Babinet.cz  /  Magazín  /  Styl  /  Teplé míchané nápoje z kávy a čaje skvěle zahřejí a výborně chutnají

Teplé míchané nápoje z kávy a čaje skvěle zahřejí a výborně chutnají

23.2.2012 - Redakce Babinet

Obliba teplých míchaných nápojů stále roste a letošní mrazivé dny tomuto trendu jen nahrávají. Z kávy a čaje lze namíchat alkoholické i nealkoholické nápoje. Jejich příprava je snadná, doma ji jednoduše zvládne každý.

míchnané nápoje„Naši odborníci přichystali několik teplých alkoholických i nealkoholických míchaných nápojů, jejichž příprava je velmi snadná a nevyžaduje žádné speciální barmanské náčiní. Například velmi oblíbeným teplým nápojem je punč – lze ho připravit nejen z čaje, ale i z kávy. Příprava zabere jen několik minut a ten dokonalý chuťový požitek stojí opravdu za to,“ řekl Petr Zelík, zakladatel a vlastník společnosti Oxalis, která se specializuje na čaj a kávu.

Milovníky zajímavé chutě jistě nadchne alkoholický míchaný nápoj Rooibos Amaretto, který se připravuje ze silného červeného Rooibosu, italského ovocného likéru a šlehačky. Oblibu si u mnoha lidí získal nápoj Latte, který lze připravit z kávy, ale také z čaje. Pro přípravu čajového Matcha Latte stačí zakoupit mléko a kvalitní japonský čaj Matcha Kotobuki, pro který je typická zelená barva a hodí se například i jako přísada do pečení. Pak už přípravě originálního nápoje nic nebrání. Matcha je nejkvalitnější japonský zelený čaj. Díky tomu, že se konzumuje v podobě čajových lístků rozemletých na prášek, obsahuje tento čaj sto procent všech účinných látek v něm obsažených, například antioxidanty, beta karoten či vápník.

„Příznivci sladších chutí si určitě oblíbí nealkoholický míchaný nápoj Belgická čokoláda. Ten se připravuje z aromatizované kávy Belgické pralinky, cukru, čokolády a mléka. Vynikající je dochucený kapkou rumu. K nadcházejícímu jarnímu období patří i detoxikační nápoje. Pro tyto účely se výborně hodí Citronový Rooibos neboli Detox drink, který je příjemně osvěžující v teplé i studené podobě,“ dodal Petr Zelík.


RECEPTY NA TEPLÉ ALKOHOLICKÉ MÍCHANÉ NÁPOJE Z ČAJE A KÁVY

Punč

4 dcl vody
2 sáčky ovocného čaje OXABAG (Babiččina zahrádka, Lesní jahoda nebo Divoká višeň)
celá skořice, hřebíček
3 lžíce cukru
Vše mírně povařte 10 minut. Poté do uvařeného čaje přidejte:
2 dcl rumu
2 dcl červeného vína
2 dcl jablečného džusu
2 dcl pomerančového džusu
Vzniklý punč již nevařte, pouze ho zahřejte.

Kávový punč

4 šálky silnější kávy Skořicoví šneci
100 ml rumu
4 lžičky třtinového cukru (nebo kandysového cukru na dřívku)
4 lžičky vanilkového cukru
8 hřebíčků
Do připravené kávy dáme cukr a hřebíček, zamícháme a necháme cca 5 minut louhovat. Poté scedíme. Přidáme zahřátý rum, zamícháme a rozléváme do šálků.

Rooibos Amaretto

150 ml horkého silného červeného rooibosu
50 ml likéru Amaretto
30 ml chlazené šlehačky
Nalijte horký rooibos do skleničky (lijte přes lžičku, aby sklenička nepraskla), přidejte Amaretto, ale nemíchejte! Nakonec přidejte vychlazenou vyšlehanou šlehačku a servírujte.

RECEPTY NA TEPLÉ NEALKOHOLICKÉ MÍCHANÉ NÁPOJE Z ČAJE A KÁVY

Matcha Latte

½ čajové lžičky (nebo 2 bambusové lžičky) práškového japonského čaje Matcha Kotobuki
50 ml vody o teplotě 80 °C
200 ml našlehaného obyčejného nebo vanilkového sojového mléka
Do misky nebo hrníčku dejte práškový čaj Matcha, zalijte horkou vodou a šlehejte metličkou na Matchu, případně rozmíchejte lžičkou. Poté přidejte našlehané horké mléko. Dochuťte třtinovým cukrem.

Citronový Rooibos – Detox drink

250 ml horkého silného Rooibosu Lemonita
15 ml medu nebo javorového sirupu (cca 1 polévková lžíce)
čerstvě vymačkaná šťáva z poloviny citrónu
špetka kajenského pepře (čili) podle chuti
Ve sklenici smíchejte med nebo javorový sirup s citronovou šťávou a kajenským pepřem. Poté přidejte horký nálev z Rooibosu Lemonita a zamíchejte.

Belgická čokoláda

100 g čokolády
½ polévkové lžíce moučkového cukru (nebo vanilkový cukr)
2 dcl silné filtrované kávy Belgické pralinky
0,5 l mléka
(50 ml rumu)
Čokoládu rozlámejte a vhoďte ji do vřelého mléka. Nechte rozpustit. Přidejte postupně ostatní suroviny a mixujte do pěny. Belgická čokoláda nejlépe chutná horká.

 

H

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz