Jedná se o klasický sladký dezert, původem z Rakouska, často nazývaný jako císařský trhanec. Jedna z mnoha legend říká, že vznikl pod rukama císařovny Sissi, jiné zdroje uvádějí, že ho roztrhal šéfkuchař císařské kuchyně v okamžiku, kdy jeden z kuchařů do moučníku vhodil rozinky. Přesto se dostal na stůl císaře Františka Josefa, který si ho velice oblíbil a proto je nazýván císařský.
Kaiserschmarren (uvádí se i verze Kaiserschmarrn) je sladký teplý dezert, ale i hlavní jídlo z Rakouska. Jeho překlad zní císařský trhanec. Jde vlastně o smažený pokrm z natrhaných palačinek, často doplněný o rozinky a ovoce a nakonec vydatně pocukrovaný. Kaiserschmarren se tradičně podává s pečenými švestkami. V němčině se dezert jmenuje Kaiserschmarrn, přičemž slovo Kaiser odkazuje rovnou přímo k císaři, výraz Schmarrn nebo Schmarren vyjadřuje nepořádek nebo nějakou nepovedenou věc.
Na těsto se používá mouka, vejce, cukr, sůl a mléko, peče se na másle. Císařský trhanec se připravuje na různé způsoby. Vaječné bílky jsou obvykle odděleny od žloutků a našlehány do sněhu, pak se mouka a žloutky smíchají s cukrem, a dalšími složkami, kterými mohou být například: ořechy, třešně, švestky, jablečný džem, malé kousky jablka nebo karamelizované rozinky a mandle. V původním receptu jsou jen rozinky (které jsou namočené v rumu). Palačinka je rozdělena na kusy během smažení a obvykle posypána při servírování moučkovým cukrem. Jako příloha se používá jablečná nebo švestková omáčka nebo různé kompoty, včetně švestky, brusinky, jahody nebo jablka.
Potřebujeme :
- 1/4 l mléka
- 1/4 kg hladké mouky
- 8 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
- špetka soli
- 1-2 lžíce zakysané smetany
- 100 g cukru krupice
- rozinky předem namočené v rumu
- máslo na smažení
- moučkový cukr na posypání
- hustá zavařenina
Mouku jemně smícháme se solí a prosijeme do mísy, Poté postupně vléváme směs vytvořenou ze žloutků, mléka a zakysané smetany. Vznikne lívancové těsto, které necháme chvíli odpočinout.
Mezitím si z bílků vyšleháme pevný sníh. Jemně jej vmícháme do těsta.
Velkou pánev řádně rozehřejeme, přidáme kousek másla a necháme rozpustit. Nalijeme těsto (dbáme na to, že trhanec je silnější než klasické palačinky, tudíž těsta dáváme více), na těsto pak mírně nasypeme nabobtnalé rozinky. Necháme péct z jedné strany. Když je ze spodní částo těsto hotové, dvěma vidličkami těsto potrháme, lehce proházíme a takto je dosmažíme. V případě potřeby přidáme trošku másla.
Hotový trhanec přesuneme na talíř, posypeme moučkovým cukrem a podáváme s hustou zavařeninou, jablečným pyré nebo dle tradice s pečenými švetkami.
napsala Andrea Pastirčáková
zdroje : archiv redakce, Wikipedie, https://www.toprecepty.cz/clanky/3691-cisarsky-trhanec-je-obycejny-moucnik-ktery-milovala-i-cisarovna-sissi-podle-receptu-od-sandtnerky-jej-zvladnete-raz-dva/
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.