Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Báječně křehké oříškové laskonky doplní talíř s vánočním cukrovím

Báječně křehké oříškové laskonky doplní talíř s vánočním cukrovím

12.12.2022 - AndreaP.

Laskonky patří mezi tradiční české cukroví. Tyto lahodné a křehké cukrovinky jsou velmi oblíbené, vyhledávané a jsou opravdovým potěšením pro všechny mlsné jazýčky. Připravují se v mnoha českých domácnostech především při příležitosti vánočních a velikonočních svátků. Nyní máme tak ideální příležitost připravit si je na vánoční stůl.

(ilustrační fotografie: Pixabay)

Potřebujeme:

  • 5 bílků
  • 170 g práškového cukru
  • 100 g nastrouhaných oříšků
  • 50 g polohrubé mouky
  • 50 g rozpuštěného másla

Krém:

  • 150 g másla
  • 100 g práškového cukru
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce kakaa

 

Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého lehce zamícháme cukr smíchaný s oříšky, potom mouku a nakonec opatrně přiléváme rozpuštěné, ale vlahé máslo.

Lehce promícháme a na tukem vymazaný plech lžičkou tvoříme malé hromádky. Pečeme v mírné troubě pomalu, rozpečou se do placiček.

Po upečení je ihned špachtlí sundáváme z plechu a vychladlé plníme krémem.

Krém utřeme ze všech přísad dohladka.

Toto cukroví potřebuje proležet 10 dnů.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz