Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Ananas je skvělý pro zdraví, uplatní se v teplé i studené kuchyni. Co vše o něm víme?

Ananas je skvělý pro zdraví, uplatní se v teplé i studené kuchyni. Co vše o něm víme?

17.12.2022 - AndreaP.

Máte rádi exotické ovoce ananas? A rozhodně tím nemyslíme ten v plechovce, ale poctivý čerstvý, který nabízí osvěžující chuť a jeho dužnina spolehlivě zažene hlad. Ten, který v sobě skrývá spoustu živin prospěšných lidskému zdraví.  Jaké že to jsou?

(fotografie: Pixabay)

Ananas je bohatý na vitamíny skupiny B, vitamín C a betakaroten. Neméně důležité jsou v ananasu obsažené minerály jako hořčík, zinek, draslík, mangan, železo a další. Kromě toho ovoce obsahuje i rozličné organické kyseliny a především bromelin, což je enzym, který štěpí bílkoviny, zmírňuje otoky a zlepšuje hojení ran. Bromelin je rovněž vynikající v prevenci srdečních chorob a zmírňuje projevy revmatismu a dny. Díky bromelinu je ananas oblíbeným doplňkem redukčních diet, protože odvodňuje organismus, zbavuje ho tuků a tělu dodává potřebnou vlákninu.

Ananas se pěstuje hlavně v Thajsku, Indonésii, Brazílii a na Havaji. Z toho je zřejmé, že transport do našich obchodů je zdlouhavý, o to více si musíme při nákupu dávat pozor.

Ananas můžeme v dnešní době koupit během celého roku, nejlepší je však v prosinci, kdy se doslova vyrojí na všech pultech marketů, a to nejen proto, že je to rovněž ideální a praktický jedlý dárek.  Prodává se jednotlivě na kusy.

Dá se také skvěle využít v kuchyni, a to jak ve studené, kdy v syrovém stavu si zachová nejvíce zdraví prospěšných látek, tak ale i v kuchyni teplé. Určitě nemusíme představovat typickou pizzu Hawai. Ananas si ovšem velmi dobře rozumí také s kuřecím masem. A velmi často se vyskytuje v receptech asijské kuchyně, kde je zcela běžnou surovinou. Ovoce můžete zapékat, dusit, ale také třeba smažit obalené v těstíčku. A zapomenout nesmíme ani na gril.

Jak poznáme, v jakém stavu ananas je? Rozhoduje náš zrak, hmat, ale také čich.  Důležité je to, co vidíme na první pohled. Ananas si při výběru také vezměte do ruky. Pokud je vláčný a na povrchu příliš měkký, nebo naopak přehnaně tvrdý, neberte ho.  Ideální ananas je tak trošku obojí. Lehce poddajný, ale zároveň zůstává pevný. Jeho kvalitu poznáte i podle lístečků. Měly by být krásně zelené a svěží. Při odtrhnutí by měl lísteček klást nepatrný odpor. Pokud je ananas zelený, tvrdý a při pokusu odtrhnout lístek svádíte s plodem malou bitvu, vyberte si raději jiný kus. Na kůře zralého ananasu nejsou žádná popraskaná či zcvrklá místa.  Také intenzivní ananasová vůně prozrazuje, že je ovoce vyzrálé.  Jsou-li na dužině viditelná tmavší místa, svědčí to pak o tom, že ananas dovozce skladoval při příliš nízké teplotě. Takovému se raději vyhněte. Správný ananas je nahoře zelenkavý a vespod zlatavě žlutý.  

Nedozrálý ananas je nejvhodnější skladovat v pevně uzavřené tašce nebo v sáčku z hnědého papíru na teplém  (ne však horkém) místě.  Zralý bude, když lehce vytrhnete střední zelené lístky z koruny.  

Chutná-li ananas při konzumaci „kovově“, vložte nakrájené plátky na 30 minut do studené vody, tím ho zbavíte nepříjemné příchuti.

Pozor  - připravujete-li pokrm z čerstvého tvarohu a ananasu, pak takový moučník připravujte těsně před podáváním a konzumací. Tvaroh a ananas se spolu dlouho nesnesou, ovoce rychle hořkne.

Zdroje použité v článku:

  • kniha Dobré rady do kuchyně - autor Christina Zackerová
  • toprecepty.cz
  • redakce Babinet.cz

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu