Babinet.cz  /  Magazín  /  Život a vztahy  /  Plzeň kandiduje na Evropské hlavní město kultury v roce 2015.

Plzeň kandiduje na Evropské hlavní město kultury v roce 2015.

Redakce Babinet

Titul uděluje každoročně komise a evropský parlament již od roku 1985. Vavřín získají vždy dvě vybraná města ze dvou členských států unie. Cílem projektu je podpora evropské kulturní spolupráce. Z českých měst již titul obdržela v roce 2000 Praha.

Česká republika má bezpochyby dlouhou kulturní tradici. Za kulturní centrum bývá označována Praha, ale ambice na kulturní kapličku mají i jiná města, mezi jinými právě Plzeň. Toto město se může pochlubit mnoha kulturními a společenskými přednostmi, které ji pro kandidaturu na Evropské hlavní město kultury předurčují. Stálé tradiční profesionální divadlo má v tomto západočeském městě dlouhou tradici. Kořeny má zde i specifické české loutkářství. Město Plzeň dále skrývá typografický a knihtiskařský odkaz. Málokdo totiž ví, že první česká tištěná kniha spatřila světlo světa právě v Plzni.

Město Plzeň vypsalo na logo kandidatury výtvarnou soutěž, v níž zvítězil návrh studentky plzeňského Ústavu umění a designu Lucie Kožantové. Výtvarný návrh rozpracovala skupina Kolář, Kutálek a Svoboda, která je tíž autorem kreativního konceptu. Hlavní myšlenkou loga je motiv čtyř řek, které se na území Plzně stékají v jednu. Logo svým tvarem rovněž symbolizuje tvar České republiky, kterou chce Plzeň v oblasti kultury reprezentovat v roce 2015.

V souvislosti s kandidaturou město naplánovalo mnohé projekty a rozsáhlé investice. Zastupitelé plánují například výraznou proměnu areálu Štruncových sadů, který je v současné době určen pouze pro vrcholový sport. Po dokončení všech stavebních prací by se měl tento prostor významně rozšířit a sloužit jako sportovně-relaxační centrum pro veřejnost.

Objekt se tak stane největším sportovním areálem v Plzni. Zastupitelé města dále počítají s vybudováním dalších moderních prostor pro Divadlo Josefa Kajetána Tyla a koncertního sálu pro Plzeňskou filharmonii. S Plzní je neodmyslitelně spjatý plzeňský pivovar – v jeho areálu se počítá s přestavbou bývalé elektrárny na prostor pro alternativní kulturní projekty, výstavy a koncerty.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz