Babinet.cz  /  Magazín  /  Kultura  /  Jaká bude osmnáctá sklizeň nejlepších filmů? Odpoví nám Český lev 2010!

Jaká bude osmnáctá sklizeň nejlepších filmů? Odpoví nám Český lev 2010!

1.3.2011 - Radana Šatánková

český levNeodmyslitelnou součástí slavnostního vyhlášení nejlepších českých filmů za loňský rok je tvář, která tradičním večerem provází diváky. Role moderátora se ujme oblíbený herec a zpěvák Jan Budař (nar. 1977), známý z filmů Soukromé pasti, Vratné lahve nebo Horem pádem. Zatímco loni nám Budař předvedl po svém moderování nominačního večera, letos mu byl svěřen večer hlavní. Jan Budař je přitom osobou povolanou na pravém místě, neboť Českého lva v minulosti obdržel již čtyřikrát: dvakrát za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli (r. 2007 Václav, r. 2004 Mistři) a Nuda v Brně (r. 2003) mu vynesla ocenění za scénář a mužský herecký výkon v hlavní roli.

Mezi trumfy nominačního večera, konaného 5. února tohoto roku pod vedením sympatické dvojice Jakuba Žáčka a Marka Daniela, se zařadily snímky Kuky se vrací, Habermannův mlýn, Pouta, Občanský průkaz, Přežít svůj život. Ale do středu pozornosti se dostaly i jiné žánry – například vztahová humorná komedie Ženy v pokušení s hlavní představitelkou Eliškou Balzerovou, intimní film Alice Nellis Mamas & Papas, Hlava-ruce-srdce od Davida Jařaba, Kajínek režiséra Petra Jákla, (v němž dohrál svou poslední roli nedávno zesnulý Vladimír Dlouhý) či časosběrný dokument (Katka), jenž se stal doménou režisérky Heleny Třeštíkové.

poutaNěkteré ceny však již byly vyhlášeny – Českého lva za nejlepší zahraniční film získal Počátek (Inception, r. Christopher Nolan, 2010, distribuce v ČR Warner Bros.), Cenu Magnesia za nejlepší studentský film obdržel Graffitiger (r. Libor Pixa), Cenu filmových kritiků a teoretiků za nejlepší hraný film obdržel film Pouta (r. Radim Špaček), Cenu filmových kritiků a teoretiků za nejlepší dokumentární film sklidil Český mír (r. Filip Remunda, Vít Klusák). Cenu filmového portálu Kinobox má film Jiřího Vejdělka Ženy v pokušení, Cenu za nejlepší plakát k filmu Kuky se vrací dostal Petr Štěpán.

Ke komu ze světa kinematografie soška lva v hereckých i nehereckých kategoriích poputuje,  je zatím nejisté. Můžeme si pomoct pouze přibližně a to podle počtu nominací. Na pomyslném prvním místě si stojí Pouta s 13 nominacemi, těsné druhé místo by získal Občanský průkaz (11 nominací), Kuky se vrací (7) a Největší z Čechů (7) se utkají o třetí a čtvrté místo. Zmiňme ještě páté místo co do počtu nominací (6) za Habermannův mlýn.

Na finálovém večeru totiž zažijeme větší napětí, než tomu bylo dosud. V každé kategorii se nově vyhlašuje pět místo dosavadních tří nominací. Pětičlenné nominace se nejdřív zúží na tři a pak už bude vyhlášen vítěz.

Zda se slibné nominace promění ve lví sošky, ukáže až slavnostní večer, který proběhne v sobotu 5. března 2011 v pražském Paláci Lucerna. Samozřejmě jej budete moci sledovat v přímém televizním přenosu ČT 1 od 20 hodin.

Foto: www.kinobox.cz

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz