Klasický langoš je přesně tou pochoutkou, která k letní pohodě neodmyslitelně patří. Připravit si ho můžeme v pohodlí domova, a to nejen v letním období, ale celoročně. Ozdobit si je pak můžeme doma čímkoliv, záleží nejen na dostupných surovinách doma, ale také na vaší kreativitě a ochotě zkoušet i kombinaci různých chutí. Budete překvapení, jak snadné to je!
Oblíbená pochoutka, kterou najdete v létě na téměř každém koupališti. Langoš pochází z nedalekého Maďarska, podle některých teorií dokonce až ze starověkého Říma. Langoše (odvozeno z maďarského láng = plamen) se tady totiž původně pekly z chlebového (nikoli kynutého) těsta. Ve dnech, kdy se chleba připravoval, se langoše podávaly ke snídani. Chlebové těsto ale časem nahradilo těsto kynuté, které je ostatně nyní typické taky pro naše končiny.
Langoše se tedy připravují z kynutého těsta, které je vyrobeno z mouky, droždí, soli a některé recepty zahrnují i jogurt či brambory. Oblíbené jsou zejména pro svou univerzálnost – populární je česká klasika s česnekem, kečupem a strouhaným eidamem, v Maďarsku si je obvykle dopřávají se šunkou, lečem nebo potřené zakysanou smetanou. Udělejte si je proto s naším receptem i vy! Vyzkoušet je můžete s některou z klasických kombinací, nebo můžete pustit uzdu své kreativitě a přijít s něčím zcela novým. Zajisté budou lepší než z koupaliště!
Kynuté těsto je základ
Kynutá těsta jsou pro některé stále obtížnou pekařskou disciplínou, jakmile je člověk ale jednou vyzkouší, už s tím nikdy nepřestane – snaží se je totiž stále přiblížit k dokonalosti. A když už je výsledek více než uspokojivý, na tu chuť a konzistenci už nejde zapomenout! Pečivo je tehdy nadýchané, kypré a vláčné.
Ingredience
Na těsto
- 400 g hladké pizza mouky Babiččina volba
- 1 ČL soli
- 1 ČL jedlé sody
- 20 g droždí
- 200 ml vlažného plnotučného mléka
- 50 g selského jogurtu
- 2 PL řepkového oleje
- 1 vejce
K dokončení
- slunečnicový olej na smažení
- gouda k nastrouhání
- kečup
- česnek v oleji
Postup
- Ze všech surovin zpracujte těsto v robotu. Nechte 10–15 minut odstát, těsto získá na objemu a začne tvořit bubliny.
- Připravte si hlubší pánev a rozehřejte v ní slunečnicový olej vhodný ke smažení. Olej nepřepalujte, hlídejte jeho teplotu a podle potřeby ji na sporáku upravujte. Na moukou poprášené ploše a lehce pomoučenýma rukama tvarujte od středu placku. Může být tenká, při smažení nabobtná a utvoří se bubliny.
- Smažte jednotlivě dvě minuty z každé strany dozlatova. Dokončete česnekovým olejem, kečupem a strouhaným sýrem. Podávejte vždy hned po usmažení. Těsto vydrží v lednici i 24 hodin – můžete ho tak použít i později a podávat langoše vždy čerstvé.
Podávat můžeme s utřeným česnekem, kečupem či tatarkou a se strouhaným sýrem, což je základní a nejtypičtější "trojboj". Ale jak už psáno výše, fantazii se meze nekladou. Jen namátkou dále doporučujeme zakysanou smetanu, pažitku, opečenou slaninu či šunku, opečené houby, cibuli, tvaroh, lilkovou či jinou pomazánku, anebo nejnebezpečnější ze sladkých variant – domácí zavařeninu a poprašek cukru.
Jako zdravější variantu můžete vyzkoušet i langoš z cukety, brzy bude jejich sezóna!
Zdroj: GoodMills Česko, redakce





Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.