Babinet.cz  /  Magazín  /  Aktivní život  /  Zahoďte diety a naučte se praktikovat zásady intuitivního stravování. Prospějete tělu i duši, říká výživová poradkyně

Zahoďte diety a naučte se praktikovat zásady intuitivního stravování. Prospějete tělu i duši, říká výživová poradkyně

12.5.2025 - redakce Babinet.cz

Výživový poradci se shodují na tom, že v boji s nadváhou je zásadní správné jídlo a dostatek pohybu. Mnoho lidí se často uchyluje k rychlým řešením v podobě nejrůznějších diet. Celá řada jich funguje, ovšem po skončení „tvrdého režimu“ se ztracené kilogramy rády vrací, nebo (nedej bože) se třeba zdvojnásobí oproti původnímu stavu. V poslední době se ukazuje, že je velmi dobrým řešením takzvané intuitivní stravování.

 

Shazování přebytečných kilogramů je běh na dlouhou trať. Často se stává, že jsou naše kilogramy navíc takzvaně „v hlavě“. To znamená, že byť bojujeme seč můžeme, tak nadváha prostě nejde dolu. Celý náš život se točí jen kolem jídla, mnoho pokrmů si odpíráme, nebo řešíme jídelníček na spoustu dní dopředu, počítáme kalorie a je logické, že si potom vyčítáme každé sousto.

intuitivní stravování

Jak jíst lépe a zdravěji? Naučte se praktikovat zásady intuitivního stravování / Depositphotos.com

Jídlo by ale mělo být radost, nikoli stres. Proto nyní roste na oblibě takzvané intuitivní stravování, které zaručuje, že zhubneme dlouhodobě, bez hladovění a nervů.

Co to je?

Jde o to, že sami v sobě musíme obnovit pozitivní vztah k jídlu. To znamená, že se musíme naučit respektovat tělesné, nikoli emocionální pocity související s jídlem a hladem. Intuitivní stravování nezakazuje žádné potraviny, ani nemá návod na to, jak, co a kdy jíst.

Při takzvaném intuitivním stravování je důležité tělu dodat pouze ty živiny, které potřebuje. Člověk tedy musí přemýšlet nad tím, zda má hlad, nebo jenom „chuť na něco na zub“. V druhém případě se totiž jedná o takzvaný mentální hlad. Ten může často souviset s tím, že máme podvědomě zakázané potraviny, po kterých potom během „mentálního hladu“ paseme.

Zastavte se a vyhraďte si čas pouze na jídlo

Naše dny jsou často hektické a uspěchané. Není potom divu, že stejně přistupujeme i k jídlu. Ve světě plném rozptýlení často využíváme jídlo jako příležitost věnovat se dalším činnostem – sledujeme televizi, odpovídáme na e-maily nebo surfujeme na internetu. Všechny tyto rušivé elementy nám znemožňují pozorně sledovat, co sníme a jaké množství[1]. Pokud si vyhradíte čas určený pouze na jídlo, budete schopni lépe hlídat konzumované množství a pokrm si lépe vychutnat, ať už budete jíst sami, nebo s rodinou. 

Intuice

Intuici jsme často potlačili, protože nám spousta rozumbradů říkala, jak to máme dělat. Můžeme se ale dopracovat k tomu, abychom jí zase někde našli. Takže během intuitivního stravování je zapotřebí respektovat fyziologické podněty hladu a sytosti.  V tomto případě je také dobré odbourat stres, který právě může za chutě na něco dobrého, nebo si alespoň uvědomit, že právě teď prožíváme hlad mentální, ale tělo teď jíst nepotřebuje. „Život je plný stresu a snadno dochází k tomu, že se jídlo místo výživy stává spíše naší útěchou. Pocuchané nervy hojíme nezdravými svačinkami s prázdnými kaloriemi, které máme neustále na dosah ruky,“ říká Susan Bowerman, expertka na výživu. Velké balení chipsů chutná skvěle a můžeme díky němu na chvíli zapomenout na strasti všedního dne. "Bezmyšlenkovité stravování může však vést k nárůstu hmotnosti, únavě, malátnosti a dalším nežádoucím důsledkům pro naše zdraví,“ dodává.

Intuitivní stravování říká, že žádné potraviny nejsou škodlivé, škodlivé je jejich množství. Přechod k tomuto principu není snadný, ale člověk si během samotného jezení prostě musí uvědomit, jestli už má dost, nebo jestli dojídá jen protože má ještě chuť.

Samozřejmě patří k tomu i to, že člověk musí mít základní ponětí o zdravé a vyvážené stravě, aby měl dostatek vitamínů a všech tělu prospěšných látek.

Principy Intuitivního stravování

Určitě jezte pomalu, jídlo vychutnávejte, uvědomujte si, kdy máte opravdový a kdy emocionální hlad, důležité také je přestat jíst, když máme dost, nepřejídat se. A to je všechno - vypadá to snadně, ale intuitivní stravování je běh na dlouhou trať. Nicméně: funguje. Dopřejte svému tělu alespoň 20 minut, kdy se budete věnovat výhradně tomu, co máte na talíři. Probuďte své smysly a vnímejte vůni, chuť, barvy, texturu a zvuky jídla. Díky vědomé konzumaci si každé sousto vychutnáte mnohem více a zároveň vás uspokojí menší množství jídla. Začněte snížením porcí a řiďte se radami některých odborníků, kteří doporučují nechat na talíři alespoň jedno nedojedené sousto[2]. Jezte pomalu a vědomě. Sledujte, kdy zmizí pocit hladu, a v tu chvíli přestaňte jíst. Přebytečné kilogramy budou postupně mizet a přestanete si vyčítat každé sousto.

„Intuitivní stravování nám umožňuje zastavit se a přemýšlet o tom, co jíme a jaké množství. Díky uvědomění si toho, kdy a proč jíme, a schopnosti nerušeně si vychutnat pokrm si jídlo více užijete, lépe poznáte své stravovací návyky a váš jídelníček bude výživnější a zdravější,“ dodává Susan Bowerman.

napsala Zuzana Zelenková

Zdroje:

[1] Harvard Health Publishing, 2011. Dostupné z: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/mindful-eating

[2] Cleveland Clinic, 2019. Dostupné z: https://health.clevelandclinic.org/dont-eat-until-youre-full-instead-mind-your-hara-hachi-bu-point/

Principy jídla, nebojte se intuitivního stravování (kniha), bezhladoveni.cz

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte si nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.