Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Co s vykoledovanými vajíčky? Vyzkoušejte vaječný mls, pomazánku, nebo vejce v závoji

Co s vykoledovanými vajíčky? Vyzkoušejte vaječný mls, pomazánku, nebo vejce v závoji

21.4.2025 - redakce Babinet.cz

Máme tady velikonoční pondělí, se kterým se pojí šmigrust, pomlázka (název dosaďte dle místa, kde žijete) a pochopitelně vejce. Ty jsou totiž symbolem Velikonoc a značí nový život. Pokud byli dnes páni kluci na poctivé koledě, asi máte doma nyní plnou mísu vajíček na tvrdo. A co teď s nimi?

 

Připravit z nich můžete "vaječný mls", pomazánku, vejce v závoji a mnoho dalších chutných jídel. Příprava je vždy rychlá a výsledek bude chutnat všem.

vykoledovaná vajíčka receptyVykoledovaná vajíčka proměníte v lahodné pochoutky / Depositphotos.com

Konzumace vajec v jakékoliv tepelně upravené podobě organismu prospívá

„Studie dokázaly, že vysoké množství bílkovin, minerálů a vitaminů, které vejce obsahuje, jsou naopak pro nás velmi důležité. Je nepravdou, že by vajíčka jako taková abnormálně zatěžovala náš zažívací systém,“ říká MUDr. Miroslav Strnad, lékař gastroenterologické ambulance a dodává: „Vejce uvařená natvrdo, jejichž konzumace je na Velikonoce nejčastější, mohou ve strávníkovi vyvolat rychlý pocit nasycení, a pokud nekonzumujeme více než tři vejce za den, nemá to na náš organismus žádný negativní vliv.“ Pravidelná konzumace vajec v jakékoliv tepelně upravené podobě naopak organismu prospívá. Nejen že podporují úpravu hladiny celkového cholesterolu v krvi, ale zvyšují hladinu tzv. HDL -hodného-cholesterolu, čímž snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění. Podporují také imunitu či dodávají do našeho organismu vitaminy v tucích rozpustné, minerály jako železo, draslík, fosfor a antioxidanty.

Vaječný mls

Pro 4 osoby potřebujeme :

  • 8 vajec natvrdo
  • sůl
  • 8 vrchovatých lžiček jogurtové majonézy
  • 4 lžičky dijonské hořčice

Vejce rozkrájejte, osolte a dobře promíchejte s jogurtovou majonézou a dijonskou hořčicí. Podávejte namazané na oblíbené pečivo a posypané cibulkou.

Vaječná pomazánka

Potřebujeme:

  • 8 vajec
  • 400 g salámu dietního
  • 1 menší cibuli
  • 5 kyselých okurek
  • 4 lžíce oleje
  • 4 lžičky hořčice
  • sůl
  • pepř

Pro zjemnění chuti

  • 5 dkg másla

postup:

  • Vejce vložíme do hrnce s vodou, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme 8 minut. Poté scedíme a necháme vychladnout ve studené vodě. Vzhledem k tomu, že dnes máme pomlázku, tento krok budeme moct přeskočit, protože vajíček se nám doma sejde více než dost.
  • Mezitím si najemno nakrájíme salám (můžeme rovněž nastrouhat na struhadle).
  • Cibuli oloupeme a nakrájíme na velmi drobné kostičky. Stejně tak nakrájíme rovněž kyselé zavařené okurky.
  • Vychladlé vejce oloupeme, opláchneme pod vodou od případných zbytků skořápek. Nakrájíme na drobné kostičky.
  • Vejce, salám, cibuli a okurky smícháme v míse dohromady. Přidáme olej a hořčici a vše dohromady promícháme. Dle chuti a potřeby osolíme a opepříme. Pokud chceme mít pomazánku jemnější, přidáme nakonec ještě plátek másla, ale není to nutné.
  • V ledničce necháme odležet, aby se prolnuly chutě. Poté mažeme na čerstvé pečivo. Můžeme dozdobit zeleninou. Během chvilky tak máme připravenou skvělou večeři.

Vejce v závoji

Potřebujeme :

  • 4 vejce natvrdo

Omáčka:

  • 2 žloutky
  • 1/8 l oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce strouhaného křenu nebo Křenex
  • 1 lžička sekaných kaparů
  • 1 lžička hořčice
  • sardelová pasta
  • sůl
  • pepř
  • citronová kůra

postup:

  • Vejce vařená natvrdo oloupeme, vložíme do misky a zalijeme omáčkou.
  • Omáčka: v míste utřeme žloutky, olej, citronovou šťávu, sůl a pepř. Do dobře utřené hmoty přidáme sekané kapary (můžeme vynechat), hořčici, strouhaný křen a strouhanou citronovou kůru.

napsala Andrea Pastirčáková

Zdroje: archiv redakce, MUDr. Miroslav Strnad, lékař gastroenterologické ambulance Nemocnice AGEL Podhorská

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte si nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.