Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Je nejvyšší čas na stříhání ovocných stromků. Správný řez je velmi důležitý

Je nejvyšší čas na stříhání ovocných stromků. Správný řez je velmi důležitý

23.3.2023 - redakce Babinet.cz

Jaro je vhodným obdobím pro prořezávání většiny ovocných stromů. Jedná se například o jabloně, broskvoně, hrušně či slivoně. Druh a způsob použitého řezu se odvíjí od požadovaného účelu a také stáří rostliny.  Nezapomeňte, že když stromy a keře prořezáváme, tak nesmí být nízká teplota pod mínus pět stupňů. To by nám rány, které stromkům a keřům způsobíme, namrzaly a to je špatně.

foto / Pixabay

Nadzemní a podzemní kořenová část stromu má mezi sebou souvislost. Tím, že zkrátíme větve v koruně stromu, dřevina omezí růst kořenů a podpoří tak růst práv nadzemní části. To je ono mlazení. Díky tomu raší nové větvičky, strom se obnovuje, regeneruje a je pak z něho lepší výnos. 

Musíme si dát pozor na to, abychom větve nezkrátili příliš razantně. To je špatně. Může to za následný přehnaný růst. Na dřevině musíme zachovat poměr částí důležitých pro plodnost i částí důležitých pro růst. Není tedy možné zkrátit větve razantně, abychom vytvořili z jabloní ladovské vrby. Je také důležité pořídit speciální pilu, která provede řez šetrně. Je třeba, aby byl každý hladká a rovný, aby se netřepily okraje.

První řez, tzv. výchovný, se obvykle provádí následující jaro po vysazení. Při tomto řezu zkracujeme přírůstky hlavních větví. V dalších 3 až 5 letech pak dochází ke tvarovacímu řezu, který umožní tvarování koruny. U tvarovacímu řezu se zkrátí boční a strmě rostoucí výhonky. Hlavní výhonek se pak ponechá o několik centimetrů delší než ty boční. Udržovací řez patří mezi nejčastější řez ovocných stromů. Ve starší literatuře bývá uváděn, jako průklest. Cílem tohoto řezu je pravidelné, nejlépe každoroční ošetření stromu. Tento řez udržuje dřevinu v požadovaném rozměru, plodnosti a zdravotním stavu, lze jím také pozitivně ovlivnit střídavou plodnost stromů. Při průklestu nejčastěji odstraňujeme suché, poškozené, nemocné větve; větve zahušťující a konkurenční. Dá se použít skoro u všech druhů ovocných dřevin. Nejvhodnější doba řezu u jádrovin je únor až březen (duben) a u peckovin v období květu nebo v létě (srpen-září). U starých stromů provádíme zmlazovací řez, v rámci kterého zastřihneme větve koruny cca o 1/3. Březen je také vhodným obdobím pro výsadbu nových ovocných stromů a keřů. Ovocným stromům a keřů pak nezapomeňte dopřát dostatek vyzrálého kompostu či hnojiva.

Jaké jsou základní řezy?

Ve větevním kroužku

Jde o výrazné místo, na kterém přirůstá větev ke kmeni stromu, případně místo, na kterém se setkávají dvě větve v rozvětvení. Silnější větve nařezáváme zespodu a seshora uřízneme. Konečný řez se musí vést při horním okraji větevního kroužku.

Na pupen

Výhon či letorost zkracujeme šikmým řezem těsně nad pupenem. Potřebujeme na to ostré nůžky a pupen nesmíme zachytit.

V rozvětvené

V tomto případě se snažíme o odstranění starší větve, která roste kolmo a necháváme boční. Opět je potřeba, aby byl řez veden šikmo.

Všechny nástroje musí být ostré, abychom větvičky jen tak neupižlali, aby se na nich nic netřepilo a aby strom zbytečně netrpěl. Základ je zaříznout vše co roste do koruny a nechávat to, co roste naopak z koruny ven.

napsala Zuzana Zelenková

zdroj:

https://zahradkarskaporadna.cz/clanek-10856-strihame-ovocne-stromky

https://www.rezstromu.cz/rez-drevin/rez-ovocnych-stromu/

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz