Babinet.cz  /  Magazín  /  Společnost  /  Klienti chráněných dílem bojují ve Zlíně o titul Barman roku

Klienti chráněných dílem bojují ve Zlíně o titul Barman roku

31.8.2011 - Redakce Babinet

Nejlepší barmani z řad zaměstnanců a uživatelů chráněných kaváren z celé České republiky se dnes sjeli do Zlína, aby zde změřili své síly v míchání koktejlů. Ten nejlepší z nich pak získá titul Barman roku 2011. V klubu Masters of Rock na Čepkově předvede své umění 21 soutěžících z devíti kaváren.

coctailSylvie Osičková, koordinátorka soutěže, kterou již počtvrté uspořádala zlínská Netradiční kavárna Slunečnice, ČTK řekla, že pro postižené znamená práce skutečně hodně a zdraví lidé se od nich mohou v mnohém přiučit, například pokoře. "Někteří z nich byli do té doby doma. V kavárně jakoby povyrostou, mají nové cíle, nový život. Všechno dělají poctivě, nic nešidí. Dávají do toho všechno, stále se usmívají," uvedla Osičková.

V České republice je asi 30 tréninkových kaváren. Většina z nich nabízí časově omezené kurzy, v nichž znevýhodněné spoluobčany zaučují, aby se lépe uplatnili na trhu práce. Zlínská Slunečnice takové lidi rovnou zaměstnává.

Do soutěže o titul Veolia Barman roku 2011 se letos přihlásilo devět tréninkových kaváren například z Prahy, Děčína, Olomouce, Benešova, Otrokovic a samozřejmě ze Zlína. Odborná porota složená z profesionálních barmanů hodnotí výkony 21 účastníků. Na nich pak je, zda porotě předvedou přípravu a servírování míchaného nápoje alkoholického či nealkoholického. Každá kavárna může do soutěže přihlásit maximálně tři koktejly.

"Hodnotí se práce barmana - čistota, práce s mixérem a pak chuť a vzhled drinku. Zvláštní cenou poroty je cena sympatie, která je také takovým velkým prvním místem. Uděluje se tomu, kdo porotu zaujme nejvíce," uvedla Osičková.

S třemi svěřenci přijela do Zlína i vedoucí otrokovické kavárny Marie Holanová. "Recepturu na přípravu koktejlů si vybírali sami klienti, našli si je na internetu," řekla. Například soutěžící Jirka se klání účastní každým rokem a za tu dobu se prý naučil hned několik druhů koktejlů. Letos se porotu pokusil zaujmout koktejlem s názvem Karibik. "Na letošní ročník jsem se připravoval asi tři týdny a myslím, že můj koktejl je zajímavý barvou a chutí," řekl.

Čtvrtý ročník je zároveň i oslavou desátého výročí fungování zlínské slunečnice. Zábavný program doplní i několik hudebních vystoupení, potrvá do večerních hodin.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip