Mnozí odborníci se shodují, že dodržováním alespoň základních zásad správného stravování může dojít k výraznému zlepšení vašeho pocitu a toho, jak se cítíte. „Lidé v mnohých případech již velmi dobře vědí, které potraviny jim pomáhají udržet se v dobré kondici. Důležité je však klást důraz i na vyváženost, množství a celkovou skladbu jídelníčku. To je stejně důležité jako správný výběr potravin,“ říká nutriční terapeutka Zdeňka Jirků.
ilustrační foto / Freepik
Neměli bychom vynechávat jedno teplé jídlo denně
Jak tedy začít? Podle Zdeňky Jirků je důležité kromě pravidelného pohybu i pravidelnost našeho jídelníčku. Ráno bychom měli sebe i své tělo nastartovat snídaní, kterou bychom si měli dopřát pěkně v klidu a doslova si ji užít. Přibližná hodnota energetického příjmu pro starší mládež a ženy se sedavým zaměstnáním je 1470 kcal/den (6150 kJ). Přibližná hodnota energetického příjmu pro děti, dospívající dívky, aktivní ženy a muže se sedavým zaměstnáním je 2150 kcal/den (9000 kJ). Přibližná hodnota energetického příjmu pro dospívající chlapce a aktivní muže je 2440 kcal/den (10200 kJ). Minimální denní příjem energie je 1000 kcal (4186 kJ), pod tuto hodnotu by klesnout neměl. Snídaně by měla pokrýt 20 % z celkového příjmu, oběd 35 % a večeře 30 %. Zároveň Zdeňka Jirků zdůrazňuje, že se nemá zapomínat na dopolední a odpolední malou svačinu (5-10%).
TIP: Ideální jsou krémové polévky
Hustá zeleninová polévka vás zasytí. Hravě dodá cenné látky ze zeleniny. A je skvělou variantou teplého oběda či večeře.
Důležité je také dodržovat pitný režim, který by měl zahrnovat alespoň 2 litry tekutin. Opět je dobré využívat pestrosti nápojů a nezapomenout na vhodnou skladbu tekutin.
Při nakupování pamatujte
- Kupujte, co opravdu potřebujete
- Nakupujte podle seznamu
- Nekupujte polotovary
- Nakupujte velká balení trvanlivých potravin
- Ovoce a zeleninu nakupujte podle sezóny
S dobrou kondicí si netykají tučné mléčné výrobky, tučná masa, uzeniny, větší konzumaci vajec a alkohol.
Pro tělo je velmi důležitá vláknina. Tu obsahuje například ovoce, zelenina či luštěniny. Proto Zdeňka Jirků doporučuje konzumovat ovoce a zeleninu. Pro dobrou kondici je však nezbytné snížit příjem cukru v nápojích a potravinách, příjem soli a také živočišných tuků.
V našem snažení nám může v adekvátním množství pomoci celozrnné pečivo, zakysané mléčné výrobky, čerstvé zeleninové saláty či luštěniny. Zařadit do našeho jídelníčku určitě můžeme i jodizovanou sůl, olivový nebo řepkový olej, drůbež i ryby.
zdroje:
článek vznikl ve spolupráci s nutriční terapeutkou Ing. Mgr. Zdeňkou Jirků z Nutriční ambulance, Praha 4
https://zivotavyziva.cz/jak-si-vypocitat-denni-prijem-kalorii/
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)