Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Barbecue omáčka: Kouřová legenda s americkými kořeny, typickou chutí a obřím potenciálem

Barbecue omáčka: Kouřová legenda s americkými kořeny, typickou chutí a obřím potenciálem

24.4.2025 - Barbora Klímová

Barbecue omáčka je voňavá, tmavá a výrazná královna grilovací sezóny. Své místo má především v americké kuchyni, ale s oblibou si ji připravujeme i u nás. Hodí se nejen ke grilovanému masu, ale i k zelenině, sendvičům či jako dip k hranolkům. A co je nejlepší? Doma si ji dnes už zvládnete připravit sami, a navíc přesně podle vlastní chuti.

 

Vůně kouře, letní večery, skvělá společnost, živé diskuze, maso na grilu. Celou scenérii pak doplňuje hustá tmavá omáčka v mističce, která při žádném pořádném grilování nesmí chybět. Barbecue omáčka, často označovaná zkráceně jako BBQ, však není jen pouhým zvýrazňovačem chuti samotného masa. Tenhle klenot mezi omáčkami dokáže celé grilování posunout o několik příček výše.  Ačkoli si ji většina lidí spojuje s americkým jihem a grilovacím pikniky v parcích, její původ je překvapivě mnohem hlubší a zajímavější.

barbecue receptBarbecue omáčka je voňavá, tmavá a výrazná královna grilovací sezóny / Depositphotos.com

Barbecue omáčka pod drobnohledem

Sladko-kyselá omáčka s kouřovým nádechem má velký potenciál. V souvislosti s masem neslouží jen k jeho potírání, ale báječně se hodí také k marinování. Jejím základem bývá rajčatové pyré nebo kečup, ocet, třtinový cukr nebo melasa hořčice, různorodé koření a někdy i se přidává i tekutý kouř navíc. Variace jsou nekonečné a každému se dostane, co mu jen libo jest. Od jemných omáček přes výrazně doslazované až po ty extra pálivé.

Omáčkový vznik a historie

První zmínky o barbecue omáčce pochází z karibských ostrovů, odkud se do Ameriky dostal samotný pojem barbacoa. Čili metoda pomalého opékání nebo uzení masa nad ohněm pomocí dřevěného rosštu. V 17. století pak tuto techniku přejali evropští osadníci, především ve státech jako je Severní Karolína či Tennessee. Tam se poté už omáčky začaly připravovat na bázi octa a pepře, plus se kombinovaly s místními surovinami.

Nutno ale podotknout, že prameny se v případě BBQ omáčky dosti liší. Některá modernější tvrzení zasazují vznik skutečné BBQ omáčky dokonce až do 18. století, jiná literatura praví, že první počitatelná omáčka skutečně vznikla už tehdy, kdy Kryštof Kolumbus objevil Ameriku. Ne v takové podobě, v jaké ji známe dnes, ale šlo spíše o pastovitou směs koření.

Pokud jde o rajčata, tak ta se v receptech začala objevovat až v 19. století. S nástupem průmyslové výroby populárního kečupu se barbecue omáčka nakonec po celé Americe rozšířila přímo masově. Brzy na to i do celého světa a co se obliby týče, největšímu boomu se těší zhruba posledních 10 let.

Barbecue zajímavosti

Chuť barbecue omáčky je zajímavá sama o sobě. Spojeny s ní ale jsou i další atraktivní pozoruhodnosti.

  • Jen v rámci USA existuje přes 15 druhů BBQ omáček.
  • Nejsladší BBQ omáčkou vůbec je Kansas City styl.
  • Karolínská BBQ omáčka je naopak výrazně octová a pikantní.
  • V Texasu se často používá verze bez rajčat.
  • Korejská BBQ omáčka obsahuje sójovou omáčku a sezamový olej.
  • Japonci mají svou verzi zvanou yakiniku tare.
  • Nejstarší dochovaný recept na BBQ omáčku je už z roku 1871.
  • Ve světě se BBQ omáčka používá i k rybám nebo tofu.
  • Existují i veganské a bezlepkové varianty.
  • Lze ji dokonce i zavařovat jako marmeládu.
  • V USA se každoročně pořádají desítky BBQ soutěží.
  • BBQ omáčka byla součástí vojáckých přídělů během 2. světové války.
  • Díky přidanému lanýži stála nejdražší BBQ omáčka přes 100 dolarů.
  • V Texasu je považována za národní poklad.
  • Dobře funguje i jako zálivka do těstovinových salátů.
  • BBQ omáčka je oblíbená i v Jižní Africe.
  • Na Havaji se podává, jak jinak, než s ananasem.
  • Může být i bílá. Tzv. Alabama white sauce, na bázi majonézy.
  • U nás ji nejčastěji zaměňujeme za steakovou omáčku.
  • Výborně chutná i jako pizza základ.
  • V USA se ročně prodá přes 100 milionů lahví.
  • V Kanadě ji kombinují s javorovým sirupem.
  • Lze ji smíchat s hořčicí a vznikne tzv. carolina gold.
  • V některých státech se místo kečupu s hranolky podává právě BBQ.
  • Hodí se i k pečeným bramborám nebo batátům.
  • Výborná je také jako glazura na pečená žebra.

Domácí recept na základní barbecue omáčku

V obchodech najdeme celou řadu variant, ale domácí verze je rozhodně tou nejlepší variantou. Přesně totiž víme, co obsahuje, a můžeme si ji upravit podle vlastní chuti. A příprava domácí BBQ omáčky? Ta není složitá ani trochu a výsledek rozhodně stojí za to. V následujícím receptu si tak představíme základní a snadno připravitelnou možnost, kterou lze dále dochucovat dle potřeby. Například přidáním česneku, chilli nebo medu.

Ingredience:

  • 1 hrnek kečupu
  • 1/4 hrnku jablečného octa
  • 1/4 hrnku hnědého cukru
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka pepře
  • pro výraznější aroma můžete přidat lžičku tekutého kouře

Postup:

  • Všechny suroviny smíchejte v menším hrnci.
  • Přiveďte k varu a poté snižte plamen.
  • Nechte mírně probublávat cca 20 minut, nebo míchejte tak dlouho, dokud omáčka nezhoustne.
  • Průběžně ochutnávejte a upravujte sladkost, kyselost či pikantnost podle chuti.
  • Nechte vychladnout, přelijte do sklenice a uchovejte v lednici. Tam vám vydrží až 3 týdny.

napsala Bára Klímová

zdroje: 

https://www.smithsonianmag.com/arts-culture/the-evolution-of-american-barbecue-13770775/

https://www.historytoday.com/archive/historians-cookbook/history-barbecue

https://theonlinegrill.com/barbecue-sauce-history/

https://www.tastingtable.com/879368/the-history-of-barbecue-sauce-goes-back-longer-than-you-might-think/

 

Vaše názory

ruletaa
26.4.2025 12:07

Barbecue sauce is a smoky, sweet-and-sour condiment with deep American roots that has evolved into a global grilling essential, offering endless flavor variations from vinegar-based Carolina styles to tomato-rich Kansas City versions. And you can also use Ruletaa

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte si nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.