Babinet.cz  /  Magazín  /  Styl  /  Víte, že: Užitečné informace o kávě

Víte, že: Užitečné informace o kávě

15.11.2011 - Redakce Babinet

Když se řekne káva, většina z nás si představí především šálek horkého nápoje s úžasnou, podmanivou vůní, a s ním spojenou pohodu. Káva je však také velký světový obchod, vždyť je to hned po ropě druhá nejdůležitější obchodovatelná surovina.

Se svojí spotřebou asi 3 kg kávy na osobu a rok patříme do světového průměru, a blížíme se zemím jako Řecko, Portugalsko nebo Velká Británie. Pokud jde o chuť, dáváme jako národ přednost silnější, zemitější kávě s hořkosladkým chuťovým profilem, který mají rádi například i Francouzi. U jižanských národů jsme se zase vzhlédli v kávě pražené do tmavého odstínu. Odstín barvy přitom závisí na teplotě a době pražení: čím je vyšší teplota a doba pražení, tím je káva tmavší. A čím je tmavší, tím výraznější má chuť. Ročně vypije každý z nás průměrně 140 litrů kávového nápoje.

Zdaleka nejvíce nakupujeme kávu praženou, ať již mletou, nebo zrnkovou, i když stoupá i obliba instantní kávy. Souvisí to určitě nejen s jedinečnou a nedostižnou chutí a vůní čerstvě pražených zrn, ale i s typickým způsobem přípravy šálku tohoto báječného nápoje. Osm z deseti šálků kávy si totiž připravujeme na způsob „českého turka“, tedy spařením mleté kávy vřelou vodou. A právě až si budete chtít připravit dobrého „turka“ s typicky českou chutí, vyzkoušejte nejoblíbenější praženou kávu Jihlavanka Standard Original nebo Jihlavanka Standard Extra Jemná. A pokud si chcete svůj šálek kávy opravdu užít, připravte si jej pomocí ručního presovače, známého také jako French press nebo filtrovací konvice. Takto se nejlépe rozvine chuť i aroma pražené kávy, a navíc jednoduše oddělíte kávovou sedlinu od nápoje. Pro přípravu v ručním presovači se ideálně hodí Jihlavanka Extra Special ze 100% zrn typu arabica, a to jak svým složením, tak hrubostí mletí na střední stupeň.

Jak si užít kávu pro život v pohodě

  • Dobrou kávu připravíte jedině z čerstvé kávy. Musí být nejen čerstvě koupená, ale i čerstvě umletá. Používáte-li elektrický mlýnek, kávu melte vždy jen po menších dávkách, protože zahřátý mlýnek odebírá část vůně. Pokud kupujete kávu již umletou, musí být vakuově balená, aby zůstala zachovaná vůně i chuť čerstvě pražených zrn. Na šálek dobré kávy počítejte nejméně 7 a nejvíce 9 gramů: to jsou dvě vrchovaté kávové lžičky.
  • Pro přípravu kávy je nejlepší pramenitá voda, lépe tvrdší než příliš měkká. Nenechejte nikdy vodu vařit! Voda má sice přijít k bodu varu, ale ne už jím přejít: jak říkají Francouzi: vařená káva - zkažená káva. Připravujte kávu v předem vyhřáté konvici a podávejte ve vyhřátém šálku. Říká se, že, káva má být horká jako peklo. Je lépe čekat na kávu, než nechat čekat kávu.
  • Pokud chcete svůj kávový rituál vylepšit, použijte ruční presovač, známý také pod názvy filtrovací konvice nebo French press. Byl vynalezen ve Francii přibližně v 19. století a je oblíbeným pomocníkem pro přípravu chutné kávy dodnes, a to nejen doma, ale dokonce i jako součást snídaňového rituálu v dobrých restauracích. A jak na to? „Do předehřáté skleněné nádoby dejte 8-12 g, tedy dvě až tři vrchovaté lžičky středně či hruběji mleté kávy (ideální je Jihlavanka Extra Special, která je vytvořená právě pro tento typ přípravy). Dolijte asi 2 dcl vody, kterou necháte zahřát těsně k bodu varu - nejlépe na teplotu 92-96oC. Nechte louhovat asi tři minuty a poté kávovou sedlinu pomocí pístu se sítkem pomalu protlačujte na dno nádoby. Spařenou kávu přelijte do své oblíbené konvičky nebo rovnou do šálků, abyste zabránili uvolňování zbývajících hořkých látek a tříslovin z kávové sedliny pod pístem ručního presovače, a tím zhoršení chuti. Takto připravený šálek kávy si zachová plnou chuť i aroma - a bude ještě lahodnější“, říká Pavel Šťastný, kávový specialista.
  • Jihlavanka je dlouhodobě tuzemskou jedničkou mezi praženými kávami, s typicky českou chutí a vůní - je kvalitní a dostupná. Poctivou kávu si můžete vychutnat jako mletou nebo instantní v sortách Jihlavanka Standard Original či Extra Jemná, Jihlavanka Extra Special a Jihlavanka Bez kofeinu. Jihlavanka má nyní nové logo, obaly a novou televizní reklamu s typickým zvukem lžičky při míchání kávy v šálku.

Historie kávy

Kávovník má svůj původ v hornaté krajině Etiopie. Byli to Arabové, kteří se jako první nechali očarovat povzbuzujícím účinkem a libou vůní kávy. V arabských rukopisech se káva poprvé zmiňuje v 15. století, ale káva se pěstovala již sto let předtím, v terasových zahradách Jemenu. Pravděpodobně se tam dostala s etiopskými válečníky, kteří kávové třešně brali s sebou na válečné pochody a při nich je konzumovali. Z přístavního města Mokka v jižním Jemenu se pak káva poprvé dostala do Mekky – náboženského a obchodního centra středověkého světa.

Slovo „káva“ je odvozeno od starého arabského „gahwah“. Kvůli svému povzbuzujícímu až lehce opojnému účinku se pak káva stala „vínem Islámu“. Vše, co je dobré, nachází rychle také své odpůrce – nejinak tomu bylo u kávy. Náboženští vůdci ji zakázali, protože měla „podobný škodlivý účinek“ jako alkohol. Avšak okouzlení kávou bylo silnější než všechny zákazy a její celosvětové vítězné tažení se nedalo zastavit. Arabové učinili z pěstování kávovníku státní tajemství a přísně nad ním bděli. Zakázali jakýkoli vývoz klíčivých kávových zrn. Přesto se kávu už v roce 1615 podařilo cestujícím kupcům a obchodníkům propašovat do Benátek, centra tehdejšího orientálního obchodu. V roce 1640 byla otevřena na náměstí sv. Marka první kavárna v Evropě.

Káva neposkytuje pouze požitky, nýbrž představuje i drahocennou součást kultury. Od 17. století, kdy káva nastoupila své vítězné tažení v Evropě, zapříčinila převratné změny v pracovním dni i společenských zvyklostech. Pozvání na kávu tak vytlačilo klasické pozvání na oběd nebo na večeři. Cukráři začali nabízet nové druhy pečiva, které se mohly podávat k voňavému nápoji. A croissant ke kávě nahradil ranní polévku jako první jídlo dne.

Kvalita kávy

Káva může mít nepřeberné množství chuťových i aromatických vlastností, závislých na místě původu kávových zrn, jejich kvalitě, odrůdě i konkrétní sklizni. Vedle New Yorku a Londýna je Hamburg jedním z největších dovozních přístavů kávy na světě a důležitou tranzitní stanicí pro odběratele v severní a východní Evropě. Káva se praží až v zemi dovozce, aby si její milovníci mohli vychutnat co nejčerstvější aroma. Jedině žár ohně dokáže probudit k životu až 800 aromatických látek, které dřímají v každém zrnku. Doba a teplota pražení představuje jemné nástroje, kterými lze řídit chuť kávy, a spolu s recepturou je vždy přísně střeženým obchodním tajemstvím.

Pražená káva je základ i pro instantní kávu…

Čerstvě pražená káva je výchozí surovinou pro všechny kávové výrobky, které najdete v obchodě – pražená zrna, mletou praženou kávu, kávové kapsle nebo pody do kávových automatů - i pro instantní kávu. Ta vzniká vysušením silného kávového koncentrátu, připraveného pod tlakem z nahrubo mleté pražené kávy a horké vody. Hustý roztok se suší buď horkým vzduchem (např. Jihlavanka Standard a Jihlavanka Standard Extra Jemná), nebo tzv. vymražováním, tedy sublimací při teplotách kolem  -40o C (např. Jihlavanka Extra Special)

Více na www.jihlavanka.cz

Zúčastnete na naší souteže a vyhrajte krásný balíček od Jihlavanky

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Natala2
15.11.2014 10:52

Je tady řečeno, že čerstvě pražená je základ i pro tu instantní, já s tím souhlasím, i když ty instantní si tolik nedávám, káva je podle mě velice zajímavá plodina :) Avšak i u této plodiny se řídím rčením: Všeho s mírou a pak je efekt nejlepší :)

Rozinka3
19.1.2015 09:41

Zrovna dnes ráno jsem měla úžasnou kávu, objednala jsem si ji na mojekava.info, měla jsem narozky, tak mi manžel udělal radost, měla jsem 100 % robusta (Vietnam 250 g), prý to nebylo ani drahé. Stálo to nějak 138,- a určitě mi to jistou dobu vydrží, má takovou výraznou chut a zdá se, že i dobře nakopla do dnešního dne :)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz