Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Voňavý, křupavý a snadný: Upečte si lahodný podmáslový chléb

Voňavý, křupavý a snadný: Upečte si lahodný podmáslový chléb

11.10.2025 - redakce Babinet.cz

Uvnitř lahodně vláčný a voňavý, s marmeládou, pomazánkou nebo jen s máslem a se solí. Kdo z vás by občas neměl chuť na čerstvý, na povrchu křupavý chleba? Pokud jste si na něj doma zatím netroufli, rádi bychom vám připomněli, že se blíží Světový den chleba připadající na 16. října, který k tomu přímo vybízí! Pokud navíc chováte úctu a respekt ke kynutým těstům, slibujeme, že s naší vychytávkou se pro vás jejich příprava stane rutinní záležitostí. A svůj oblíbený chléb si tak budete moci připravit kdykoliv vás jen napadne!

 

Není jistě žádným překvapením, že my Češi jsme velkými milovníky tohoto univerzálního pečiva. Věděli jste ale, že tato potravina, o jejíž přípravě se předávají tajné rodinné recepty z generace na generaci, je stará doslova desetitisíce let? Tento pradávný pekařský skvost pocházející už z dob neolitu se dochoval nejen pro svou schopnost zasytit hladové žaludky, ale i pro svou lahodnou chuť a mnohé přínosy, které může pro náš organismus mít. Chléb se považuje za zdroj sacharidů [1] a dalších živin jako je hořčík, železo, vláknina nebo také vitamín B. Nesmíme zapomínat ani na křupavou kůrku, jelikož v té se navíc skrývá velké množství antioxidantů. Není proto divu, že v minulosti neupadl v zapomnění a je pro mnohé oblíbencem v kategorii pečiva až dodnes.

Podmáslový chléb  / se svolením GoodMills Group

Ingredience

  • 300 g hladké mouky na kynutá těsta
  • 200 g žitné hladké mouky Babiččina volba + na vysypání ošatky
  • mouka na vysypání ošatky
  • 12 g octa
  • 12 g soli
  • 15 g čerstvého droždí
  • 3 g kmínu
  • 450 g kysaného podmáslí

Postup

Do mísy robotu nalijte podmáslí pokojové teploty, poté přidejte ostatní suroviny. Mícháme nástavcem „hák“ cca 10 minut. Dohladka vypracované těsto vyklopíme na pomoučený vál, lehce ho poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou, aby neoschlo, a necháme cca 45 minut zrát (těsto by nemělo zrát v průvanu).

Do trouby vložte 2 plechy – na jednom budete péct, druhý dejte na dno trouby – ten použijeme pro vytvoření páry.  Rozehřejte troubu i s plechy na 230 °C (pokud vaše trouba dovolí, předehřejte na 250 °C).

Vyložte si ošatku utěrkou, kterou jste předtím důkladně pomoučili žitnou moukou.

Z vyzrálého těsta vypracujte na lehce pomoučeném válu bochánek, který přemístěte hladkou stranou dolů do ošatky vyložené utěrkou a nechte dalších cca 50 minut kynout (těsto zdvojnásobí objem).

Vyndejte z trouby plech, na kterém budete péct, a vyklopte na něj chléb. Chléb nařízněte a ihned vložte zpět do rozpálené trouby. Na druhý plech, který máte na dně trouby, nalijte cca 100 ml studené vody. Okamžitě se vytvoří pára. Pozor, pára bude horká. (Páru lijeme na plech proto, abychom ochránili domácí troubu před teplotním šokem, při nalití vody přímo na rozpálené dno či stěny by mohlo dojít k poškození trouby). Ihned po nalití vody dvířka trouby zavřete a nechte páru udělat svou práci.

Pracujte rychle, abyste si troubu nevyvětrali, ale opatrně, abyste se nespálili.

Po 3 minutách pečení s párou troubu otevřete, zbylou páru odvětrejte a vyjměte horký plech, který jste měli na dně trouby. Ten již potřebovat nebudete, nechte ho na bezpečném místě vychladnout.

Teplotu trouby stáhněte na 190 °C a pečte chleba dalších cca 35–40 minut, doba pečení záleží na vaší troubě. Hotový chléb na poklep zvoní.

Chléb nechte vychladnout na mřížce.

 

Zdroje:

Babiččina volba, GoodMills Group

[1] https://www.nzip.cz/clanek/1414-sacharidy-a-vlaknina

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte si nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.