Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Grilování bez rizika infekce i karcinogenů. Základem jsou hygienická pravidla i správný způsob zpracování

Grilování bez rizika infekce i karcinogenů. Základem jsou hygienická pravidla i správný způsob zpracování

4.7.2025 - redakce Babinet.cz

Oblíbené způsoby přípravy pokrmů jako grilování a barbecue obnáší i rizika spojená s nedostatečnou tepelnou úpravou a tvorbou karcinogenních látek při spálení pokrmů. Grilování je rychlý proces trvající zhruba 30 minut při vysokých teplotách, vhodný pro maso, zeleninu a ovoce. Naproti tomu barbecue, známé jako BBQ, využívá nižší teploty a kouř ze dřeva po dobu čtyř až 24 hodin a zaměřuje se výhradně na maso.

 

„Pro bezpečné grilování je důležité oddělovat syrové a zpracované potraviny a používat jiné kuchyňské náčiní. Dále je nutné maso dobře propéct, ale nepřipálit, často si mýt ruce a dezinfikovat pracovní plochy. Grilované pokrmy je třeba ihned konzumovat nebo udržovat při teplotě nad 60 °C a zamezit odkapávání tuku na uhlí, aby nevznikaly škodlivé látky,“ uvedla Jitka Götzová.

Grilování a barbecue obnáší i rizika spojená s nedostatečnou tepelnou úpravou a tvorbou karcinogenních látek při spálení pokrmů / Depositphotos.com

Doporučení při projevech otravy z jídla zahrnují konzumaci lehké dietní stravy a dostatečný příjem tekutin, přičemž je vhodné vyhnout se tučným, kořeněným a kyselým jídlům a alkoholu.

Hygienická pravidla jsou základ

„Základem prevence onemocnění z potravin je dodržování základních hygienických pravidel a správného způsobu zpracování potravin,“ vysvětluje Jitka Götzová, ředitelka Odboru bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, a pokračuje: „Preventivní opatření zahrnují především udržování kuchyně v čistotě, používání čistého kuchyňského náčiní a prkének, používání bezpečných surovin a vody, neomývání syrového masa pod tekoucí vodou, důkladné tepelné zpracování potravin a jejich správné skladování.“

Co udělat pro to, abyste se vyhnuli případné nákaze?

  • Udržujte kuchyň v čistotě – škodlivé mikroorganismy se přenášejí hlavně rukama, utěrkami a kuchyňským náčiním. Před manipulací s potravinami si umyjte ruce mýdlem a často si je myjte i během přípravy jídla, před jídlem, po práci se syrovými potravinami, po návštěvě toalety a po kontaktu se zvířaty.
  • Používejte bezpečné suroviny a vodu – suroviny, včetně vody a ledu, mohou být kontaminovány. Ve zkažených a plesnivých potravinách se mohou tvořit jedovaté látky. Používejte pouze pitnou vodu.
  • Syrové maso nemyjte pod tekoucí vodou – syrové potraviny, zejména syrové maso, včetně drůbeže a mořských plodů, a jejich šťávy mohou obsahovat nebezpečné mikroorganismy, které mohou být zdrojem kontaminace při přípravě a skladování potravin. Drůbeží maso nemyjte pod tekoucí vodou. Stříkající proud může přenést bakterie z masa do okolí a na kuchyňské náčiní.
  • Důkladné tepelné zpracování je nezbytné – zahřátí potravin na teplotu nad 70 °C po dobu deseti minut je nezbytné pro zajištění jejich zdravotní nezávadnosti.
  • Naučte se správně skladovat potraviny – hotové pokrmy nenechávejte v pokojové teplotě déle než dvě hodiny.

 

zdroje: Jitka Götzová, ředitelka Odboru bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Úřad EFSA

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte si nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.