Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Na Vánoce ovocný chlebíček? Vyzkoušejte svěží a křehký citronový bochníček!

Na Vánoce ovocný chlebíček? Vyzkoušejte svěží a křehký citronový bochníček!

16.12.2022 - AndreaP.

Již příští týden tady máme ty nejkrásnější svátky v roce - Vánoce. Všude voní maminčino cukroví, někdo se chystá na vánoční štolu či pravou vánočku a někteří z nás vzpomínají na čokoládou polévaný obligátní biskupský chlebíček. Jenže právě posledně jmenovaný je však už pěknou chvíli v ústraní, a my známe viníka. Citrónem provoněný delikátní bochníček je prostě neodolatelný. Kdo nezkusil, ten neuvěří.

                              (fotografie: Pixabay)

Citronový bochníček

  • 225 g polohrubé mouky
  • 140 g másla
  • 3 vejce
  • 180 g tvarohu
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 180 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 citron
  • 0,5 dl mléka
  • 1 lžíce rumu
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • kandované ovoce a rozinky dle libosti

Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, vytáhněte je proto alespoň půl hodiny před přípravou z ledničky.

Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Pokud nemáte papírovou formu, vymažte jinou tukem a vysypte hrubou moukou (použít můžete například formu na biskupský chlebíček nebo formu na srnčí hřbet).

Žloutky a bílky oddělte. Žloutky utřete postupně s cukrem, máslem a nakonec s tvarohem, mlékem a rumem. Přidejte trochu najemno nastrouhané citronové kůry. Nakonec vsypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a rychle promíchejte.

Bílky ušlehejte na sníh, přidejte vanilkový cukr a ještě chvíli šlehejte. Směs zamíchejte opatrně do těsta společně s kandovaným ovocem a rozinkami. Připravené těsto vlijte do formy a pečte v předehřáté troubě 30 až 40 minut nebo tak dlouho, dokud špejle zapíchnutá do bochníčku bude suchá.

Mezitím připravte polevu: vymačkejte šťávu z půlky citronu a přeceďte přes jemné sítko, smíchejte se 2 lžícemi moučkového cukru. Po vytažení z trouby ještě propíchejte bochníček špejlí a mírně zchladlý přelijte citronovým sirupem. Posypte moučkovým cukrem a ozdobte citronovou kůrou.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip