Borůvky patří mezi nejzdravější druh ovoce, které kromě skvělé chuti vynikají mnoha účinky na zdraví. Výjimečnost těchto drobných plodů je dána obsahem vitaminů a minerálních látek a zejména polyfenolových antioxidantů, přičemž polyfenoly si představme prostě jako zdraví prospěšné chemické sloučeniny[1], které se vyskytují v rostlinách.
Ačkoliv s pojmem polyfenoly se před stovkami let nejspíš moc neoperovalo, blahodárný vliv bobulovin na lidské zdraví a jejich roli při řešení drobných neduhů znali naši předci docela dobře už dávno. Stačí nalistovat například knihu Lidové nemoci z 20. let minulého století, kde se píše: Borůvková šťáva jest výtečným prostředkem při onemocnění střevním; zředěná vodou používá se jako kloktadlo při ochuravění sliznice ústní nebo krku.
Borůvky patří mezi nejzdravější druh ovoce / Depositphotos.com
Tmavomodré sladko-kyselé plody obsahují velké množství vitamínů, minerálů a účinných látek
„Borůvky mají hlavně blahodárné účinky pro náš zrak. Antokyany jsou přirozenou součástí sítnice, tzv. žluté skvrny rozhodující pro ostrost vidění. Při zvýšené námaze očí při čtení, sledování televize, monitoru počítače, řízení auta, vlivem ostrého světla, slunečního záření nebo naopak namáháním očí při šeru a tmě dochází k vyčerpání žluté skvrny sítnice. Antokyany z borůvek pomáhají obnovit žlutou skvrnu na sítnici a tím očím dodávají novou energii a potlačují jejich únavu. Borůvky zlepšují noční vidění, potlačují šeroslepost a pomáhají zlepšit ostrost zraku,“ říká PhDr. Karolína Hlavatá,odbornice na výživu.
Listy borůvek se zase používají pro úpravu hladin krevního cukru u diabetiků. Čaj z listu se pije se po každém jídle a je vhodný pro dlouhodobější užívání.
Sušené borůvky pomáhají při průjmech. V podobě čerstvého plodu, šťávy, kompotu mají borůvky spíš ředicí účinky na stolici. Je to zřejmě vysokým obsahem pektinové vlákniny blokující vodu. Z tohoto důvodu je borůvka vhodná pro osoby trpící hemeroidy, rakovinou konečníku a střev, Crohnovou chorobou, polypy a zúžením střev. Šťáva pomůže při aftech.
Modré barvivo na jazyku a rtech je neobyčejně léčivé pro sliznice od úst až po konečník. Borůvka je tak vhodná při zánětech v ústní dutině, angínách, parodontózách nebo povlacích na jazyku. Pokud si borůvky dopřáváte, chráníte se před vředovou chorobou žaludku. Tyto kuličky se totiž postarají o to, aby sliznice dobře odolávala škodlivému vlivu žaludeční kyseliny. Záněty žaludku a slinivky lze mírnit plodem borůvky právě pro jeho lehce protizánětlivé vlastnosti.
V lidovém léčitelství se doporučují proti průjmu, zánětům a také pro přirozenou regulaci tvorby inzulinu.
Jak uchovat borůvky na zimu?
Takto zpracované ovoce nám jistě velmi dobře v zimě poslouží na koláče, zmrzliny, žahoury a podobně. Postup je velmi jednoduchý a zvládne ho naprosto každý.
Potřebujeme :
- borůvky
- cukr
- zavařovací sklenice
(poměr - na 1 malou sklenici 0,3 l potřebujeme 4 lžíce cukru * na 1 velkou sklenici 0,7 l pak 6-8 lžic cukru - závisí na vyzrálosti ovoce)
Borůvky sypeme do sklenice a každou vrstvu zasypeme cukrem. Pevně uzavřeme víčkem a sterilujeme při teplotě 80 stupňů 20 minut.
Verze pro diabetiky :
Borůvky propláchneme, nasypeme do sklenic, uzavřeme víčky a sterilujeme asi 25 minut při teplotě 80 stupňů. Borůvky pustí dostatečné množství šťávy.
Další borůvkové tipy:
- Bleskový borůvkový koláč jako od babičky. Jednoduchý recept, který se nedá pokazit!
- Úžasné borůvkové mističky
zdroje:
[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31329250/
PhDr. Karolína Hlavatá,odbornice na výživu





Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.