Babinet.cz  /  Magazín  /  Styl  /  Revoluční novinka: Grilujte „na kokosu“

Revoluční novinka: Grilujte „na kokosu“

Redakce Babinet

Chutně a ekologicky mohou nyní grilovat i čeští gurmáni a to na revoluční novince, která právě dorazila na český trh – na kokosových grilovacích briketách Kobri. Po velkém úspěchu, který zaznamenaly brikety ve Švédsku a Rakousku, se konečně dostaly také do ČR, k českým milovníkům grilovaných dobrot, kteří si je od poloviny července budou moci zakoupit. Brikety jsou vyrobené z lisovaných zuhelnatělých slupek kokosových ořechů, jsou ekologicky šetrné k přírodě a dávají pokrmu nezaměnitelnou chuť.

Spojení kokos a grilování zní jako velmi neobvyklá kombinace. Se zajímavým využitím kokosových slupek zbylých po získání bílé dužniny, přišli v Asii. Speciální a tradiční technologií se z kokosových slupek vyrábí brikety na grilování. Díky svým unikátním vlastnostem, jako např. extrémně dlouhé době žhnutí, minimu zbytkového popela, jedinečné příchuti grilovaného pokrmu, se věhlas kokosových briket rozšířil i na další kontinenty.

Od poloviny července si bude moci česká veřejnost zakoupit tuto revoluční novinku prostřednictvím webových stránek: www.kokosovebrikety.cz. Později budou brikety prodávány i v některé maloobchodní síti (informace o prodejcích budou zveřejňovány na webu).

„Když jsem Kobri poprvé vyzkoušel, byl jsem mile překvapen především tím, že naprosto odpadl nepříjemný zápach, který je charakteristický pro většinu grilovacích produktů ze dřeva. Ten pak může negativně ovlivnit i chuť připravovaného pokrmu. Brikety z kokosu nemají při žhnutí žádný zápach a může tak vyniknout přirozená chuť jídla. Gurmán může v některých případech zaznamenat v grilovaném masu nebo zelenině velmi jemné esence

z kokosu,“ vzpomíná na svou první zkušenost s kokosovými briketami Tomáš Levý, zástupce šéfkuchaře v pražské restauraci Infinity. „Profesionál i laik určitě ocení velmi dlouhou dobu žhnutí. Nemuset doplňovat palivo během přípravy pokrmu na grilu je neocenitelnou výhodou,“ dodává profesionální kuchař.

Základní vlastnosti briket Kobri:

• Dlouhá doba žhnutí – brikety byly testovány na déle než 4 hodiny. V praxi to znamená, že jedna várka briket vystačí po celou dobu grilování, bez dalšího doplňování.

• Kvalita - splňují přísné normy EU (testováno ve Švédsku a Malajsii).

• Chuť - pokrmy připravené na grilu s kokosovými briketami vynikají čistou chutí bez nepříjemných pachutí a zápachů, které známe z některých produktů ze dřeva.

• Minimum popela – Kobri vyhoří téměř bezezbytku, zjednoduší se proto nepříjemný úklid popela po grilování.

• Bez chemie - vysoký obsah pevného uhlíku (min. 74%), neobsahují žádné chemické ani umělé přísady.

• Ekologie – brikety neobsahují dřevo, jedná se o suché slupky kokosových ořechů, zpracovávají se ekologicky přátelským procesem výroby.

Zajímavá je také ekologická stránka, neboť brikety z kokosových ořechů neobsahují žádné dřevo (nebyl kvůli nim pokácen jediný strom), ani chemické přísady či těžké kovy. Díky tomu je grilování považováno za ekologicky přátelštější, oproti používání v ČR dostupných dřevěných briket. Při dodržování správných zásad při grilování lze tento způsob úpravy pokrmů považovat za jeden z nejzdravějších.Prémiové kokosové brikety Kobri v ČR distribuuje společnost FINSPACE s.r.o.

Doporučená maloobchodní cena je 139 Kč za 3 kg.

Desatero zdravého a chutného grilování na kokosových briketách KOBRI:

1. Než začneme grilovat – při výběru místa pro umístění grilu, dbejte na bezpečnost; neopatrná manipulace s rozpáleným grilem může přivodit nepříjemné úrazy nebo zapříčinit požár.

2. Na čem grilovat – v obchodech najdete velký výběr nejrůznějších druhů grilů, takže si budete moci vybrat ten, který přesně odpovídá vašim požadavkům, jak z hlediska velikosti, tak například s ohledem na místo, kde bude gril umístěn. Nikdy nepoužívejte podomácky vyrobené grily, jde o vaši bezpečnost.

3. Důležitý je výběr vhodného topidla - na trhu je k dispozici široká nabídka produktů především z dřevěného uhlí. Zorientovat se v pestré škále výrobků není pro běžného spotřebitelé snadné, při výběru je nutné neřídit se pouze cenou, ale také kvalitou. V případě briket se ptejte jaké je použité pojivo a jaké jsou záruky kvality, u všech topidel se zajímejte o obsah aktivního uhlíku. Nyní se do ČR dostává novinka v podobě kokosových briket, které se ve světě rychle staly velkým hitem!

4. Jedeme na nákup – při grilování na kokosových briketách se můžete řídit jednoduchým pravidlem: briket stačí málo a jídla na nich připravíte hodně. Jedna várka briket Kobri totiž dokáže žhnout i čtyři hodiny tzn., že vydrží na téměř celý večer bez zbytečného doplňování.

5. Nepodceňujte bakterie – dbejte na dostatečnou tepelnou úpravu pokrmů, zvláště pak masa. Správně připravená masová pochoutka je dostatečně propečená nejen na povrchu ale také uvnitř. Při přípravě surovin a následné konzumaci hotových pokrmů dbejte na dodržování hygienických zásad.

6.Abychom si pochutnali - pochoutky, které se chystáte grilovat připravujte s dostatečným předstihem. Marináda z kvalitního oleje a koření a čerstvých bylinek zajistí chutnější výsledek kuchařského úsilí. Pozor, chuť jídla může výrazně ovlivnit i výběr paliva pro grilování, nevyplatí se proto šetřit za každou cenu.

7. Ani moc ani málo – žár regulujte vodou v rozprašovači. Jednou z nejzdravějších úprav pokrmů je grilování na nepřímém ohni, ideální je proto využití grilovacích misek, které zabrání přímému styku masa s rozžhaveným topidlem. Zároveň se doporučuje zabránit stékání tuku z pokrmů do ohně a předejít tak vznikajícím škodlivým výparům.

8. Kdo uklidí po hostině – v tuto chvíli oceníte vlastnosti kokosových briket, které vyhoří bez velkého množství popela, na který jste byli zvyklí u dřevěného uhlí. Pokud grilujete na roštu, doporučujeme odstranit mastnotu kartáčem a pečlivě omýt. Pouhé opálení roštu při dalším grilovaní nestačí.

9. Kam uložit brikety na příští barbecue – briketám podobně jako dřevěnému uhlí nesvědčí vlhko a bude jim nejlépe na suchém místě, kde nebudou moci natáhnout vlhkost. Rozhodně je tedy nenechávejte na zahradě.

10. Nezapomeňte na dobrou náladu – při setkání s rodinou nebo přáteli není nejdůležitější dobře propečený steak, ale dobrá nálada a pohodová atmosféra.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz