Babinet.cz  /  Magazín  /  Kultura  /  Kniha: Glykemická kuchařka - Jídelníček a tipy na celý den

Kniha: Glykemická kuchařka - Jídelníček a tipy na celý den

Redakce Babinet

Nové vydání úspěšné kuchařky z řady Hubneme s rozumem, která již byla zcela vyprodána. Vydává nakladatelství Smart Press, s. r. o.

Kniha obsahuje konkrétní tipy a recepty na snídaně, obědy a večeře se stejnou energetickou hodnotou (snídaně cca 1000 kJ, hlavní jídla cca 1500 kJ), které navíc mají výhodný poměr živin. V knize jsou i nápady na svačiny, nízkoenergetické mlsání a tipy, jak jíst mimo domov – nezbytné informace o energetické hodnotě a složení jídel v restauracích a jídelnách.

Oproti běžně předepsaným dietám zde čtenáři najdou mnoho variant konkrétních denních jídelníčků, které si sami jednoduše vyberou a připraví podle své chuti. Jedině tak totiž může být hubnutí úspěšné – pokud si k jídlu zvolíte to, co máte rádi, a nebudete si nic zakazovat, vydržíte to.

Recepty jsou určeny těm, kteří chtějí bez pocitu hladu hubnout nebo si váhu udržet, je však jednoduché dotvořit jídlo pro celou rodinu. Nechybí ani sladkosti, moučníky a další zajímavé tipy na mlsání, neboť i ty si může hubnoucí osoba dopřát.

Kniha také seznamuje podrobně s glykemickým indexem potravin – jak ovlivňuje hubnutí, jaké potraviny vybírat, jak glykemický index snižovat. Obecně lze říci, že pokud budou dva lidé držet dietu o stejné energetické hodnotě, je pravděpodobné, že zhubne více ten, který bude jíst převážně potraviny s nižším glykemickým indexem.

Kuchařka navazuje na knihu Hubneme s rozumem, zdravě a natrvalo (Smart Press 2005) a je jejím praktickým doplňkem.

O autorkách

PhDr. Iva Málková se věnuje problematice snižování nadváhy od roku 1978. V roce 1991 založila společnost STOB (Stop obezitě). Její metoda hubnutí je založena na sledování příjmu (samostatně vytvořený nízkoenergetický jídelníček) a výdeje energie a psychologických aspektech (naučené nevhodné chování vztahující se k stravovacím a pohybovým návykům, negativní myšlení). Metoda je prověřena účastníky kurzů STOB a vycházejí z ní knihy naší edice Hubneme s rozumem.

Jaroslava Štochlová pracuje jako nutriční terapeut v IKEMu na Pracovišti preventivní kardiologie. Usiluje o zlepšení stravovacích zvyklostí a změny životního stylu jak v přímém kontaktu s pacienty, tak v publikační činnosti. Spolupracuje se STOBem.

Ukázka receptu:

Kuřecí salát s ovocem

1500 kJ, B 27 g, T 11 g, S 37 g, chol 86 mg

B 31 %, T 27 %, S 42 %

vařené nebo pečené kuřecí maso 100 g – 520 kJ

ananas 50 g – 110 kJ

konzervované mandarinky 50 g – 130 kJ

nasekané mandle 3 g – 80 kJ

koňak 10 ml – 90 kJ

kečup 1 lžíce – 70 kJ

citronová šťáva 1 lžíce – 30 kJ

majonéza light 10 g – 200 kJ

sůl, cukr, pepř a sladká paprika.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz