Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Přesolené jídlo nevyhazujte. Zachránit ho můžete cukrem, bramborou nebo bílkem

Přesolené jídlo nevyhazujte. Zachránit ho můžete cukrem, bramborou nebo bílkem

14.9.2023 - redakce Babinet.cz

Stačí chvíle nepozornosti, roztěkanosti, spěchu a nebo jen špatně odhadnuté množství či dosolování na poslední chvíli, případně povolené víčko solničky a je to tady, karambol v kuchyni, o který nikdo nestojí. Přesolené jídlo, nečastěji to bývá polévka či omáčka, ale týká se to i dalších jídel. S tímto problémem se nám vždy ihned vybaví filmová hláška "přiměřeně, přiměřeně...".

foto / Freepik

Ale co teď? Rodina čeká na oběd, nervozita stoupá. Pokud jste v situaci, že nevaříte na poslední chvíli, je nejlepším řešením udělat si ještě jednu novou dávku téhož, ale bez jakékoliv soli a dalšího koření, a tuto smíchat s přesolenou. Jenže my jsme v situaci opačné, čas nás tlačí.  Je takové jídlo rovnou odsouzeno k zániku a vyhození? Nebojte se, jsou fígle, jak i přesolenému jídlu ještě dát šanci. Předpokladem je pochopitelně to, že se nám do pokrmu omylem nevysypalo celé balení soli, pak už by nepomohlo vůbec nic. My jsme se ale rozhodli zabojovat, a tak se pojďme na tyto kuchařské fígle, jak na sůl, společně podívat.

1.) Naředit omáčku či polévku vodou

Jako první a nejlogičtější variantou, jak zachránit přesolenou polévku či omáčku je ta, že tuto naředíme. Použít tuto metodu můžeme v případě, že základ máme silný a troška zředění mu na jeho síle neuškodí. Přidáme tedy k pokrmu tekutinu a znovu vše společně provaříme. To je nejzásadnější okamžik, vždy musí dojít k dostatečnému provaření všech složek. Naředění způsobí, že intenzivní slanost se díky většímu množství tekutiny stáhne.

2.) Přidejte smetanu nejen pro zjemnění

Omáčky či husté krémové polévky si velmi rozumí se smetanovým základem. Je proto zcela logické, že právě do těchto jmenovaných v případě přesolení přilijeme smetanu. Ta totiž nejen, že pohltí sůl, ale navíc také omáčku či polévku zjemní. Stejným způsobem pak funguje i bílý jogurt či zakysaná smetana.

3.) Brambora si se solí rozumí

Už naše (pra)babičky věděly, že syrová brambora ve velmi krátké době do sebe absorbuje značné množství soli. Pokud se tedy stane tato nehoda, vezměte syrovou bramboru, oloupejte ji a buď jí nechejte vcelku (lépe se pak bude lovit ven) a nebo tuto nakrájejte na plátky a vložte do polévky. Vařte takto dalších 15 minut, poté tuto bramboru vyndejte ven. Podobně jako brambora pak funguje také mrkev či petržel.

Pokud se ale jedná o omáčku, i zde nám poslouží skvěle syrová brambora, v tomto případě ale tuto musíme nastrouhat. Pak opět prováříme 15 minut, omáčku akorát nakonec přecedíme.

4.) Vaječný bílek zachrání polévku

Máte plný hrnec úžasného vývaru s nudlemi, nadšení vám ale kazí jeho přesolení. Použijte syrový bílek. Do hrnce s polévkou vlijte alespoň dva až tři bílky, nechejte je horkem srazit a pak je ihned vyndejte naběračkou.

5.) Chleba si poradí

I toto je rada, kterou často používaly naše babičky, které říkaly, že když něco přesolíš, přidej k tomu chleba a ten v jídle povař. Vyzkoušejte, opravdu to funguje.

6.) Cukr

Ano, čtete správně, do boje vyzýváme tentokrát cukr. A nepůjde o žádný souboj slané a sladké chuti ve smyslu, že cukr sůl přebije. Jak postupovat? Vezměte lžíci, položte na ní kostku cukru a ponořte do přesoleného pokrmu. Jakmile se kosta cukru začne rozpouštět, okamžitě jí vyndejte a postup několikrát - s dalšími kostkami cukru - opakujte.

A na závěr, poté, co už víme, jak v kuchyni bojovat s přesolením, nesmějí pochopitelně chybět tipy na skvělá jídla.

Jste polévkový tip? Pak zcela jistě oceníte rychlou dýňovou polévku, která se váže právě k probíhajícímu podzimu. K tomuto období se pak jistě hodí také kyselica. Pro zahřátí pak doporučujeme krémovou kuřecí polévku. V tomto období ale také řádí všude bacily, se kterými si hravě poradí super zdravá česnekačka. A chybět nesmí ani lahodná polévka z červené řepy.

Pokud dáváte přednost netradičním omáčkám, pak zcela jistě potěší recept na americkou rajskou omáčku.  V případě, že máte rádi ostrá jídla, pak čínská pálivá omáčka je to pravé.

Dobrou chuť a hlavně v kuchyni bez nehod !

 

napsala Andrea Pastirčáková

zdroje: redakce, toprecepty.cz

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz