Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Moc soli nebo pepře? Triky, jak zachránit uvařené jídlo

Moc soli nebo pepře? Triky, jak zachránit uvařené jídlo

22.4.2025 - redakce Babinet.cz

Přiznejme si, komu z nás se nestalo, že připravil přesolené jídlo, nebo mu uklouzla ruka s pepřem. Účinnými způsoby, jak to napravit, mohou být triky zkušených kuchařek.

 

Pro někoho je vaření radost, pro druhého učení se a třetí to považuje za nutnost. Jenže, když se vaří, tak se musí kořenit. Základem je sůl a pepř, ovšem všeho s mírou.

Méně je někdy více, dosolit a dopepřit se dá jídlo vždycky / Depositphotos.com

Komukoliv může ujet ruka

Nezáleží na tom, jestli je člověk zběhlý ve vaření, nebo začátečník. Přesolit jídlo může každý. Výjimkou jsou profesionálové, těm se to nestává. Platí základní poučka - raději málo a na talíři pak dosolit. Když už se však stane, že člověk jídlo přesolí, tak se to dá zachránit, například syrovou bramborou. Tu nakrájejte na plátky, vložte do přesolené polévky a nechte povařit čtvrt hodiny. Pak jenom bramboru vyhodíte. Jestli nemáte bramboru, můžete použít mrkev, petržel, nebo tmavý chleba.

U přesoleného vývaru stačí zašlehat čtyři syrové bílky. Ty se nechají srazit, pak se vyndají, nebo se vývar přecedí a je vše v pořádku. U přesoleného jídla můžete použít kostku cukru, která se položí na lžíci a nechá se pomalu rozpouštět a v tom momentě ji vyndejte.

Dalším tipem je nasypat do polévky větší množství zelené petrželky, která dokáže slanost zamaskovat. Další radou je ředění vodou, to je však možné, když je polévka nebo omáčka příliš hustá. Dá se uvařit jedna dávka bez soli a poté obě dávky smíchat a provařit. Přesolená polévka se dá také zachránit citrónovou šťávou. Nikdy nenahrazujte octem. Když je jídlo opravdu hodně přesolené, dají se zkombinovat rady výše uvedené.

Pepř je potvora

I pepř je velkým problémem, pokud někomu uteče ruka, ale dá se to řešit. Stačí nakrájet dvě jablka na větší kousky, vložit je do jídla a krátce povařit, čímž se zmírní ostrost jídla.  Samozřejmě jablko poté vyndat a vyhodit. Další z ingrediencí, které umí neutralizovat přebytečnou pálivost, jsou kokosové mléko, smetana nebo lžíce cukru.

Jak bylo řečeno, méně je někdy více, dosolit a dopepřit se dá jídlo vždycky.

 

napsala Jana Plecháčová

zdroj: archiv redakce, Bylinkopedie, Jakvkuchyni.cz

Vaše názory

Nedirlife
23.4.2025 19:57

NEDİR , internet kullanıcılarının en sık sorduğu sorulardan yola çıkarak kuruluş: "Nedir bu?" “Tam olarak ne anlıyor musun?” “Farkı nedir?” https://www.nedir.life/ Hedefimiz, basit, güvenilir ve zaman kazandıran yanıtlar vermektir. Günümüzdeki ürünlere ulaşmak kolay gibi görünse de, çoğu zaman şekli ya çok yüzeysel ya da fazlası teknik ve karmaşık açıklamalar ortaya çıkıyor. Biz bu sakinleri doldurmak için buradayız.

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte si nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.