Máme ho spojený s ulicemi New Yorku, americkými filmy, festivaly i rychlými obědy na cestách. Jenže hot dog není jen párek v rohlíku, kterým zaženeme hlad, když nám teče do bot. Tohle ikonické jídlo má za sebou historii plnou zvratů, migrace, experimentů i nečekané elegance. Zajímá vás, kde se vzal, jak se dostal do Evropy a proč ho miluje celý svět? Určitě ano. Hot dogům totiž holduje téměř každý a rozšíření obzorů tak v této souvislosti nikdy nebude krok nesprávným směrem.
Hot dog jako kulturní fenomén
Hot dog vypadá jednoduše. Vezmete rohlík nebo housku, vložíte do ní párek, přidáte hořčici, kečup, cibulku nebo zelí a dostačující jídlo je na světě. Ale v jednoduchosti je často mnohem víc, než se nám zdá. Hot dog rozhodně není jen rychlým občerstvením. Je to symbol. Symbol doby, kultury, ulice, dostupnosti a kreativity. Z původně německého nápadu se stal americkou klasikou, a z ní se poté rozšířil do celého světa. Ať už ho znáte z výletů, benzinek, letních stánků, festivalů nebo z nočního obrážení města, kdy bar střídá bar a najednou se ozve hlad, hot dog má schopnost přizpůsobit se úplně všemu. Každé situaci, každé náladě i atmosféře. A právě to je zřejmě důvod, proč nám bez ztráty obliby zvládá plnit žaludky už více než 100 let.
Hot dog je populární rychlý pokrm / Depositphotos.com
Pestrá historie
Kořeny hot dogu sahají hluboko do Evropy, konkrétně do Německa, kde už v 15. století byla kombinace vařených klobás a bílého pečiva velmi oblíbená. Města Frankfurt a Vídeň se o to, kde přesně vznikl původní typ párku, který dnes známe jako wiener nebo frankfurter, přela dlouho. Některé zdroje uvádějí, že první dachshund sausage, tedy klobása připomínající tvar jezevčíka, se prodávala už kolem roku 1600 a právě ona se později stala základním stavebním kamenem amerického hot dogu.
Skutečný boom ale nastal až po migraci Němců do Spojených států v 19. století. Tito přistěhovalci si s sebou přivezli nejen jazyk a tradice, ale i vlastní recepty na rychlá občerstvení a lásku k jednoduchému jídlu. I proto nejčastěji prodávali v parcích a na náměstích klobásy, které se ukrývaly v pojízdných vozících. Často k nim byla bílá houska, která suplovala talíř i příbor. A přesně tady někde se začal rýsovat hot dog tak, jak ho už ho známe i dnes.
Velký zlom přišel na přelomu 19. a 20. století, kdy se hot dog začal objevovat na baseballových stadionech, u lunaparků a na poutích. Legenda praví, že jeden termín hot dog, poprvé použil jeden newyorský novinář, který na stadionu natáčel reportáž. To on je nazval jezevčími klobásami. Termín se velmi rychle ujal a lidé si hot dog začali spojovat s americkou kulturou. Byť tak hot dog z Ameriky vůbec nepochází, původ novináře udal jídlu jasný směr.
Hot dogový vzestup
Právě praktičnost byla hlavním důvodem, proč lidé tuto kombinaci začali bezmezně milovat. Hot dog byl od samého začátku pouličním jídlem a to lidi fascinovalo i přitahovalo. Přesto nešlo o jednorázový nápad, ale o vývoj. Další ingredience jako hořčice, kečup, nakládané okurky, zelí, cibulka, atd., se přidávaly až mnohem později. A každý region měl svou verzi. V Chicagu například nedají dopustit na kyselou okurku a mák na housce, v Los Angeles zase na avokádo a sýr. Postupem času se ladilo i pečivo. Na scénu přišly rohlíky, které byly připravovány speciálně pro hot dogové účely. Takové rohlíky drží tvar a zároveň nejsou suché. K rohlíku pak ale musí pochopitelně sedět i párek, tudíž opět stejně speciální kousek. A tak to postupně bylo u hot dogu se vším a ani dnes tak hot dog v čase nezakrněl, ale vyvíjí se dál. Například karamelizovaná cibulka v sýrové omáčce, která některým hot dogům vévodí, je toho jasným důkazem.
Zajímavosti, které vás překvapí
Hot dog je zajímavou záležitostí sám o sobě. Když se k němu ale přidá i pár dalších podivuhodností, rychlé občerstvení se stává ještě zajímavějším.
- V USA se hot dogů sní každoročně přes 20 miliard.
- Rekordní hot dog měřil přes 200 metrů.
- V Chicagu se do klasického hot dogu nesmí dávat kečup, protože se to považuje za urážku.
- V některých zemích se hot dog podává s bramborovou kaší.
- Dnes už najdete i veganské a vegetariánské verze hotdogu.
- V Americe existuje více než 150 regionálních variant
- Vždy 4. července se v USA konají soutěže v jedení hot dogů
- Slavná soutěž Nathan’s Hot Dog Eating Contest se koná už od roku 1916.
- Existuje i muzeum věnované výhradně hot dogům.
- V některých verzích se přidává i sýr, slanina nebo vajíčko.
- Hot dog je často rovněž předmětem marketingových kampaní.
- V Německu se stále prodávají původní frankfurters. Čili varianta bez housky.
- Existují i luxusní hot dogy s lanýži a kaviárem, které se prodávají za hříšné ceny.
Letní recept na domácí hot dog
Až budete chtít zazářit na letní grilovačce, tyto hot dogy jsou jasnou volbou. Jednak překvapíte tím, že se nepodává běžná grilovací lahůdka v podobě grilovaného masa, ale hlavně oslníte onou nezaměnitelnou chutí.
Potřebujete:
- 4 bílé hot dogové housky
- 4 kvalitní párky
- hořčici, kečup, majonézu nebo jiný dresink
- nakládané okurky, cibulku, zelí nebo další oblíbené přílohy
- máslo na opečení housek
Postup:
- Housky podélně rozřízněte, ale pozor, abyste nedokrajovali úplně.
- Párky ohřejte. Ideálně ve vodě nebo na páře. Ale v souvislosti s grilováním si je můžete samozřejmě i opéct.
- Housky potřete máslem a krátce je opečte na pánvi.
- Do každé housky pak vložte párek, přidejte omáčky a přílohy dle chuti.
- Podávejte teplé a užívejte si tu nezaměnitelnou chuť s radostí.
napsala Bára Klímová
Zdroje:
https://www.thehotdog.org/history-of-the-hot-dog/
https://historycooperative.org/origin-of-hot-dogs/
https://www.britannica.com/topic/hot-dog
https://www.hearstnetworks.com/
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.