Quiche, to zdaleka není jen obyčejný francouzský koláč. To je atmosféra loudavých nedělních rán, pohostinnost i pospolitost, jemnost, láska rodiny i síla tradice. Ať už ho připravujete právě pro onu rodinu, hosty nebo klidně jen tak sobě pro radost, v jeho chuti je víc než jen perfektně poskládaný recept. Quiche, to je příběh, autenticita a radost z bytí.
Jak už to tak u známých jídel bývá, za jejich vůní a chutí je víc, než bychom na první dobrou čekali. Takové jídlo, které si pak dáváme v restauracích všude po světě, se do nás zapíše zvláštním způsobem, který nejde jednotně popsat. Ten způsob je totiž u každého jiný. Pro někoho je to něco z dětství, pro někoho jiného například příslib úspěšných zítřků. Někdy se také stane, že obyčejný recept se stane něčím víc. Stane se klenotem, který se dědí z generace na generaci. Se vším, co k onomu klenotu patří. Stane se symbolem sdílení, vděčnosti i oslavou všednosti ve společnosti blízkých. Z pokrmu se pak stává rituál, z pečení a vaření terapie. A přesně v takovém duchu v mnoha rodinách zdomácněl i pokrm, o kterém celé naše dnešní povídání bude.
Quiche v detailu
Quiche je slaný koláč z křehkého těsta, pečený v otevřené formě. Do něj nebo na něj, chcete li, se vkládá náplň z vaječné směsi, smetany a různých druhů sýra, zeleniny, masa nebo bylinek. Jeho typickým znakem je zlatavě zapečený povrch a krémově vláčná konzistence uvnitř. Ačkoli ho dnes najdeme na jídelníčcích po celém světě, ve své úplně původní podobě má velmi jasně danou strukturu i chuťové zásady, které se už dnes však s velkou oblibou obměňují.
Historie a okamžik vzniku
Za původní kolébku quiche je považována oblast Lotrinska na severovýchodě Francie. První zmínky o podobném pokrmu se datují už do 16. století, kdy si obyvatelé Lotrinska údajně připravovali takovouto vzdálenou obdobu koláče z chleba, vajec a smetany. Samotné slovo quiche pochází z lotrinského dialektu a původně prý označovalo jednoduchý otevřený koláč. Ačkoli by se dalo říct, že quiche je typicky francouzský, jeho kořeny sahají až do kuchyně německé, kde podobné koláče existovaly ještě o něco dříve. Jak už je ale zvykem, prameny se v názorech poměrně hodně liší. Což je u něčeho tak skvělého, jako je jídlo, možná dobře. Troška historické rozmanitosti pokrmům na atraktivitě totiž vždy tak trochu přidá, než že by jim ji ubírala.
Když se podíváme dál, rozmach quiche jako populárního jídla ale přišel až ve 20. století. Konkrétně po druhé světové válce. S oblibou ho přijali nejen Francouzi, ale i Angličané a později Američané. Právě v USA se tak quiche stal, tak trochu paradoxně, symbolem sofistikované domácnosti a byl servírován při brunchích, oslavách i na dámami oblíbených zahradních sešlostech.
Zdomácnění v celé Evropě
Dnes je quiche součástí evropské kuchyně zcela běžně. Ať už jako hlavní chod, příloha nebo součást bufetových stolů, vždy jej na jídelním lístku s největší pravděpodobností najdeme. V různých verzích na něj narazíme nejen ve Francii, ale i v Belgii, Švýcarsku, Německu či Itálii. U nás v Česku chvíli tvralo, než si srdce našinců získal, ale nakonec se to této francouzské záležitosti povedlo. Češi quiche znají a mají jej rádi především díky jeho univerzálnosti. Dá se podávat teplý i studený, připravíte jej z čerstvých i sezónních surovin, v luxusní i domácí podobě. Navíc je to jídlo, které snadno přizpůsobíte podle chutí a potřeb celé rodiny. A to všechno je zřejmě to, co učarovalo celému světu. Jídlo zdánlivě tak obyčejné a snadné na přípravu, ale ve skutečnosti punc rodinného krbu.
Koláčové zajímavosti
Pojďme nyní společně probádat i vody zajímavostí, které jsou s francouzským klenotem spojeny. Některé už možná nosíte v hlavě, aniž byste o tom věděli, o jiných jste netušili určitě.
- Původní quiche Lorraine sýr vůbec neobsahoval. Ten byl přidán až později.
- Název quiche pochází z německého slova kuchen, což znamená koláč.
- Quiche je ideální jídlo na tzv. čistku lednice. Nejen že zužitkujete zbytky, ale ještě připravíte famózní pokrm.
- Existuje i verze bez těsta, tzv. crustless quiche. Ta je vhodná při dietě, pokud je nutná bezlepková varianta.
- Ve Francii se quiche tradičně podává vlažný, nikoli horký ani studený.
- V 80. letech byl v USA quiche považován za znak vyšší třídy a kulturní sofistikovanosti.
- V některých krajích Francie je zvykem přidat do náplně i bílé víno nebo hořčici.
- V Anglii se často peče s lososem a špenátem. Jde o nejslavnostnější verzi vůbec.
- Quiche lze servírovat i jako dezert. Existují totiž i sladké kombinace jako např. ta s kozím sýrem a fíky.
- Každý francouzský region má svou vlastní verzi, lišící se náplní i těstem.
Recept na klasický quiche Lorraine
Málokterý recept snoubí tolik elegance a praktičnosti jako právě quiche Lorraine. Jak už správně tušíte, je to jídlo, které sice vypadá slavnostně, ale zvládnete ho i v běžném úterý. Můžete ho podávat při rodinném narozeninovém obědě, ale stejně dobře obstojí i jako rychlá večeře, která navíc udělá skvělý dojem. Určitě oceníte i fakt, že quiche je ideální pro chvíle, kdy nevíte, co přesně z obsahu lednice vykouzlit. Na quiche stačí pár základních surovin a výsledek je famózní. Koneckonců, pusťte se do přípravy ještě dnes a posuďte sami.
Na těsto budete potřebovat:
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 1 vejce
- špetku soli
Na náplň:
- 200 ml smetany ke šlehání
- 3 vejce
- 150 g anglické slaniny
- 100 g tvrdého sýra (např. ementál)
- špetku muškátového oříšku
- sůl, pepř podle chuti
Postup:
- Ze surovin na těsto vypracujte základ.
- Těsto poté vyválejte a dejte předpéct asi na 10 minut při 180 °C.
- Mezitím na pánvi orestujte slaninu.
- V míse smíchejte vejce, smetanu, nastrouhaný sýr a přidejte koření.
- Nalijte směs na předpečené těsto, přidejte slaninu a pečte zhruba dalších 25–30 minut dozlatova.
- Podávejte s listovým salátem nebo zeleninovou oblohou.
napsala Bára Klímová
Zdroje:
https://sallysbakingaddiction.com/quiche-recipe/
https://www.thepioneerwoman.com/food-cooking/meals-menus/g43263692/quiche-recipes/
https://www.marthastewart.com/275606/quiche-recipes
https://www.thekitchn.com/quiche-recipe-23649844
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.