Přišel chladný podzim a s tím, jak stromy shazují listí, my oblékáme čím dál více vrstev. S měnícím se počasím se většinou proměňují i naše chutě. Spíš než osvěžující salát nás lákají vydatnější pokrmy a především něco, co nás pořádně zahřeje.
Po návratu z krásné odpolední procházky, při které se ale podzimní sychravé počasí projevilo ve své plné síle, není nic příjemnějšího než talíř plný horké polévky. Surovin na ni je v tomto období dostatek, stačí jen vybrat ty nejlepší a jednoduše z nich vykouzlit ty nejlahodnější podzimní pochoutky.
Zelenina na podzimní stůl
K podzimu neodmyslitelně patří mrkev, celer, petržel, červená řepa, pastinák, brambory nebo v posledních letech i tolik oblíbená dýně. Všechny tyto druhy se dají donekonečna kombinovat, fantazii se meze nekladou. Proto také existuje tolik různých receptů a vznikají pořád nové a další! Jen si vzpomeňte, že co rodina, to originální recept na dýňovou polévku! Někdo do ní přidává zázvor, někdo používá netradiční koření. Jak už bylo řečeno, rozličnost receptů není ale typická pouze pro dýňovou polévku. I ostatní plodiny nabízejí nepřeberné množství využití.
Mrkvový krém
- 1 kg mrkve
- 1 cibule
- 2 stroužky bio česneku
- -1 lžička mletého kmínu
- 1-1,5 l zeleninového vývaru, nebo vody
- rostlinný olej
- sůl
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce šťávy z citronu
- čerstvě mletý černý pepř
Očištěnou mrkev nakrájejte na větší kusy, vložte ji do pekáče vystlaného pečícím papírem, pokapejte olejem a osolte. Pečte v troubě předem vyhřáté na 200 °C zhruba 25-40 minut, dokud není mrkev měkká a na povrchu mírně zkaramelizovaná. V hrnci nechte zesklovatět cibuli. Přidejte prolisovaný česnek a drcený kmín a zlehka orestujte. Po chvilce zalijte vývarem a vložte pečenou mrkev. Přiveďte k varu a vařte 15 minut, aby se všechny chutě spojily. Rozmixujte dohladka, zamíchejte do polévky studené máslo, dochuťte citrónovou šťávou a čerstvě mletým pepřem.
Celerová polévka s lískovými oříšky
- 1 celer
- 1 větší brambora
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 bobkové listy
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1l zeleninového vývaru, nebo vody
- 100 ml smetany
- sůl, pepř
- 50 g lískových ořechů
V hrnci nechte na olivovém oleji zesklovatět nakrájenou cibuli. Přidejte bobkový list, tymián a česnek a zlehka orestujte. Do hrnce vložte dále na kostky nakrájený celer a bramboru, osolte, opepřete a zalijte vývarem. Vařte do změknutí asi 30 minut. Vyjměte bobkový list a rozmixujte. Zjemněte smetanou. Při servírování posypte nasucho opraženými a nasekanými lískovými oříšky.
Další várka podzimních polévek: Nejlepší podzimní polévky, které zahřejí a zasytí: Vyzkoušejte klasickou dýňovou nebo českou gulášovku
Kaštanová polévka s pórkem
- 1 kg jedlých kaštanů
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 3 pórky
- 1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
- 2 l kuřecího vývaru
- sůl, pepř
Syrové kaštany nařízněte do kříže a pečte v rozehřáté troubě (200 °C) cca 20 minut. Ještě teplé je vyloupejte a nakrájejte na kousky. V hrnci orestujte na oleji a másle nakrájené pórky, pouze bílé a světle zelené části. Po cca 7 minutách přidejte kaštany a tymián. Zalijte vývarem, osolte a opepřete. Přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte asi půl hodiny vařit. Rozmixujte tyčovým mixérem najemno.
Zdroj: redakce, myjsmebio.gov.cz/rady-a-tipy





Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.