Máme tady velikonoční pondělí, se kterým se pojí šmigrust, pomlázka (název dosaďte dle místa, kde žijete) a pochopitelně vejce. Ty jsou totiž symbolem Velikonoc a značí nový život. Pokud byli dnes páni kluci na poctivé koledě, asi máte doma nyní plnou mísu vajíček na tvrdo. A co teď s nimi?
Připravit z nich můžete "vaječný mls", pomazánku, vejce v závoji a mnoho dalších chutných jídel. Příprava je vždy rychlá a výsledek bude chutnat všem.
Vykoledovaná vajíčka proměníte v lahodné pochoutky / Depositphotos.com
Konzumace vajec v jakékoliv tepelně upravené podobě organismu prospívá
„Studie dokázaly, že vysoké množství bílkovin, minerálů a vitaminů, které vejce obsahuje, jsou naopak pro nás velmi důležité. Je nepravdou, že by vajíčka jako taková abnormálně zatěžovala náš zažívací systém,“ říká MUDr. Miroslav Strnad, lékař gastroenterologické ambulance a dodává: „Vejce uvařená natvrdo, jejichž konzumace je na Velikonoce nejčastější, mohou ve strávníkovi vyvolat rychlý pocit nasycení, a pokud nekonzumujeme více než tři vejce za den, nemá to na náš organismus žádný negativní vliv.“ Pravidelná konzumace vajec v jakékoliv tepelně upravené podobě naopak organismu prospívá. Nejen že podporují úpravu hladiny celkového cholesterolu v krvi, ale zvyšují hladinu tzv. HDL -hodného-cholesterolu, čímž snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění. Podporují také imunitu či dodávají do našeho organismu vitaminy v tucích rozpustné, minerály jako železo, draslík, fosfor a antioxidanty.
Vaječný mls
Pro 4 osoby potřebujeme :
- 8 vajec natvrdo
- sůl
- 8 vrchovatých lžiček jogurtové majonézy
- 4 lžičky dijonské hořčice
Vejce rozkrájejte, osolte a dobře promíchejte s jogurtovou majonézou a dijonskou hořčicí. Podávejte namazané na oblíbené pečivo a posypané cibulkou.
Vaječná pomazánka
Potřebujeme:
- 8 vajec
- 400 g salámu dietního
- 1 menší cibuli
- 5 kyselých okurek
- 4 lžíce oleje
- 4 lžičky hořčice
- sůl
- pepř
Pro zjemnění chuti
- 5 dkg másla
postup:
- Vejce vložíme do hrnce s vodou, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme 8 minut. Poté scedíme a necháme vychladnout ve studené vodě. Vzhledem k tomu, že dnes máme pomlázku, tento krok budeme moct přeskočit, protože vajíček se nám doma sejde více než dost.
- Mezitím si najemno nakrájíme salám (můžeme rovněž nastrouhat na struhadle).
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na velmi drobné kostičky. Stejně tak nakrájíme rovněž kyselé zavařené okurky.
- Vychladlé vejce oloupeme, opláchneme pod vodou od případných zbytků skořápek. Nakrájíme na drobné kostičky.
- Vejce, salám, cibuli a okurky smícháme v míse dohromady. Přidáme olej a hořčici a vše dohromady promícháme. Dle chuti a potřeby osolíme a opepříme. Pokud chceme mít pomazánku jemnější, přidáme nakonec ještě plátek másla, ale není to nutné.
- V ledničce necháme odležet, aby se prolnuly chutě. Poté mažeme na čerstvé pečivo. Můžeme dozdobit zeleninou. Během chvilky tak máme připravenou skvělou večeři.
Vejce v závoji
Potřebujeme :
- 4 vejce natvrdo
Omáčka:
- 2 žloutky
- 1/8 l oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce strouhaného křenu nebo Křenex
- 1 lžička sekaných kaparů
- 1 lžička hořčice
- sardelová pasta
- sůl
- pepř
- citronová kůra
postup:
- Vejce vařená natvrdo oloupeme, vložíme do misky a zalijeme omáčkou.
- Omáčka: v míste utřeme žloutky, olej, citronovou šťávu, sůl a pepř. Do dobře utřené hmoty přidáme sekané kapary (můžeme vynechat), hořčici, strouhaný křen a strouhanou citronovou kůru.
napsala Andrea Pastirčáková
Zdroje: archiv redakce, MUDr. Miroslav Strnad, lékař gastroenterologické ambulance Nemocnice AGEL Podhorská
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.