Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /   Grilovat lze i v zimě, stačí jen vědět jak na to

Grilovat lze i v zimě, stačí jen vědět jak na to

1.12.2011 - Tomáš Kos

Weber 57Televize Prima má opět pořad s vysokou sledovaností – a stal se jím vůbec ne překvapivě pořad Šéf na grilu. Hvězda nejen kuchařská, ale i mediální – Zdeněk Pohlreich – zamířil po dvou úspěšných seriálech opět do gastronomie – tentokrát na téma grilování. Díky tomuto pořadu spousta diváků zjistila, že grilování je zábava a nejen na letní měsíce. Celoroční grilování se stává kulinářským fenoménem, také u nás již řada hotelů či restaurací objevila kouzla zimních „gril party“. Se správným vybavením můžete vyzkoušet zimní grilování i u vás na zahradě, na chalupě nebo přímo na horách. Grilovat lze opravdu celoročně.

Stačí jen mít ten správný gril a změnit nápojový lístek připravte si teplé oblečení a rukavice. Po ruce také mějte horký nápoj nejlépe v termosce – čaj nebo svařené víno- na zahřátí. A nyní jaký gril zvolit pro zimní grilování?

Zdeněk Pohlreich používá v pořadu gril One Touch Premium Gourmet s litinovou Sear Grate sadou . Ze zákulisí pořadu se nám doneslo, že šéfkuchař měl na výběr celou výrobní řadu firmy Weber – včetně velkých a luxusních plynových grilů Summit, ale sáhl po klasickém kotlovém grilu na dřevěné uhlí – a zřejmě věděl proč.

V zimě je vhodné volit metodu nepřímého grilování, která zajistí propečení pokrmu i v teplotách hluboko pod bodem mrazu, rychle a efektivně. A co v zimě na gril? Zatímco v létě většina z nás vyhledává spíše lehčí stravu, ve studeném zimním období můžete na grilu zkusit připravit vedle ryb, kuřecího masa a grilované zeleniny také zvěřinu, kachnu či upéct sladký moučník.

Systém Weber Gourmet je totiž novinkou pro letošní grilovací sezonu včetně zimy. Jedná se o kombinaci trojmo niklovaného roštu s roštem litinovým. Kombinují se tedy vlastnosti obou roštu, což je při grilování velká výhoda. Výhodou niklovaného roštu je pozvolná příprava grilovaného pokrmu, oproti tomu výhoda litinového roštu je teplotní stálost. Litinový rošt do sebe krásně natáhne teplo a dlouho si jej zachová, a je ideální pro přípravu steaků nebo klobás. Maso se díky vysoké teplotě na litinovém roštu krásně zatáhne a vznikne nádherné drážkování na připravovaném pokrmu. Navíc veškerá chuť masa zůstane uvnitř a chuťově je potom Váš steak jedinečný a můžete si jej připravit dle Vaši chuti.

Na systém výměnných roštů ale můžeme použít i litinovou pánev - na přípravu masových směsí, ryb, sázených vajec, slaniny, omáček a drobné zeleniny - nebo litinový Wok pro přípravu krevet, masových směsí – číny a thajských specialit. Jednoduchá výměna nástavců zvyšuje možnosti přípravy pokrmů a nabízí různé variace. Již není potřeba mít několik různých roštů a doplňků. Stačí jen gril Gourmet + roš Sear Grate + pánev / pánev Wok a můžete se pustit do díla

Jediný gril, který momentálně nabízí tyto výhody je gril Weber Premium Gourmet. Tento gril kromě roštu Gourmet Sear Grate obsahuje také vestavěnou termosondu pro zjištění aktuální teploty uvnitř grilu, dále pak tepelný štít pod madlem, který Vás ochrání Vás před popálením )

Další výhody grilu jsou jeho provedení a tvar. Jako všechny grily Weber. Vyroben je z nízkouhlíkové oceli, která je pokryta porcelánem – smaltovaným nánosem. Materiál je tedy velmi lehký a pevný. Snadno drží teplotu uvnitř grilu. Obsahuje dva regulátory pro snadné rozpalování briket nebo dřevěného uhlí. Dále pak jednoduchý čistící systém pro čištění grilů a palivové přepážky pro nepřímou grilovací metodu.

Fotografie poskytly www.grilykrby.cz – první Weber World Partner v České republice                

V krabici
Takhle vypadá gril v krabici – je rozložený, montáž zabere cca 10 minut


 Gril

Takhle vypadá gril po sestavení - klasický tygr kotlového grilu Weber


Na steak
Takto vypadá Gourmet Sear Great sada – tady se grilovaly steaky


Gril

Rošt ve grilu bez prostřední části grilovacího roštu

 
S litinovou mriskou

Rošt s vloženým litinovou mřížkou na steaky


S vlozenou panvi
Stejný rošt s vloženou pánví – na přípravu masových směsí, ale i omáček, palačinek

 Pojďte si s námi zasoutěžit o pokaz v hodnotě 3 000 Kč.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

JohankaDl
22.10.2015 20:34

V zimě griluju v obejváku na elektrickým grilu (konkrétně týhle mojí lásce http://www.grilovani.cz/elektricky-gril-weber-q-1400-dark-grey.html ) a žádnej stres :D Akorát pak vyvětrám a paráda :)

Sylvaa
24.1.2017 23:46

Elektrický gril mám a nemůžu si ho vynachválit. Koupila jsem si gril od Oravy EG1300 a griluju na něm vše a je super i na zapékání baget! :-)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip