Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Oběd za půl hodiny? Super rychlé mleté s báječnými fazolemi a brambory ve slupce

Oběd za půl hodiny? Super rychlé mleté s báječnými fazolemi a brambory ve slupce

3.10.2022 - AndreaP.

Nejen u nás, ale i ve světě je spousta skvělých kuchařů, kteří mají svůj styl a své osobité kouzlo. Mezi ně bezesporu patří Jamie Oliver. Jeho styl vaření je mi osobně hodně sympatický, neb používá velké množství zeleniny, vaří rychle a hlavně to podává vše s úsměvem a stylem, že vaření je prostě zábava.  Vždy jsem dříve nechápavě sledovala jeho pořady s pomyslnou otázkou...to se fakt dá stihnout za půl hodiny?? A tak jsem se jednou rozhodla jeho recepty prostě postupně vyzkoušet ...a už znám odpověď. Opravdu se to stihnout dá (i když nejsme na závodech, nejde o čas, ale o to, aby nám chutnalo). A tak dnes přináším jeden z jeho receptů, a sice super rychlé mleté hovězí (já použila vepřové) s báječnými fazolemi se slaninou a pečené brambory ve slupce. Ta chuť mě prostě dostala. Kombinace chutí dohromady je naprosto vynikajicí. Nu však posuďte sami a vyzkoušejte, opravdu to stojí za to.

(fotografie: redakce)

Potřebujeme :

Maso

  • 500 g mleté hovězí (či vepřové)
  • 2 mrkve
  • čerstvý tymián (možno ale i sušený)
  • 1 cibuli
  • 2 řapíky celeru (já nahradila ředkvičkami)
  • několik snítek čerstvého rozmarýnu (v případě nouze lze opět použít sušený)
  • 3 stroužky česneku
  • 6 lžic worchestrové omáčky
  • petrželka (či zelená nať z cibulky) na dozdobení
  • olivový olej

 

 

Fazole

  • 3 plátky slaniny
  • 1 konzerva libovolných fazolí
  • 2 rajčata
  • čerstvá bazalka
  • vinný ocet
  • olivový olej

 

Brambory

  • 4 velké brambory
  • trošku čerstvého rozmarýnu (případně sušený)
  • olivový olej
  • zakysaná smetana na dozdobení

 

Než začneme, zapneme si troubu s grilem. Brambory omyjeme a několikrát propíchneme nožem. Vložíme je do mísy, překryjeme potravinářskou fólií a dáme uvařit do mikrovlné trouby (cca 10 minut - dle velikosti brambor, vyzkoušíme, zda jsou měkké). Po uvaření nasekáme rozmarýn a spolu se solí, pepřem a olivovým olejem dáme vše do mísy s bramborami a promícháme. Poté vložíme na plech a dáme pod gril dopéct, až jsou brambůrky křupavé. Postup s mikrovlnou troubou lze pochopitelně vynechat, poté tedy rovnou pečeme v troubě, ale počítáme s delší dobou přípravy.

Mleté maso vložíme na velkou pánev, rozděláme vařečkou, přidáme sůl, pepř, olivový olej a tymián a za občasného promíchání pečeme maso dozlatova. Maso pustí šťávu, která nám ve finále udělá křupavou krustičku. Mezitím si očistíme cibuli, mrkev, celer (či ředkvičky - možno použít jakoukoliv kořenovou zeleninu) a vše nakrájíme na tenké plátky. Až je maso opečené, přidáme lístky rozmarýnu, rozdrcený česnek, worchestrovou omáčku (nešetříme, vyvaří se), vše promícháme a nakonec přidáme zeleninu. Za občasného promíchání necháme maso na malém plameni.

 

Na druhou pánev dáme trošku olivového oleje, přidáme najemno nasekanou slaninu a necháme opéct. Potom přidáme nakrájená rajčata, fazole i se šťávou a necháme vařit, aby se šťáva zredukovala. Na závěr do fazolí přidáme ještě trošku olivového oleje, zacákneme vinným octem, dochutíme solí a pepřem a posypeme bazalkou. Fazole máme hotovy.

Jemně nasekáme petržel (či cibulovou nať) a přidáme ji k masu. Ochutnáme, případně dochutíme. A jdeme na servírování. Na velký talíř naložíme masovou směs a vedle fazole. Opečené brambory vytáhneme z pod grilu, nařízneme do kříže a mírně zmáčkneme, brambory se jakoby rozevřou. Přidáme na talíř, kápneme zakysanou smetanu, posypeme zelenou natí a můžeme podávat. Dobrou chuť.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip