Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Kaki Persimon: Nejsladší polibek Španělska

Kaki Persimon: Nejsladší polibek Španělska

Redakce Babinet

Doba chřipek nás opět začíná ohrožovat, a tak je nejvyšší čas začít věnovat našemu jídelníčku dostatečnou pozornost, hlavně co týče potravin s přirozeným zdrojem vitamínů. Mezi ně patří jednoznačně ovoce. Dopřejte si proto šťavnaté ovoce z jihovýchodního Španělska, které je k dostání pouze dva měsíce v roce – přibližně od poloviny října do poloviny prosince. Vypadá jako oranžové rajče, voní po vanilce a chutná jako kombinace žlutého melounu, broskve a hrušky, je to Kaki Persimon.

Kaki představuje významný zdroj různých vitamínů, mezi něž se zahrnují thiamin, riboflavin, niacin, vitamín C (v základě ve slupce, která se obvykle nekonzumuje) a vitamín A, velmi důležité a nezbytné pro nejrůznější funkce organismu. Ale bez pochyb se v největším množství vyskytuje vitamín A, v němž kaki vyniká vůči jinému ovoci.

Kaki Persimon posiluje imunitní systém a metabolismus, pomáhá při stresu, nervozitě a únavě, zmírňuje svalové potíže a má příznivý účinek i při srdečních problémech. Mimoto přispívá ke zdraví a pevnosti kostí. Díky vysokému obsahu vlákniny a kombinovaných fenolů je ideálním doplňkem diet při onemocnění tepen, funguje jako prevence sklerózy a doporučuje se také lidem s nemocnými játry

a ledvinami.

Kaki by rozhodně nemělo chybět v jídelníčku těhotných žen, neboť vitamín A napomáhá zdravému embryonálnímu vývoji dítěte. Jako ozvláštnění jídelníčku ho uvítají i malé děti, u nichž pektiny obsažené v dužnině pomáhají regulovat funkci střev.

Pakliže nechcete Kaki Persimon ochutnat jen tak čerstvé – nakrájené na plátky, vyzkoušejte pár netradičních receptů z tohoto netradičního ovoce!

Kaki Persimon – překvapení

Přísady:

4 ks kaki Persimonu

3 lžíce meruňkové marmelády

2 plátky neochucené želatiny

našlehaná smetana

likér podle chuti

Příprava:

Odkrojíme „čepičku” kaki Persimonu a kaki opatrně vydlabeme, nesmíme ho roztrhnout.

Dužinu vymačkáme přes cedník, přidáme marmeládu, trochu likéru a 2 plátky želatiny, kterou jsme předtím namočili ve studené vodě.

Dáme směs vařit a mícháme, než nám vznikne želatina. Necháme vychladnout a poté naplníme směsí ovoce. Dáme ztuhnout do ledničky.

Na každém kousku naplněného ovoce vytvoříme „korunku” ze šlehačky

a ozdobíme karamelizovaným kaki Persimonem.

Kytička z karamelu plněná pěnou (mousse) z kaki Persimonu

Přísady:

Na kytičku:

100 g mouky

100 g másla

200 g cukru

2 vaječné bílky

Na pěnu (mousse):

¼ litru smetany

2 ks kaki Persimonu

100 g moučkového cukru

Příprava:

Ušleháme bílky a přidáme máslo, cukr a nakonec mouku, dobře zamícháme. Na plech dáme malé porce vzniklého krému, které uhladíme lžičkou, až vznikne tenká vrstva. Uděláme takto 8 větších placiček, které dáme péct do trouby na střední teplotu, než zezlatoví. Jakmile jsou hotové, vyjmeme z trouby, a ještě než vychladnou, vytvarujeme kytičku, pomoci nám může sklenička, kolem které těsto modelujeme.

Pěnu vyrobíme tak, že rozmačkáme kaki Persimon, smícháme se smetanou, kterou jsme předtím smíchali se 100 g cukru. Touto směsí naplníme kytičku.

Způsob podávání:

Pěnu ozdobíme malými kuličkami krystalizovaného kaki Persimonu, malinami a kouskem čokolády. Pokapeme medem a ozdobíme plátky máty.

Kachní prsa s karamelizovaným kaki Persimonem a křehkými plátky česneku

Přísady:

2 kachní prsa – každé 400 g

2 ks kaki Persimonu

300 ml šťávy z kachny

100 ml octa z malin

100 ml likéru z pomerančů

200 g cukru

1 lžička másla

1 svazek čerstvého česneku

Příprava:

Očistíme kachní prsa, odstraníme přebytečný tuk a nařízneme ve tvaru kosočtverce tam, kde je tuk, ale tak, abychom neřízli do masa. Uchováme v pokojové teplotě.

Omáčka: Vložíme do hrnce 100 g cukru a ocet a necháme vařit, než začne karamelizovat. Přidáme pomerančový likér a necháme odpařit alkohol. Vmícháme šťávu z kachny a povaříme.

Oloupeme kaki Persimon a nakrájíme na silnější plátky. Na pánvi rozpustíme máslo spolu se zbylým cukrem a s kaki. Vaříme, dokud nezkaramelizuje po obou stranách.

Očistíme česnek a spaříme ho ve slané vodě. Scedíme a opečeme na pánvi s trochou oleje a soli.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz