Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Strawberry Shortcake: Lahodný jahodový dezert v českém stylu

Strawberry Shortcake: Lahodný jahodový dezert v českém stylu

9.6.2025 - AndreaP.

Strawberry Shortcake - volně přeloženo jako "jahodový koláč" patří mezi tradiční desert. Ačkoli je často spojován s americkými letními festivaly, jeho původ sahá staletí do minulosti a sleduje vlivy evropských pekařských tradic.

 

Jahodový shortcake sice často mívá podobu dortu z křehkého těsta, klidně ale můžete zvolit jednodušší verzi. Vyzkoušejte ho z oblíbených vdolečků pečených v troubě, které pak podélně rozkrojeníte a naplněníte čerstvými jahodami a našlehaným krémem. 

Jahodový shortcake vyzkoušejte z oblíbených vdolečků pečených v troubě / depositphotos.com

Vdolečky na Strawberry Shortcake můžete klidně nachystat dopředu a pak těsně před oslavou už jen naplnit krémem a jahodami. A protože teď jahod bude všude dost, je ideální čas tento recept vyzkoušet.

Jahody jsou skvělé, protože se jedná o původní druh a jako takový bychom jej měli přednostně konzumovat. Jahody mají plno vitamínů a zdraví prospěšných látek, včetně důležité vlákniny.Jejich použití v kuchyni je potom velmi široké. Dají se používat za tepla, za studena, do moučníků a dezertů.

Potřebujeme:

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1/4 šálku pískového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 šálku (113 g) studeného másla
  • 1 velké vejce
  • 1/2 šálku mléka
  • 1 lžička vanilkové essence (můžete vynechat)

Na potření:

  • 1 vejce
  • 1 lžíce mléka nebo smetany

Na krém:

  • 450 g čerstvých jahod
  • 1/8 až 1/4 šálku (25-50 g) pískového cukru
  • 1 šálek smetany ke šlehání
  • 1/2 lžičky vanilkové essence (můžete vynechat)
  • 1 lžíce pískového cukru

Jak si připravit těsto na vdolky

Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia a nachystejte si plech vyložený pečícím papírem.

V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Máslo nakrájejte na kousky a vmíchejte do směsi. Řádně promíchejte (vytvoří se hrudky). V oddělené misce smíchejte vejce, mléko a vanilkovou esenci a směs přidejte k hrudkám mouky. Mixérem nebo ručně vypracujte jednolité těsto.

Těsto dejte na pomoučený vál a vypracujte velký vdolek (placku) o průměru asi 18 cm a tloušťce asi 3,5 cm. Z něj vykrojte 8 koleček, které umístěte na plech.

Vytvořte potírku z vejce a mléka a potřete jí každý vdolek. Vdolečky dejte péct do předehřáté trouby a pečte asi 20 minut, dokud nezezlátnou a až špejle, kterou do vdolku zkušebně zapíchnete bude po vytažení suchá.

Další postup

Mezitím omyjte jahody a rozkrájejte je na kousky, které oslaďte podle chuti a nechejte odstát.

Na krém smíchejte smetanu s vanilkovou esenci a cukrem, nešlehejte. Směs dejte zakrytou vychladit do ledničky na alespoň 30 minut. Poté ji našlehejte.

Vychladlé ještě teplé vdolky rozkrojte podélně napůl. Na spodní část vdolku naneste jahody a ušlehaný krém, přikryjte vrchní částí vdolku a ihned podávejte.

napsala Andrea Pastirčáková

Zdroje: Bestrecepty.cz, https://www.toprecepty.cz/clanky/5182-jahodovy-shortcake-legendarni-moucnik-podle-slavne-americke-cukrarky-christiny-tosi-je-vlacny-a-krehky-diky-maslu-a-smetane/

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte si nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.