Barbecue omáčka je voňavá, tmavá a výrazná královna grilovací sezóny. Své místo má především v americké kuchyni, ale s oblibou si ji připravujeme i u nás. Často je označovaná zkráceně jako BBQHodí se nejen ke grilovanému masu, ale i k zelenině, sendvičům či jako dip k hranolkům.
A co je nejlepší? Doma si ji dnes už zvládnete připravit sami, a navíc přesně podle vlastní chuti. Ačkoli si ji většina lidí spojuje s americkým jihem a grilovacím pikniky v parcích, její původ je překvapivě mnohem hlubší a zajímavější.
Barbecue omáčka je voňavá, tmavá a výrazná královna grilovací sezóny / Depositphotos.com
Barbecue omáčka pod drobnohledem
Sladko-kyselá omáčka s kouřovým nádechem má velký potenciál. V souvislosti s masem neslouží jen k jeho potírání, ale báječně se hodí také k marinování. Jejím základem bývá rajčatové pyré nebo kečup, ocet, třtinový cukr nebo melasa hořčice, různorodé koření a někdy i se přidává i tekutý kouř navíc. Variace jsou nekonečné a každému se dostane, co mu jen libo jest. Od jemných omáček přes výrazně doslazované až po ty extra pálivé.
Domácí recept na základní barbecue omáčku
V obchodech najdeme celou řadu variant, ale domácí verze je rozhodně tou nejlepší variantou. Přesně totiž víme, co obsahuje, a můžeme si ji upravit podle vlastní chuti. A příprava domácí BBQ omáčky? Ta není složitá ani trochu a výsledek rozhodně stojí za to. V následujícím receptu si tak představíme základní a snadno připravitelnou možnost, kterou lze dále dochucovat dle potřeby. Například přidáním česneku, chilli nebo medu.
Ingredience:
- 1 hrnek kečupu
- 1/4 hrnku jablečného octa
- 1/4 hrnku hnědého cukru
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička uzené papriky
- 1/2 lžičky soli
- špetka pepře
- pro výraznější aroma můžete přidat lžičku tekutého kouře
Postup:
- Všechny suroviny smíchejte v menším hrnci.
- Přiveďte k varu a poté snižte plamen.
- Nechte mírně probublávat cca 20 minut, nebo míchejte tak dlouho, dokud omáčka nezhoustne.
- Průběžně ochutnávejte a upravujte sladkost, kyselost či pikantnost podle chuti.
- Nechte vychladnout, přelijte do sklenice a uchovejte v lednici. Tam vám vydrží až 3 týdny.
napsala Bára Klímová
zdroje:
https://www.smithsonianmag.com/arts-culture/the-evolution-of-american-barbecue-13770775/
https://www.historytoday.com/archive/historians-cookbook/history-barbecue
https://theonlinegrill.com/barbecue-sauce-history/





Vaše názory
Barbecue sauce is a smoky, sweet-and-sour condiment with deep American roots that has evolved into a global grilling essential, offering endless flavor variations from vinegar-based Carolina styles to tomato-rich Kansas City versions. And you can also use Ruletaa
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.