Babinet.cz  /  Magazín  /  Kultura  /  Filmová recenze: Kůže, kterou nosím/La piel que habito

Filmová recenze: Kůže, kterou nosím/La piel que habito

6.9.2011 - Květuše Procházková

Temná stránka vášně v nejnovějším filmovém dramatu Pedra Almodóvara.

Marilija je žena, (Marisa Paredes), která podlehla pokušení – jednou s ženatým pánem, u něhož posluhovala, podruhé s mužem, který také sloužil. Ani jedno „dobrodružství“ nezůstalo bez následků. Povila dva syny: krásného a inteligentního Roberta a sexuálního tygra Zica. Zicovo sebevědomí – a tím i přitažlivost pro ženy – se opíralo především o fyzické atributy. Byl na svůj „koňský“ nástroj patřičně hrdý. A věděl, že ani ženy nenechává chladnými.

I když Roberta provázela jeho matka coby služebná od narození (neplodní „panští“ manželé dítko pojali za vlastní) – přece netušil, jak moc je mu blízkým člověkem. Naproti tomu jeho neotesaný bratr Zico, i když od mala vyrůstal na ulici a živil se jako překupník drog, z povzdálí sledoval osud své matky a svého bratra. Z lásky to ovšem nebylo. Bratr Robert totiž dosáhl něčeho, o čem se mohlo povaleči a budižkničemovi jen zdát. Lékařský diplom a závratná kariéra plastického chirurga a vědce přinesla Robertovi nejen slávu, peníze ale i zástupy krásných žen.

Přece tu však bylo něco, co oba bratry – přesto, že byli tak rozdílnými osobnostmi – spojovalo: jistá zvrácenost a šílenost, dokonce snad obsece.

Nešťastný sled událostí se stal katalyzátorem osobnostních selhání šíleného chirurga i chtíčem posedlého povaleče, a tak se jako drsné předivo černé vdovy před divákem postupně rozkrývá brutální a zároveň fascinující podívaná, kterou nemohl vymyslet nikdo s menší fantazií a zvrácenějšími a obsedantnějšími představami než právě Almodóvar. A plastická chirurgie se nemohla stát bizarnější kulisou. To vše se prolíná v čase, aby se divák ještě více ztrácel v možnostech vědy, umu či fantazie.

Ovšem Almadóvar není jen malíř bizarních představ – umí vytěžit z kontrastu, a tak brutalitu konfrontuje s krásou, láskou, jemností (kůže), s uhlazenými způsoby. Přichází až k józe jako prostředku, který může vaší mysli přinést mír, klid a svobodu. Prostřednictvím média vás nabádá : “Vytvořte si místo ve svém nitru, kde se můžete schovat před celým světem...“

Almodóvar je tvůrce, kterému nelze nic vytknout – jeho filmy v sobě dokáží obsáhnout tajemství, napětí, že sotva dýcháte, krásu, lásku, sex, chtíč, moc, bolest, emoce, vášně, pomstu, šílenství – sexuální bizardnosti – a věci, které se těžko chápou...

Právě tak nelze nic vytknout hereckému mistrovství Antonia Banderase. A přiznávám – ačkoli již překročil padesátku, ještě stále ho považuji za jeden z nejvýraznějších sex symbolů filmového světa. Rovněž Španělka Elena Anya v roli Very je úchvatná, nejen proto, jak vypadá.

Španělsko 2011
Žánr: filmové drama
Režie: Pedro Almódovar

Scénář: Pedro Almódovar, Thierry Jonquet (autor knihy)

Herci: Antonio Banderas, Elena Anaya, Marisa Paredes, Blanca Suárez a Eduard Fernández

Premiéra: 8.9. 2011

Zdroj foto: http://www.hce.cz

 

 

 

Pedro Almódovar

 (* 24. září 1949 v Calzada de Calatrava v provincii Ciudad Real)

španělský režisérscenárista, spisovatel

 

Jeho snímky se těší mezinárodní popularitě u kritiků i náročných diváků; film Vše o mé matce získal v roce 1999 Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film. Druhého obdržel v roce 2003 za scénář ke svému filmu Mluv s ní.

Česky vyšla jeho kniha Venuše záchodků /Patty Diphusa – sbírka povídek nebo sloupků z 80. let psaných fiktivní pornoherečkou a toaletářkou, vyjadřující se i k filmovému byznysu.

 

Filmografie:

Rozervaná objetí /Los Abrazos rotos (2009)

Volver (2006)

Špatná výchova /La Mala educación (2004)

Mluv s ní /Hable con ella (2002)

Vše o mé matce /Todo sobre mi madre (1999)

Ve víru vášně /Carne trémula (1997)

Květ mého tajemství /La Flor de mi secreto (1995)

Kika (1993)

Vysoké podpadky /Tacones lejanos (1991)

Spoutej mě! /¡Átame! (1990)

Ženy na pokraji nervového zhroucení Mujeres al borde de un ataque de nervios (1988)

Zákon touhy /La Ley del deseo(1987)

Matador (1986)

Co jsem komu udělala?/(Qué he hecho yo para merecer esto!!! (1984)

Černá roucha /Entre tinieblas (1983)

Labyrint vášní /Laberinto de pasiones (1982)

Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón (1980)

Folle… folle… fólleme Tim! (1978)

Salomé (1978)

Sexo va, sexo viene (1977)

Muerte en la carretera (1976)

Sea caritativo (1976)

Blancor (1975)

La Caída de Sódoma (1975)

Homenaje (1975)

El Sueño, o la estrella (1975)

Dos putas, o historia de amor que termina en boda (1974)

Film político (1974)

 

 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip