Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Poctivá hrnčířská polévka. Dokonalé tradiční jídlo pro celou rodinu

Poctivá hrnčířská polévka. Dokonalé tradiční jídlo pro celou rodinu

29.3.2023 - AndreaP.

Tato jednoduchá, ale chutná polévka se vaří z hrachu, brambor, cibule, koření a uzeného masa. Je to skvělá volba pro ty, kteří chtějí připravit něco tradičního a zároveň snadného na přípravu pro svou rodinu.

(ilustrační fotografie: Pixabay)

Potřebujeme:

  • 500 g sušeného hrachu
  • 500 g brambor
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g uzeného masa (můžeme nahradit špekáčky nebo klobásou)
  • 2 lžíce oleje
  • sůl a pepř podle chuti
  • majoránka, kmín a bobkový list podle chuti

 

Hrách nechte přes noc namočený v dostatečném množství vody.

Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek nakrájejte na drobné kousky. Uzené maso nakrájejte na malé kousky.

V hrnci rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli a česnek. Přidejte nakrájené uzené maso a orestujte ho dozlatova. Poté vložte nakrájené brambory a hrách a zalijte vodou.

Vařte na středním ohni po dobu 30 až 40 minut, dokud hrách a brambory nezměknou.

Přidejte majoránku, kmín, bobkový list, sůl a pepř podle chuti a nechte vařit dalších 10 až 15 minut.

Hotovou polévku nechte chvíli odstát a pak ji podávejte s poctivým domácím chlebem.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz