Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Historie výroby zmrzliny: Sladké a zbožňované osvěžení, které si snadno získalo celý svět

Historie výroby zmrzliny: Sladké a zbožňované osvěžení, které si snadno získalo celý svět

4.7.2025 - Barbora Klímová

Zmrzlina, chladivé potěšení, které se rozplývá na jazyku a navrací dobrou náladu. Už po staletí je symbolem léta, radosti a jisté odměny. Jak ale vlastně vznikla, čím si podmanila Evropu a proč jí tolik milujeme? To všechno jsme pro vás zjistili a jako bonus přidáme i recept na domácí smetanovou pochoutku, kterou už za tu kupovanou chtít vyměnit nebudete.

 

Historie aneb Od císařských dvorů po ulice měst

Zmrzlina se nám může jevit jako novinka moderní doby, ale není tomu tak. Historii má až překvapivě pestrou a dlouhou. Už ve starověké Číně si vládci a bohatí hodovníci pochutnávali na směsi sněhu, ledu, medu a rozmačkaného ovoce. Podobné osvěžující dobroty byly známé i ve starověkém Egyptě a Persii, kde byly velmi ceněné díky své vzácnosti. Vždyť jen uchovat zmíněný sníh nebo led uprostřed léta bylo tehdy obrovským, až nadlidským úkolem a uměním. Určitě si ještě zmiňme i antické Řecko. Tam se pila sladká ledová kaše z medu, ovoce a sněhu z hor, kterou si mohl dovolit jen málokdo. Zmrzlina tedy byla dlouho symbolem luxusu a moci, výsadou těch nejbohatších a nejvlivnějších. Zkrátka nic pro chudé a běžné obyvatelstvo. Tehdejší děti si nic takového dovolit nemohly. 

K létu nic nepatří víc, než právě tahle osvěžující dobrůtka / Depositphotos.com

Vznik skutečné zmrzliny

Za předchůdce dnešní smetanové zmrzliny je často považováno italské gelato. Literatura praví, že v 16. století přivezl z cest Marco Polo do Asie recepty na mražené ovocné směsi a až pak si je Italové vylepšili přidáním mléka a smetany. První opravdová krémová zmrzlina, kterou už víceméně známe dnes, se objevila na dvorech italské šlechty a brzy se dostala i do Francie. Tam si ji zamilovala i sama Marie Antoinetta. Do pohybu se vše dalo roku 1686, kdy si sicilský cukrář Francesco Procopio otevřel první kavárnu v Paříži. V ní se zmrzlina podávala běžným hostům a od té doby se začala pomalu šířit mezi lidmi mimo šlechtické kruhy. Ve své době něco takového bylo malou velkou revolucí. Konečně si totiž něco tak luxusního mohl dopřát i každý obyčejný člověk, který měl jen pár nuzných drobných.

Cesta do Evropy

V 17. a 18. století se zmrzlina Evropou šířila rychle. Italská, francouzská a anglická kuchyně ji přijaly a každá si ji přizpůsobila dle svého gusta. V Londýně se první porce zmrzliny začaly prodávat na ulicích, v Německu ji začali vyrábět regionální výrobci a prodávali ji v cukrárnách. V 19. století se pak objevovaly nové technologie, přičemž šlo hlavně o lednice. Zmrzlina se tedy mohla vyrábět a uchovávat již v mnohém větším měřítku. A nakonec první zmrzlinové stroje. Ty tehdy vznikaly sice postupně, ale velmi rychle. V Americe se díky tomu začala zmrzlina prodávat ve velkém a obliba stoupala přímo raketově. Vznik kornoutu na začátku 20. století už popularitu zmrzliny jen znásobil a za nejoblíbenější letní záležitost je považována dodnes.

Zmrzlinové zajímavosti, které vás pobaví

Tam, kde je zmrzlina, je pochopitelně i velká spousta zajímavostí. Pojďme si na některé z nich hezky posvítit.

  • Nejoblíbenější příchutí je vanilka.
  • Čokoláda je až na druhém místě.
  • Slovo gelato v italštině znamená mražený.  
  • V Americe se slaví National Ice Cream Day třetí neděli v červenci.
  • Největší zmrzlinový pohár vážil přes 3 tuny.
  • Největší kornout měřil 3 metry a vážil 2 tuny.
  • Kornout vznikl náhodou na výstavě v St. Louis v roce 1904.
  • Nejdražší zmrzlina stojí přes 100 000 Kč. Cena je takto vysoká kvůli jedlému zlatu a šampaňskému.
  • Američané sní průměrně 20 litrů zmrzliny za rok na osobu.
  • V Japonsku mají příchutě jako chobotnice, wasabi nebo kukuřice.
  • Ve Vietnamu si lidé dokonce zmrzlinu dávají mezi dva plátky chleba. V podstatě jde o sendvič.
  • Na Filipínách se zmrzlina někdy prodává na nebo v barevné housce.
  • V Indii existuje kulfi, tedy velmi hustá a sladká zmrzlina.
  • Zmrzlinu údajně milovala i Kleopatra.
  • V Paříži ve 30. letech 20. století otevřeli první zmrzlinové kino.
  • V USA byla zmrzlina jedním z nejpopulárnějších jídel během druhé světové války.
  • V roce 2012 padl rekord ve výrobě největšího zmrzlinového dortu. Vážil 10 tun.
  • Italové mají pro zmrzlinu přes 1000 slov a výrazů.

Recept na lahodnou domácí zmrzlinu bez stroje

Pokud se vám v tom horku nechce běžet do cukrárny, ale rádi byste si mraženou lahůdku dali, máme pro vás parádní řešení. Recept na vanilkovou zmrzlinu, kterou si jednoduše připravíte v pohodlí domova.  

Ingredience:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup:

  • Smetanu vyšlehejte dotuha.
  • Vmíchejte kondenzované mléko a vanilkový extrakt.
  • Směsku přelijte do uzavíratelné nádoby a uložte do mrazáku.
  • Každou půlhodinku směs promíchejte vidličkou, aby vám nevznikaly velké krystalky.
  • Po zhruba 5 hodinách je zmrzlina hotová.
  • Můžete ji dochutit čerstvým ovocem, čokoládovými kousky, oříšky nebo karamelovou podle své chuti. Zakázaný samozřejmě není ani pudink nebo ledová káva.

 

napsala Bára Klímová

Zdroje: 

https://www.hearstnetworks.com/

https://historycooperative.org/the-history-of-ice-cream/

https://www.thoughtco.com/history-of-ice-cream-1991770

https://www.uncommonfood.com/the-history-of-ice-cream-from-ancient-origins-to-modern-delights/

https://whygelato.com/gelato-101/history/

https://www.readersdigest.ca/food/cooking-tips/history-of-gelato/

 

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte si nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.