Strawberry Shortcake - volně přeloženo jako "jahodový koláč" patří mezi tradiční desert. Ačkoli je často spojován s americkými letními festivaly, jeho původ sahá staletí do minulosti a sleduje vlivy evropských pekařských tradic.
Jahodový shortcake sice často mívá podobu dortu z křehkého těsta, klidně ale můžete zvolit jednodušší verzi. Vyzkoušejte ho z oblíbených vdolečků pečených v troubě, které pak podélně rozkrojeníte a naplněníte čerstvými jahodami a našlehaným krémem.
Vdolečky na Strawberry Shortcake můžete klidně nachystat dopředu a pak těsně před oslavou už jen naplnit krémem a jahodami. A protože teď jahod bude všude dost, je ideální čas tento recept vyzkoušet.
Jahody jsou skvělé, protože se jedná o původní druh a jako takový bychom jej měli přednostně konzumovat. Jahody mají plno vitamínů a zdraví prospěšných látek, včetně důležité vlákniny.Jejich použití v kuchyni je potom velmi široké. Dají se používat za tepla, za studena, do moučníků a dezertů.
Potřebujeme:
- 2 šálky hladké mouky
- 1/4 šálku pískového cukru
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 šálku (113 g) studeného másla
- 1 velké vejce
- 1/2 šálku mléka
- 1 lžička vanilkové essence (můžete vynechat)
Na potření:
- 1 vejce
- 1 lžíce mléka nebo smetany
Na krém:
- 450 g čerstvých jahod
- 1/8 až 1/4 šálku (25-50 g) pískového cukru
- 1 šálek smetany ke šlehání
- 1/2 lžičky vanilkové essence (můžete vynechat)
- 1 lžíce pískového cukru
Jak si připravit těsto na vdolky
Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia a nachystejte si plech vyložený pečícím papírem.
V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Máslo nakrájejte na kousky a vmíchejte do směsi. Řádně promíchejte (vytvoří se hrudky). V oddělené misce smíchejte vejce, mléko a vanilkovou esenci a směs přidejte k hrudkám mouky. Mixérem nebo ručně vypracujte jednolité těsto.
Těsto dejte na pomoučený vál a vypracujte velký vdolek (placku) o průměru asi 18 cm a tloušťce asi 3,5 cm. Z něj vykrojte 8 koleček, které umístěte na plech.
Vytvořte potírku z vejce a mléka a potřete jí každý vdolek. Vdolečky dejte péct do předehřáté trouby a pečte asi 20 minut, dokud nezezlátnou a až špejle, kterou do vdolku zkušebně zapíchnete bude po vytažení suchá.
Další postup
Mezitím omyjte jahody a rozkrájejte je na kousky, které oslaďte podle chuti a nechejte odstát.
Na krém smíchejte smetanu s vanilkovou esenci a cukrem, nešlehejte. Směs dejte zakrytou vychladit do ledničky na alespoň 30 minut. Poté ji našlehejte.
Vychladlé ještě teplé vdolky rozkrojte podélně napůl. Na spodní část vdolku naneste jahody a ušlehaný krém, přikryjte vrchní částí vdolku a ihned podávejte.
napsala Andrea Pastirčáková
Zdroje: Bestrecepty.cz, https://www.toprecepty.cz/clanky/5182-jahodovy-shortcake-legendarni-moucnik-podle-slavne-americke-cukrarky-christiny-tosi-je-vlacny-a-krehky-diky-maslu-a-smetane/
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.