Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Ledový čaj chutná s ovocem i bylinkami

Ledový čaj chutná s ovocem i bylinkami

24.6.2011 - Redakce Babinet

Kvalitní výrazný čaj, led nebo chladná voda a aromatické bylinky jsou nezbytné pro přípravu chlazeného nápoje označovaného jako ledový čaj. Výchozí surovinou nemusí být podle znalců pouze černý a zelený čaj, ale také ovocné druhy či rooibos. Připravit se může klasickou horkou metodou i za studena.

Ice tea"Variant kvalitních ledových nápojů je nespočet. Vždy je ale nutné dodržet zásadu, že čajový nálev by měl být připravován z minimálně dvojnásobné dávky čaje, aby pak přidáním ledu nebo vody nebyl příliš slabý," uvedl Petr Zelík z firmy Oxalis, která se specializuje na distribuci čaje a kávy.

Mezi přísadami, které se hodí k ledovému čaji, je ovoce nebo bylinky. Velmi oblíbená a používaná je máta, zajímavá může být i kombinace s meduňkou, vanilkou a zázvorem, upozorňují specialisté. Zajímavým tipem je prý vousatka citronová nebo myrtovník citronový, které vynikají svěží citrusovou chutí. K okyselení je pak možné použít ibišek nebo šípek.

"Čaj se nechá alespoň deset minut louhovat. Poté se přes sítko přelije do konvice nebo džbánku s ledem," uvedl Zelík. Zdůraznil, že při přípravě se musí dbát na to, aby použitá voda nebyla příliš tvrdá ani ledová. Čaj by se totiž nemusel optimálně vyluhovat.

Podle Zelíka ši Češi stále víc potrpí na dobré ledové čaje. "Je to oblíbený nápoj. Pitný režim je velmi důležitý a čaj navíc blahodárně podporuje organismus," uvedl. Upozornil, že příprava tohoto nápoje je jednoduchá a výběr variant je velmi pestrý. "Navíc má čaj tu dokonalou vlastnost, že v zimě zahřeje a v létě ochladí," dodal.

Pro přípravu ledového čaje odborníci doporučují kvalitní sypané druhy. Využívat se mohou jednodruhové, ale také směsi připravené pro využití v letním období. Pro horké dny jsou prý vhodné kombinace čajů s ovocem, například brusinkami, pomerančem, citronem, limetkou nebo třeba s mangem.

Obecně se pro přípravu ledového čaje hodí spíše chuťově výraznější varianty. Vhodné jsou cejlonské druhy Assam, Sencha, japonské Gyokuro nebo různé aromatizované směsi. Pokud se používá jemný čaj, konečný výsledek by mohl mít velmi nevýraznou chuť.

Černý čaj se podle znalců má louhovat maximálně pět minut, zelený pak nejvíce tři minuty, aby nálev nezhořkl. Cukr, citron či jiné přísady by se pak měly používat pro ochucení ještě před nalitím čaje na ledové kostky. V již hotovém ledovém čaji se jakékoli sladidlo velmi těžce rozpouští.

Zdroj:ČTK

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip