Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Výživová poradna: Mléko, cukr, lepek...

Výživová poradna: Mléko, cukr, lepek...

Mgr. Margit Slimáková, certifikovaný poradce výživy a wellness

Kravské mléko a mléčné výrobky

Mléko a mléčné výrobky, které byly původně doporučované v tradiční čínské medicíně při některých zdravotních potížích, se velmi lišilo od dnešních pasterizovaných, konzervovaných a často přeslazených mléčných výrobků, jejichž většina do zdravého jídelníčku příliš nepatří. Z tohoto důvodu dnes doporučuji orientovat se pouze na mléko a mléčné výrobky v bio kvalitě, máteli možnost bezpečného zdroje vybírat si nepasterizované sýry anebo mléko v receptech nahrazovat obilnými mléky, sójovými sýry tofu a tempehem a sójovou smetanou.
Nejlepší prevencí osteoporózy je pravidelná fyzická aktivita, která zaťěžuje naše klouby a kosti a zdravá strava omezující sladkosti a tučná jídla. Vedle příjmu mléčných výrobků v BIO kvalitě vápník v jídelníčku zajistí i semínka (jakákoliv), ořechy a zelená listová zelenina.

Cukr

Cukr je z energetického pohledu extrémně jinová, expandující a uvolňující potravina. Z pohledu západní medicíny jeho nadbytek ve stravě zatěžuje slinivku, poškozuje zubní sklovinu, snižuje zásoby potřebných minerálů včetně vápníku a podílí se na zvyšování hmotnosti.
Řešením však určitě nejsou umělá sladidla , která jsou dokonce ještě větším energetickým extrémem. Navíc nám sladidla ani trochu nepomohou naučit nás vnímat přirozeně sladkou chuť potravin. Možnou cestou je postupný přechod na o něco vhodnější formy přirozených sladidel jako jsou například sladěnka, melasa, med, javorový sirup a hlavně postupné snižování celkového množství sladidel, které používáme.

Lepek

Jak řešit situaci s doporučením konzumovat dostatek zdraví prospěšných obilovin, když máte diagnostikovanou alergii na lepek? I při bezlepkové dietě je stále možné pravidelně jíst obiloviny jen je třeba zachovat velkou opatrnost při jejich výběru. Prakticky je třeba vyloučit pšenici, žito, ječmen a oves, tj.u nás ty nejběžnější druhy obilovin. Je docela možné, že právě jendostranná a nadměrná konzumace těchto druhů v našich podmínkách se také podílí při vývoji alergie.
K bezlepkovým obilovinám patří jáhly, pohanka, rýže, kukuřice, amaranth a quinoa. Tyto je při bezlepkové dietě možné konzumovat ve všech formách a neomezeném množství. U všech klientů s alergií na lepek vždy doporučuji i střídmost v konzumaci kravského mléka, které je nejčastějším potravinovým alergenem vůbec a v situaci, kdy je střevní stěna poškozena (díky alergii na lepek) může snadno dále zhoršovat situaci.

Odpovězte na jednoduchou otázku a hrajte o krásné dárky!

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz