Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Kaiserschmarrn, nebo-li císařský trhanec. Dezert, který musíte ochutnat

Kaiserschmarrn, nebo-li císařský trhanec. Dezert, který musíte ochutnat

17.5.2025 - AndreaP.

Jedná se o klasický sladký dezert, původem z Rakouska, často nazývaný jako císařský trhanec. Jedna z mnoha legend říká, že vznikl pod rukama císařovny Sissi, jiné zdroje uvádějí, že ho roztrhal šéfkuchař císařské kuchyně v okamžiku, kdy jeden z kuchařů do moučníku vhodil rozinky. Přesto se dostal na stůl císaře Františka Josefa, který si ho velice oblíbil a proto je nazýván císařský. 

 

Kaiserschmarren (uvádí se i verze Kaiserschmarrn) je sladký teplý dezert, ale i hlavní jídlo z Rakouska. Jeho překlad zní císařský trhanec. Jde vlastně o smažený pokrm z natrhaných palačinek, často doplněný o rozinky a ovoce a nakonec vydatně pocukrovaný. Kaiserschmarren se tradičně podává s pečenými švestkami. V němčině se dezert jmenuje Kaiserschmarrn, přičemž slovo Kaiser odkazuje rovnou přímo k císaři, výraz Schmarrn nebo Schmarren vyjadřuje nepořádek nebo nějakou nepovedenou věc

Císařský trhanec prý byl nepovedeným pokusem císařovny Sissi o palačinku / Depositphotos.com

Na těsto se používá mouka, vejce, cukr, sůl a mléko, peče se na másle. Císařský trhanec se připravuje na různé způsoby. Vaječné bílky jsou obvykle odděleny od žloutků a našlehány do sněhu, pak se mouka a žloutky smíchají s cukrem, a dalšími složkami, kterými mohou být například: ořechy, třešně, švestky, jablečný džem, malé kousky jablka nebo karamelizované rozinky a mandle. V původním receptu jsou jen rozinky (které jsou namočené v rumu). Palačinka je rozdělena na kusy během smažení a obvykle posypána při servírování moučkovým cukrem. Jako příloha se používá jablečná nebo švestková omáčka nebo různé kompoty, včetně švestky, brusinky, jahody nebo jablka.

Potřebujeme :

  • 1/4 l mléka
  • 1/4 kg hladké mouky
  • 8 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
  • špetka soli
  • 1-2 lžíce zakysané smetany
  • 100 g cukru krupice
  • rozinky předem namočené v rumu
  • máslo na smažení
  • moučkový cukr na posypání
  • hustá zavařenina

Mouku jemně smícháme se solí a prosijeme do mísy, Poté postupně vléváme směs vytvořenou ze žloutků, mléka a zakysané smetany. Vznikne lívancové těsto, které necháme chvíli odpočinout.

Mezitím si z bílků vyšleháme pevný sníh. Jemně jej vmícháme do těsta.

Velkou pánev řádně rozehřejeme, přidáme kousek másla a necháme rozpustit. Nalijeme těsto (dbáme na to, že trhanec je silnější než klasické palačinky, tudíž těsta dáváme více), na těsto pak mírně nasypeme nabobtnalé rozinky. Necháme péct z jedné strany. Když je ze spodní částo těsto hotové, dvěma vidličkami těsto potrháme, lehce proházíme a takto je dosmažíme. V případě potřeby přidáme trošku másla.

Hotový trhanec přesuneme na talíř, posypeme moučkovým cukrem a podáváme s hustou zavařeninou, jablečným pyré nebo dle tradice s pečenými švetkami.

napsala Andrea Pastirčáková

zdroje : archiv redakce, Wikipedie, https://www.toprecepty.cz/clanky/3691-cisarsky-trhanec-je-obycejny-moucnik-ktery-milovala-i-cisarovna-sissi-podle-receptu-od-sandtnerky-jej-zvladnete-raz-dva/

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte si nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.