
- citronová kůra
- 100 g másla
- 3 lžíce třtinového cukru
- lžička skořice
- 100 g sušených brusinek
Troubu předehřejte na 170 stupňů. Vločky a semínka nasypte do mísy. Citronovou kůru nastrouhejte, oříšky nasekejte nahrubo, přidejte do směsi a vše spolu promíchejte. Med a máslo dejte do menšího hrnce a na mírném ohni postupně zahřívejte, dokud se ingredience nerozpustí a směs nezačne pěnit. Následně polejte vločky s oříšky, zaprašte cukrem, skořicí a pečlivě promíchejte, aby bylo vše dobře obalené v másle a medu. Rovnoměrně nasypte na plech vystlaný pečicím papírem a zapékejte v troubě přibližně 20 minut. Během pečení několikrát otočte, aby se vše rovnoměrně opeklo. Upečenou granolu nechte vychladnout, a nakonec přimíchejte brusinky. V dobře utěsněné nádobě vydrží křupavá granola asi 1 měsíc. Vychutnejte si ji ideálně v kombinaci s jogurtem a oblíbeným ovocem.
Nadýchaný ořechový koláč
- 100 g másla
- 110 g špaldové hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 160 g třtinového cukru
- 200 g vlašských ořechů
- 3 lžíce medu
Troubu předehřejte na 180 stupňů a připravte si rozevírací dortovou formu. Smíchejte mouku, moučkový cukr a žloutek z jednoho vejce. Na pánvi rozehřejte máslo, nechte odstát na pokojovou teplotu a přidejte ke směsi. Těsto nalijte do vymazané dortové formy. Nyní si připravte náplň. Ze tří bílků vyšlehejte sníh, přidejte 1 celé vejce, cukr, 150 g rozemletých vlašských ořechů a vše spolu pečlivě promíchejte. Směs nalijte do dortové formy na těsto a rovnoměrně rozetřete. Následně smíchejte celé vlašské ořechy s medem a posypte jimi vrch koláče. Pečte v troubě minimálně půl hodiny.
Vlašské ořechy obsahují důležité minerální a stopové prvky, bez kterých náš organismus funguje takříkajíc „na šetřící režim“. Ořechy jsou ale také bohaté na tuky. Jestli se snažíte hubnout, dopřejte si je klidně ob den. Jsou vynikající zásobárnou hořčíku.
Zdroj: redakce, myjsmebio.gov.cz/rady-a-tipy, https://www.nzip.cz/clanek/918-srdecne-cevni-onemocneni-jak-jim-predchazet-spravnou-vyzivou





Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.