Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Sbíráte na podzim šípky, rakytník a další plody?

Sbíráte na podzim šípky, rakytník a další plody?

26.9.2023 - redakce Babinet.cz

Citrusy se na podzim těší oblibě i jako zdroje vitamínů. Dopřáváme si je především ve snaze podpořit přirozenou obranyschopnost organismu. Mnoho vitamínů má přitom v popisu práce i snížení míry únavy a vyčerpání. Patří k nim niacin, riboflavin (B2), B6, B12 a C. I když se v souvislosti s vitamínem C mnoha lidem vybaví právě citrusy, jsou tu ještě cennější zdroje. Patří k nim na podzim dozrávající šípky a rakytník řešetlákový. Bohatým zdrojem vitaminu C jsou také trnky nebo jeřabiny.

foto / Freepik

Pokud jde o vitamíny, není důležitý jen samotný zdroj, ale i způsob, jak s ním dále zacházíte.

  • Zvlášť vitamíny B6 a C hůře odolávají vysokým teplotám, a tak se jejich množství v potravinách dlouhým vařením výrazněji snižuje. Menší ztráty si vyžádá například zpracování v páře. Další vitamíny skupiny B, třeba právě B2, B3 (niacin) a B12, dokážou vysokým teplotám čelit lépe a hlavně déle.
  • Při úpravě potravin bohatých na vitamíny, třeba právě zeleniny, platí, že se při zpracování může jisté množství vitamínů vylouhovat. Proto se je snažte vařit, pokud možno, neoloupané a ve větších kusech.
  • Vitamín C je citlivý i na světlo a vzduch. V praxi z toho vyplývá, že například citrusy je lepší loupat těsně před konzumací. Totéž platí třeba při krájení papriky.

K látkám, které přispívají ke snížení míry únavy a vyčerpání, patří také železo. V jeho případě je dobré podpořit takzvanou biologickou dostupnost, tedy to, jaké množství z konzumovaného železa tělo opravdu vstřebá. Zvlášť důležité je to u železa z rostlinných zdrojů, k nimž patří například luštěniny, olejnatá semena (jako dýně, mák nebo slunečnice), listová zelenina nebo sušené ovoce a hřiby.

Vstřebatelnost železa podpoříte, pokud si současně s potravinami, které jsou na něj bohaté, dopřejete i vitamín C. Stačí jako přílohu zvolit zeleninu s vysokým obsahem céčka, dochutit pokrm citronovou šťávou nebo jídlo zapít sklenkou pomerančového džusu. Naopak s kávou a čajem, které obsahují tanin, raději počkejte půl hodinky po jídle. Mohou totiž vstřebatelnost železa snížit.

Podzimní tipy pro uvolnění těla i duše

Osvěžující čaj…

Na podzim volíme spíše teplé čaje, které zároveň zahřejí na těle i na duši. Pokud ale potřebujete opravdovou vzpruhu, připravte si nehledě na roční období voňavý, výtečný, a především osvěžující ledový čaj. Na čtvrt litru vody použijte jednu čajovou lžičku zeleného čaje, několik sušených okvětních plátků růže a špetku sušených květů levandule. Bylinky přelijte horkou vodou, nechte pět minut louhovat a sceďte. Nápoj nalijte do sklenice s kostkami ledu a ozdobte citronem a badyánem. 

… i koupel

Po těžkém dni si dopřejte rozmarýnovou koupel, která vás povzbudí a zbaví napětí. Do vany s teplou vodou stačí vložit tři větvičky čerstvého rozmarýnu. I tato původem středomořská bylina se dá v květináři pěstovat v našich podmínkách.  Koupeli by se měly raději vyhnout těhotné ženy a malé děti. Opatrní také buďte, pokud máte vysoký krevní tlak. 

Báječné citrusy

Hřejivou atmosféru vytvoří aromalampa. K povzbuzení se skvěle hodí pomerančový nebo citronový éterický olejíček. Náladu vám může zlepšit pouhých osm kapek, které se vlivem tepla snáze uvolní a provoní váš domov. 

napsala Hana Jánská

zdroj: bylinkářka Hana Jánská, Byliny pro vás

 

 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

kokoelkomy3
1.10.2023 14:51

Establishing a company in Dubai تأسيس شركة في دبي

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz