„Snídani sněz celou, o oběd se rozděl s přítelem a večeři dej nepříteli“, tak praví jedno ze známých pořekadel, ale jen málokdo jej dodržuje. Dobrá snídaně je základem kvalitního dne, přesto hodně z nás se ráno i během dopoledne s jídlem odbývá.
Proč je právě snídaně[1] tolik důležitá? Ráno po probuzení je třeba tělu dodat potřebnou energii do startu nového dne. A tu musíme obnovit i v průběhu dopoledne menší porcí v podobě lehké svačiny. „Snídat bychom měli ideálně do půl hodiny od probuzení, je to doba, kdy ještě nehrozí, že nás zastihne akutní pocit hladu. Lehká svačina by pak měla následovat v rozmezí dvou až tří hodiny. Metabolismus se udrží ve správném chodu a budeme mít dostatek energie na pracovní aktivity,“ vysvětluje Blanka Szabó, odbornice na správné stravování.

Snídaně by měla být hlavně pestrá / Depositphotos.com
Cítíme-li se v průběhu dopoledne unavení, často je to následek nepravidelného a špatného stravování. Nesnídáme-li vůbec, anebo málo, není se čemu divit, že brzy ztrácíme koncentraci a dostavuje se únava, což není žádoucí ani v pracovní době, ani při studiu. Únavu se pak snažíme zahnat několika hrnky kávy nebo hůř – různými energetickými nápoji s vysokou kalorickou hodnotou. Ty je lepší nahradit neperlivou vodou z kohoutku. Za dopoledne bychom jí měli vypít minimálně litr a půl. Tělo nebude trpět dehydratací a budeme se cítit svěže po celý den.
Jídelníček obecně by měl být hlavně pestrý, a to platí i pro dopolední stravování. Odbornice na správné stravování, Blanka Szabó, přináší několik tipů na zdravou snídani a svačinu:
Varianta A: Žitný chléb (100 g), tvarohová pomazánka (50 g), dvě vejce vařená na tvrdo a hrnek čaje + broskev (2ks)
Varianta B: Ovesná kaše v mléce (150 g), ořechy (10 g), broskev a hrnek čaje + červený meloun (300 g) a bílý jogurt (250 g)
Varianta C: Vícezrnný chléb (100 g), plátek sýra (34 g) a hrnek čaje + banán s tvarohem (100 g)
Zdroje:
Blanka Szabó, odbornice na zdravé stravování
[1] https://www.nzip.cz/clanek/1403-zdrave-jidlo





Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.