Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Téměř zapomenutá zelenina, která vás v kuchyni překvapí. Z pastináku připravíte skvělé recepty

Téměř zapomenutá zelenina, která vás v kuchyni překvapí. Z pastináku připravíte skvělé recepty

28.10.2025 - redakce Babinet.cz

Také se vám stalo, že jste si spletli petržel s pastinákem? Není divu! Pastinák může skutečně na pohled připomínat tuto košatou bylinku, chuťově je ale velmi odlišný. V čem tkví jeho specifika, jak vybrat v obchodě ten nejkvalitnější a jaké recepty z něj připravit, se dočtete v našem článku.

 

Na pohled se tváří jako petržel, svou sladkou chutí zase mnohým připomíná mrkev. Oproti ní je ale tato kořenová zelenina mnohem bohatší na cenné látky. Obsahuje velké množství vitamínu C, draslíku a vlákniny.

Recepty z pastináku jsou skvělé / Depositphotos.com, se svolením myjsmebio.gov.cz

Pastinák, na nějž se v posledních letech trochu pozapomnělo, se ale v poslední době dostává opět na výsluní a často se přidává do zeleninových polévek, zapéká v troubě, nebo slouží jen jako příloha například v podobě pyré.

Pastinákové hranolky s petrželí a česnekem

  • 4 střední pastináky
  • 4-6 lžic olivového oleje
  • šťáva z citronu
  • hrst hladkolisté petržele
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř

Troubu předehřejte na 200 stupňů. Pastinák omyjte a pečlivě oloupejte. Nakrájejte ho na stejně velké hranolky. V míse smíchejte olej, citronovou šťávu, prolisovaný česnek a hranolky olejovou směsí zakápněte. Plech vyložte pečicím papírem a pokrájené hranolky na něj vyskládejte. Pečte zhruba 15 minut dozlatova a dokřupava. Hranolky vyjměte, posypte nasekanou petrželkou a podávejte třeba s bylinkovým dipem.

Pastináková polévka

  • 250 g pastináku
  • 100 g bulvového celeru
  • cibule
  • stroužek česneku
  • 2 brambory
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 125 ml smetany na vaření
  • čerstvý tymián
  • sůl, pepř

200 g pastináku, celer, cibuli, česnek a brambory nakrájejte a oloupejte na malé kostičky. Zbylý pastinák si ponechte na přípravu hoblinek. Ve větším hrnci rozpalte olej, dozlatova orestujte cibuli a česnek, následně přidejte všechnu nakrájenou zeleninu a ještě 5 minut opékejte. Zalijte vývarem, dochuťte solí a vařte na mírném ohni přibližně 20 minut, dokud zelenina dostatečně nezměkne. Mezitím si připravte hoblinky. Zbylý pastinák oloupejte a nakrájejte podélně na tenké plátky. Na pánvi s kapkou oleje smažte přibližně 5 minut dokřupava. Odložte na ubrousek, který nasaje přebytečné množství oleje, a dochuťte proužky solí. Uvařenou zeleninovou směs rozmixujte na jemný krém. Polévku zjemněte smetanou, dochuťte solí a pepřem, ozdobte pastinákovými hoblinkami a podávejte.

Zdroj: redakce, myjsmebio.gov.cz/rady-a-tipy

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte si nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.